»Det kan da godt ærgre mig, at den ikke vandt i 1989, når det nu er gået hen og blevet en klassiker«

Birthe Kjær er stadig i høj kurs - ikke mindst hos grandprix-fans. Den populære sanger nyder, at hun stadig kan optræde.

Birthe Kjær stiller op til billeder med fans ved Eurovision 2016 i Stockholm Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

København: Eurovision-finalen finder sted lørdag i Globen i Stockholm, men hele ugen har fans fra hele verden fejret Det Internationale Melodi Grand Prix ved forskellige arrangementer.

Onsdag nat gik den danske sangerinde Birthe Kjær på scenen på grandprixets officielle natklub og sang "Vi maler byen rød", til stor glæde for de mange hundrede fremmødte, der viste, at de sagtens kunne synge med, selvom sangen er på dansk.

»Det var helt fantastisk. Der stod jo folk fra hele Europa og sang med,« siger Birthe Kjær.

»Jeg ved godt, at sangen er kendt som en klassiker, men det er noget særligt at stå der med alle mulige forskellige nationaliteter, der kan synge med. Tænk, at de kan huske den. Den er jo 27 år år gammel,« siger sangerinden.

Hun har et bud på, hvorfor sangen, der tilbage i 1989 blev nummer tre i Eurovision Song Contest, stadig er så populær i dag.

» Jeg tror, det er fordi, den ikke er så enkel. Den har en god kvalitet, og selv er jeg aldrig blevet træt af den. Jeg ved ikke hvor meget, folk i udlandet forstår af teksten, men det er en af Keld Heicks rigtig gode og poetiske tekster. Og folk kan synge den på lydsprog,« fortæller hun og tilføjer med et lille smil:

»Det kan da godt ærgre mig, at den ikke vandt i 1989, når det nu er gået hen og blevet en klassiker.«

Status som klassiker har hun også selv hos det loyale grandprix-publikum, der stadig gerne vil høre hende synge de gamle schlagere. Og det nyder hun.

» Det er fantastisk med den nostalgi, og jeg føler mig heldig, at jeg stadig er aktiv og kan gå ud og nyde frugten af det i stedet for, at det er andre, der rejser rundt og synger mine sange. Jeg synes, det er en stor gave, og jeg er dybt taknemmelig for det,« siger hun.

En lang karriere i musikbranchen med trofaste fans, er ifølge den garvede sangerinde noget, man kan opnå, hvis man tager sit arbejde og sit publikum alvorligt.

» Man skal være tro mod det, man har lavet. Man skal aldrig fornægte det, og har man været med i grandprix, så skal man ikke bagefter rynke på næsen af det. Det er i hvert fald dumt. Man skal tage det med som en stor gave, at man har været med der også«, siger hun.

Selv ser hun tilbage på sine mange år i branchen med et kærligt blik.

»Alle de ting, man er med i, er jo allesammen mursten til ens karriere, og så ender man med at få et hus, der er farvet af alle de her sten, man har lagt til. Der har jeg været heldig, jeg har jo både prøvet revy, teater, visesang og jazz. Og det er det, der er med til at gøre, at jeg synes, jeg har haft en helt fantastisk karriere, at jeg har fået lov at blive ved så længe,« siger Birthe Kjær og smiler:

»Jeg er så taknemmelig over, at jeg sidder her som 67-årig og har været med siden, jeg var 20 år. Hvem havde troet, at jeg skulle sidde så mange år efter og stadigvæk få sådan nogle fantastiske oplevelser. Det er en gave,« siger hun.

/ritzau/FOKUS