Det siger kulturfolk til biskops kritik i flygtningedebat

Det er ikke alle i kulturlivet, der er enige med Københavns biskop, når det drejer sig om graden af kynisme i flygtningedebatten.

"Løsningen er ikke at sidde og være passivt forarget i flygtningedebatten," siger forfatteren Hassan Preisler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent at danske kirkelige ledere afleverer så skarpe meninger, som det skudsmål af den danske flygtningedebat, som Københavns biskop onsdag leverede i Berlingske. Debatten er blevet »kynisk«, erklærede biskop Peter Skov-Jakobsen, der efterlyste en større medmenneskelighed i debatten.

Filminstruktøren Christian Braad Thomsen, der hyppigt deltager i debatten om indvandrere og flygtninge, er enig med biskoppen, og kalder særligt tonen blandt politikerne for »ekstremt aggressiv«.

»Der er ingen tvivl om, at det skyldes, at de tror, at der er stemmer at hente i at udtrykke sig med ord som »fasthed« i flygtningedebatten. Jeg har egentlig altid opfattet Danmark som et land, hvor man er vant til at tro, at der er flere stemmer i menneskelighed, end der er i aggressivitet,« siger Christian Braad Thomsen.

Filminstruktøren er sikker på, at de danske politikere kunne hente flere stemmer ved at påpege Danmarks pligt til at hjælp verdens flygtninge, ikke mindst fordi mange er blevet flygtninge på grund af krige, som Danmark har deltaget i. Og så mener han ikke, at poltikere behøver være bekymrede for at miste stemmer, når de kerer sig om flygtningenes ve og vel.

»Tag for eksempel Enhedslistens flygtningeordfører Johanne Schmidt Nielsen. Hun taler altid positivt for flygtninge, og får typisk en høj troværdighed i målinger, også af langt flere end dem der stemmer på hendes parti,« siger Christian Braad Thomsen.    

Dramatikeren og skuespilleren Hassan Preisler, der netop har afsluttet opførelserne på sit stykke »Brun Mands Byrde«, er efter eget udsagn født og opdraget i en humanistisk ånd, men kan ikke tilslutte sig biskoppens udtalelse om kynisme.

»Der er i forvejen et overdrevent fokus på debattens tone, som jeg mistænker tit er et behageligt alibi, der i værste fald kan virke pacificerende. Der er så ufatteligt mange konkrete ting, man kunne gøre frem for at beskæftige sig med tonen i andres udtalelser,« siger Hassan Preisler.

Han opfordrer i stedet dem, der for alvor ønsker at støtte flygtningene, til at engagere sig konkret i at forbedre i forholdene for de flygtninge, der er her.

»Verden vil altid være uretfærdig, og det vil den også være i fremtiden. Så hvad kan du gøre, mens du venter på den store retfærdighed? Der mener jeg ikke, at det er løsningen at sætte sig i sofaen, og i fælles, passiv forargelse blive enige om, at debattonen er afskyelig. Tag ansvaret for at give flygtninge bedre vilkår, hvis det er det, du vil,« siger Hassan Preisler.

Forfatteren og debattøren Kristian Ditlev Jensen mener, at vi i højere grad bør forholde os rationelle i  flygtningedebatten og især holde »vilde« spekulationer om partipolitiske bagtanker udenfor.

»Det er under lavmålet, og dertil er emnet altså også for vigtigt. De mange selvgode følelser eller den irrationelle frygt, som folk svømmer over af. Det stilles tit op som et pro eller contra flygtninge. Men det er jo ikke slet en mulig sondring. For vi hverken kan eller må afvise én eneste flygtning, der har brug for vores hjælp, og som vi er forpligtet - både af moral og af konventioner - til at tage hjerteligt imod,« siger Kristian Ditlev Jensen.

Han ønsker, at flygtningene skal familiesammenføres hurtigst muligt, fordi det er afgørende for deres tryghed, inden de kan vende hjem igen.

»Men asylansøgere er også nødt til samtidig at forholde sig nøgternt til, at Danmark ikke for tiden har fri indvandring, og at man derfor desværre ikke kan komme ind i landet i længere tid, hvis man primært er rejst til Skandinavien, fordi man søger lykken - og ikke, fordi man er i akut fare.«

»Men selv det kunne man jo, i lyset af den hårrejsende krig i Syrien, måske godt ønske sig, at der blev lavet lidt om på. Hvis man ikke skulle udvise besindelse, eftertanke og barmhjertighed, når situationen er så grel, som den er, hvornår skulle man egentlig så?« siger Kristian Ditlev Jensen.