Det kimer nu – og hvad så?

Saxofonisten Hans Ulrik og guitaristen Jacob Fischer giver begge det gængse julerepertoire en jazzmusikalsk drejning

Tenorsaxofonisten Hans Ulrik. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan er det nu? Har jul og jazz noget med hinanden at gøre? I hvert fald er en afgørende forskel, at førstnævnte er sæsonbestemt, og det samme er de melodier – såvel verdslige som religiøse – og såvel danske som udenlandske, der lægger sig til højtiden.

Men i lighed med alle andre melodier kan højtidssangene selvfølgelig få sig en jazzmusikalsk vinkling og glide ind i den endeløse strøm af årstidens hårdtprøvede værker. Jazzversionerne vil dog næppe finde vej til de autoriserede landsdækkende radiokanaler og da slet ikke til de konkurrerende og kommercielle af slagsen. Så – giver det nogen mening at udsende en omgang julejazz?

Hvis det gør, så må det være vigtigt lige at gøre opmærksom på to danske nyudgivelser, hvor nogle af vore fineste jazzaktører tager et udvalg af velkendte julemelodier under kærlig behandling. Ja, nu er jazz jo som genre karakteriseret ved en overvægt af improvisation, det vil sige, at musikken hurtigt kan fjerne sig fra emnet. Men kunsten er faktisk at bevare den anslåede stemning, altså i dette tilfælde julestemningen – både i de løsslupne og de højtidelige værker.

Swingende »Winter Wonderland«

Ingen kan benægte, at tenorsaxofonisten Hans Ulrik er en fremragende og autoritativ musiker, og hans tre sekundanter, pianisten Henrik Gunde, bassisten Kaspar Vadsholt og trommeslageren Søren Frost, kan også deres fag, og de slår da også alle til dagligt deres folder i DR Big Bandet. Kvartetten lægger ud med en solidtswingende »Winter Wonderland«, efterfulgt af en fin og ganske følsom »The Christmas Song«. Men så er det også som om, gassen går lidt af ballonen. Ja, det er ingen ubetinget fordel, at klaverløven Gunde udelukkende er henvist til et elektronisk keyboard. I hvert fald bliver musikken monoton, og den ender ofte dér, hvor der ikke længere bliver signaleret jul. I nogle tilfælde er det selvfølgelig ligegyldigt, men når det handler om danske salmer som »Det kimer nu til julefest« og »Julen har bragt velsignet bud«, så bliver resultatet – om end ikke blasfemisk – så dog irrelevant.

Så er der langt mere stil og konsekvens i udgivelsen fra guitaristen Jacob Fischer. Her er nuancer og raffinement i såvel arrangementer som fortolkning. De muntre numre bliver skælmske, ligesom musikken generelt swinger med en lystighed, som harmonerer fint med den klassiske opfattelse af begrebet jul.

Generelt lykkes det at fastholde en anslået stemning, og Jacob Fischer, som har valgt at fravælge salmer, spiller bare elegant, smidigt og aldeles overrumplende. Han bliver liftligt ledsaget af bassisten Anders Christensen og af trommeslageren Janus Templeton, der i et par sambanumre overlader stikkerne til brasilianeren Rafael Barata. Og så er det ikke mindst fascinerende at opleve altsaxofonisten Christina von Bülow, der spiller så begavet, så personligt og så medrivende, at højtid og tidløshed bare går op i en højere enhed.

Tre stjerner

Hvem: Hans Ulrik & Friends.

Hvad: »The Christmas Song«. Stunt Records.

Fem stjerner

Hvem: Jacob Fischer.

Hvad: »X-MAS Friends«. Gateway Music.