Det kan du opleve i februar: Gulddrengens afskedskoncert og Sabroes 32 cm

Foto: Mike Blake (James Franco), af Kerry Hayes (Sally Hawkins), af Netflix (»Altered Carbon«) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Album: Den gamle Justin

Justin Timberlakes »Man of the Woods« er ude fredag 2. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ryan McGinley.

Om Justin Timberlake kan genvinde noget af det tabte terræn, finder vi ud af, når han vender tilbage med albummet »Man of the Woods« – hans første siden dobbelt-udgivelsen »The 20/20 Experience« fra 2013.

Justin Timberlakes »Man of the Woods« er ude fredag 2. februar.

TV-serie: »Altered Carbon«

Altered Carbon Fold sammen
Læs mere

Ahh – en ny science fiction-serie. Baseret på den klassiske cyberpunk noir-roman af Richard K. Morgan, er »Altered Carbon« en intens historie om mord, kærlighed, sex og svigt 300 år ude i fremtiden. Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) er den eneste overlevende soldat i en gruppe af elitekrigere, der blev besejret i et oprør mod den nye verdensorden.

»Aleterd Carbon«, Netflix.

Koncert: Hvil i fred, Gulddreng

Gulddreng spiller i Royal Arena fredag 2. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Et af de mest bemærkelsesværdige indslag i nyere dansk pophistorie får en ende, når Gulddreng giver afskedskoncert i Royal Arena. Siden sangeren Malte Ebert for under to år siden dukkede op på streamingtjenester og sociale medier i skikkelse af sit selvfede og bling-elskende alter ego, har han vadet i succes. Koncerten i Royal Arena bliver derfor både en kulmination og en stort iscenesat afslutning – en passende sortie for det, der først og fremmest var et veleksekveret mediestunt.

Gulddreng spiller i Royal Arena fredag 2. februar.

Litteratur: På skuldrene af historien

Harald Voetmann: »Amduat. En iltmaskine«, gyldendal, 200 kr. Fold sammen
Læs mere

Han har skrevet om den romerske naturhistoriker Plineus den Ældre, om Tycho Brahe og om Sulpicia, den eneste romerske kvindelige digter fra klassisk tid, der er bevaret hele digte af. I Harald Voetmanns nye bog er der da også et historisk spor – om den ægyptiske solguds rejse gennem dødsriget om natten, malet på gravvægge i Kongernes dal og kaldet Amduat. Samtidig er det i bogens andet spor en fortælling om en mand, en far, der dør af lungebetændelse.

Harald Voetmann: »Amduat. En iltmaskine«, gyldendal, 200 kr.

Film: »The Disaster Artist«

FILE PHOTO: Director and star James Franco arrives for the gala presentation of "The Disaster Artist" at the AFI Film Festival in Los Angeles, California, U.S., November 12, 2017. REUTERS/Mike Blake/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake.

Denne film kræver lidt forstudier, idet den fortæller histoiren om verdens ringeste film, nemlig »The Room« af den helt talentløse Tommy Wiseau. Originalfilmen har i årevis været et kulthit i midnatsbiografer over hele verden og kan blandt andet ses i Husets Biograf i København en gang om måneden. James Francos »The Disaster Artist« opridser hele histoiren om to energiske fyre, der satser alle deres kræfter og 30 millioner kroner på at indspille en spillefilm.

»The Disaster Artist« instrueret af James Franco. Skuespillere: James Franco og Dave Franco. I biografer over hele landet.

Kunst: Hjemmefra

Jesper Christiansen. Pressefoto Fold sammen
Læs mere

Litteratur og billedkunst kan være beslægtet. Begge kunstarter har med billeddannelse at gøre, og Jesper Christiansen tager i sine figurative malerier ofte udgangspunkt i litterære oplevelser. Gennem ti år har den tidligere professor på Kunstakademiet arbejdet med indtryk fra hjemmet – eget og andres – og herunder steder, man læser. Jesper Christiansen arbejder meget detaljeret med sine motiver – og ofte meget humoristisk.

Jesper Christiansen. Kunstforeningen, Gl. Strand. 3. februar til 22. april.

Kunst: Let brændbart

Peter Callesen. Pressefoto Fold sammen
Læs mere

Livets skrøbelighed har været et gennemgående tema hos Peter Callesen gennem en årrække. Men den danske billedkunstner arbejder også med papirklip, der i sig selv er meget let forgængelige, og i Peter Callesens kapable hænder bliver til virtuose skulpturer og objekter. I Øregaard Museums udstilling vises dels en række nye og ældre værker af kunstneren og dels billeder skabt til lejligheden og i dialog med maleren som Anna Syberg og Johannes Larsen.

Peter Callesen. Øregaard Museum, Hellerup. 4. februar til 10. juni.

Litteratur: Er Sabroe blevet synsk?

