Det siger Bang i Cannes

Claes Bang er i år gået fra at være mest kendt for mindre TV-roller til en bærende hovedrolle med egne fans på Cannes-festivalen. Han håber selv, at det kan give et internationalt ryk.

I »The Square« spiller Claes Bang den smarte chefkurator ved et stockholmsk kunstmuseum, der er idealist på overfladen, men langt fra lever op til idealerne selv, og efter en ugennemtænkt beslutning ryger ud i en personlig deroute. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Facebook har Claes Bang fået sin egen fankampagne. Det er den amerikanske filmskribent Wendy Mitchell, tidligere chefredaktør for magasinet Screen International, der under overskriften »The Daily Bang« hver dag lægger et nyt billede op af den danske skuespiller med en opfordring til Will Smith og den øvrige Cannes-jury om at kåre Bang til Årets Bedste Skuespiller i Cannes 2017.

Og Mitchell er ikke den eneste fan, Claes Bang har fået på grund af sin hovedrolle i svenske Ruben Östlunds film »The Square«. Også filmblade som The Hollywood Reporter og Variety, har været ude med roser til Bang for faktisk at kunne bære filmen, og Variety sammenligner ham endda med en yngre Pierce Brosnan. Hvad Claes Bang ikke er helt ked af.

»Jeg er ikke så meget for at være den nye et-eller-andet – jeg vil jo helst være mig selv. Men når det nu skal være, så kan jeg rigtig godt lide Pierce Brosnan, så det kunne da være værre,« siger den danske skuespiller fra den solbeskinnede terrasse i Cannes, hvor de sidste tre dage har været decideret hektiske.

»Med op til 80 interview om dagen, er det da lidt stressende, men samtidig sjovt. Det virker, som om folk, jeg møder, er glade for filmen, og det gør jo det hele lidt nemmere. Samtidig kan jeg godt lide at tale om filmen, fordi jeg synes, den er så interessant,« siger Claes Bang.

I »The Square« spiller han den smarte chefkurator ved et stockholmsk kunstmuseum, der er idealist på overfladen, men langt fra lever op til idealerne selv, og efter en ugennemtænkt beslutning ryger ud i en personlig deroute.

En noget anden type end Claes Bang selv, der ifølge både instruktør Ruben Östlund og medspilleren Elisabeth Moss er en særdeles ærlig og samvittighedsfuld person, der er god til både at bakke sine medspillere op – og fortælle dem sandheden.

Den i dag 50-årige Claes Bang har været uddannet skuespiller i over 20 år, og er i den danske offentlighed mest kendt for TV-serien »Anna Pihl« samt mindre roller i internationalt kendte serier som »Borgen« og »Broen«. Og sandheden om festivalen i Cannes er også, at det meget gerne må blive en billet til flere internationale roller for den høje, elegante dansker.

»Jeg har aldrig stået i et udstillingsvindue, der var så stort som det her. Så jeg håber da helt klart, det kan lukke nogle døre op for noget nyt. Det ville være virkeligt fedt. Man har jo et problem, hvis man som skuespiller kun kan arbejde i Danmark, fordi det er et lille marked,« siger Claes Bang.

Flere sprog og musik on the side

I »The Square« taler han dansk, men også engelsk i samspillet med Elisabeth Moss, og det er blevet bemærket – også af de internationale anmeldere – at Claes Bang taler et ualmindeligt godt engelsk – på den britiske måde.

»Jeg tror, det kommer af, at jeg som teenager tog på sommersprogophold i Sydengland flere gange. Og så elsker jeg England, og tager så ofte jeg kan derover,« siger Claes Bang. Han rejser direkte fra Cannes til Edinburgh for at spille en monolog over Jan Guillous »Ondskaben« udsendt fra Folketeatret.

»Jeg skulle egentlig have været der allerede søndag, men jeg kunne vældig godt tænke mig at være her søndag – hvis der nu skulle falde et eller andet af ved prisuddelingen,« siger Bang.

Udover perfekt engelsk og halvsvensk mestrer han også det tyske sprog efter en opvækst med tysk TV på Fyn og i Jylland – hvilket har været en stor hjælp professionelt de seneste år.

»Jeg har haft ret meget at lave i Tyskland det sidste par år. Jeg har lavet to sæsoner af en TV-serie Sibel & Max og tre TV-spillefilm på tyske ZDFs »90 Minuten« – film der bliver set af mellem seks og og otte millioner seere. Der taler jeg tysk – så jeg forsøger også at komme til selv at lave den tyske dubbing af »The Square«,« siger Claes Bang.

Ved siden af skuespillet laver Bang også lidt musik – noget 80er-agtig pop inspireret af folk som Depeche Mode og Pet Shop Boys, fortæller han. »Det er lidt on the side, men som skuespiller, er der jo altid nogen, der har skrevet, hvad man skal sige og gøre. Men når man laver musik, er man sin helt egen chef. Det er rart en gang imellem,« siger Claes Bang, der nåede at lave tre numre med en af sine medspillere under indspilningen af »The Square« – svenske Marina Schiptjenko.

En filmindspilning han ellers betegner som lidt af en udmattelsesproces, der efterlod ham noget rundt på gulvet. Men hvor han nu har fået fodfæste igen og efter striben af interview er ved at være klar til næste runde.

»Måske kan jeg endda komme ind at se en film eller en lille tur på stranden,« lyder det håbefuldt.