Forfatter Morten Sabroe aktuel med romanen »Drengen der løb med Gud«. Fold sammen
Læs mere

Hvad »32 cm«, titlen på Morten Sabroes nye roman henviser til, skal vi ikke gisne om her, men i hvert fald skriver han sig ind i hele debatten om en sexistisk kultur, som den verdensomspændende #MeeToo-kampagne har endevendt. Og det vel at mærke inden, der var nogle, som kendte hashtagget, for Sabroe afleverede sit manuskript til bogen i efteråret 2017, inden afsløringerne om filmproducenten Harvey Weinsteins fald. Har Sabroe således været synsk? Læs selv og døm.

Morten Sabroe: »32 cm«, Politikens Forlag, 250 kr.

Musik: Dansk Melodi Grand Prix

Så er det tid til årets Melodi Grand Prix. Nu gør Whigfield comeback på den store scene under sit rigtige navn Sannie Charlotte Carlson. Fold sammen
Læs mere

Så er det igen blevet den tid på året, hvor nationen samles om den traditionsrige sangkonkurrence. Ti nyskrevne sange er klar til at kæmpe om danskernes gunst, når DR sender showet live fra Gigantium i Aalborg. Blandt deltagerne i år finder man blandt andet Sannie, som tilbage i 1990erne hittede med »Saturday Night« under kunstnernavnet Whigfield. Værter er for andet år i træk Annette Heick og Johannes Nymark og vindersangen repræsenterer Danmark ved Eurovision Song Contest i Lissabon til maj.

Dansk Melodi Grand Prix vises på DR1 lørdag 10. februar.

Film: »The Shape of Water«

Sally Hawkins in the film THE SHAPE OF WATER. Fold sammen
Læs mere
Foto: kulturkal Kerry Hayes.

Vi er mange, der har savnet en ny storfilm fra Guillermo del Toro, og nu tyder meget på, at den sidder i skabet. »The Shape of Water« har fået 13 Oscar-nomineringer og har den vidunderlige Sally Hawkins i hovedrollen. Traileren anslår en handling, der minder om den gamle B-film »The Creature from the Black Lagoon«, så kvalitets-kitsch-faktoren burde også være i top.

»The Shape of Water«. Af Guillermo del Toro. Med Sally Hawkins. I biografer over hele landet.

Kunst: Sjæl i flammer

Ursula Reuter Christiansen. Pressefoto Fold sammen
Læs mere

Maleri, skulptur, film. Ursula Reuter Christiansen beskæftiger sig med det hele og har gjort det, siden hun blev uddannet hos Joseph Beuys – en banebrydende tænker i europæisk kunst efter Anden Verdenskrig, der flyttede til Danmark og blev en del af det levende miljø omkring Eks-Skolen. Siden er Ursula Reuter Christiansen sådan set blot fortsat med voldsom farvestyrke i malerierne, har været professor ved Kunstakademiet, repræsenteret Danmark på Venedig-biennalen og viser nu nye billeder i et af Københavns markante gallerier.

Ursula Reuter Christiansen. SABSAY, St. Strandstræde 19. 22. februar til 21. april.

Litteratur: Da forfatterne blev kørt af banen

ccc Fold sammen
Læs mere

Engang var debatten om velfærdsstaten i høj grad en kultur-debat, som ikke mindst litteraturen bidrog til. Siden er forfattere og andre kunstnere blevet kørt af banen i samfundsdebatten. Det mener i hvert fald professor i dansk litteratur, dr.phil. og forfatter, Lasse Horne Kjældgaard, der i sin nye bog skildrer den udvikling. Historisk og dog aktuelt, eller det burde det i hvert fald være. Bogen er baseret på hans doktorafhandling.

Lasse Horne Kjældgaard: »Meningen med velfærdsstaten – da litteraturen tog ordet og politikerne lyttede«, Gyldendal, 300 kr.

Teater: Regnskabets time

Foto: Büro Jantzen Fold sammen
Læs mere

Thure Lindhardt spiller titelrollen i russiske Gogols klassiske komedie »Revisoren« – historien om den grådige lilleby, der går i panik, da indbyggerne tror, revisoren er kommet til byen. Han er blot en svindler, der forstår at udnytte situationen. Flot besætning med bl.a. Mikael Birkkjær, Bendikte Hansen og Sarah Boberg.

»Revisoren«. Nørrebro Teater. Til 8. april.

Teater: Han, hun og magten

Stykket »Revolt. She Said. Revolt Again« spiller på Husets Teater, hvpr Jens Albinus er ny teaterchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Den unge britiske dramater Alice Birch skrev sit stykke »Revolt. She Said. Revolt Again« på tre dage. Siden har det gået sin sejrsgang. I en række skarpe scener demonstrerer hun, hvordan (sproglige) magtstrukturer afgør spillet mellem kønnene. Med Marina Bouras, Charlotte Munck, Jes Albinus m.fl.

Husets Teater. Til 24. marts.