»Det handler om tab af national prestige«

I Sverige og resten af verden stiger bekymringen for, hvad der skal ske med skandaleramte Det Svenske Akademi og nobelprisen i litteratur.

Sara Danius, Det Svenske Akademis permanente sekretær, fortæller verdenspressen, at Kazuo Ishiguro bliver 2017s modtager af nobelprisen i litteratur. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Krisen i Sveriges fornemmeste kulturinstitution er begyndt at vække både international opsigt og national bekymring.

»Det Svenske Akademi er på kanten af institutionel lammelse,« skriver således den britiske avis The Times.

»Dets eksistens er truet, og nobelprisen i litteraturs anseelse kan lide svær overlast,« supplerer den tyske avis Die Zeit.

Der er mere af samme skuffe i international presse i disse dage, og da en meningsmåling fra Novus i denne uge viste, at 62 procent af de adspurgte svenskere mener, at krisen skader nobelprisens anseelse, og at én ud af tre svenskere mener, at alle medlemmer af akademiet skal skiftes ud, havde Svenska Dagbladets kulturredaktør, Lisa Irenius, de store ord fremme.

»Det handler om tab af national prestige,« sagde hun.

Intet mindre.

Baggrunden for alle de dystre udsagn er, at akademimedlemmet Katarina Frostensons mand i november sidste år blev beskyldt for at have brugt sin position som leder af kulturcentret Forum i Stockholm til at misbruge 18 kvinder seksuelt.

Dette førte i første omgang til, at akademiet trak sin økonomiske støtte til stedet tilbage, men krisen eskalerede, og den kulminerede, da akademiet i sidste uge stemte om, hvorvidt Katarina Frostenson på grund af sin nære relation til den anklagede skulle stemmes ud af forsamlingen. Frostenson »vandt« afstemningen, hvilket fik tre akademimedlemmer, Klas Östergren, Kjell Espmark og Peter Englund, til at sige farvel og tak.

Et andet akademimedlem, Horace Engdahl, der i mange år var akademiets »permanente sekretær«, og som sådan også var den, der stod frem og fortalte, hvem der dét og dét år skulle have Nobelprisen i litteratur, bidrog til balladen med en kommentar i avisen Expressen, hvor han kaldte den nuværende permanente sekretær, Sara Danius, for »den værste« af slagsen siden 1786, da kong Gustav III oprettede akademiet. Engdahls begrundelse: At Sara Danius tilkendegav, at hun støttede, at Katarina Frostenson blev frataget sit medlemsskab af akademiet, og derfor, ifølge Horace Engdahl, ikke viste sig sin opgave som konfliktmæglende permanent sekretær voksen.

 

Det understreger hele den efterhånden langvarige og komplicerede sags alvor, at den svenske kong Carl XVI Gustav er begyndt at blande sig i forholdene i den institution, som hans forgænger i sin tid stiftede. Ud over at der er blevet holdt møder, er det kommet frem, at majestæten ønsker, at akademiets vedtægter ændres, så man ikke, som nu, risikerer at stå med en forsamling, der er så lille, at den ikke længere formelt kan træffe nogen beslutninger.

Forfatteren Åsa Linderborg, der deler kongens bekymringer, skriver i Aftonbladet, at »der findes ingen mulighed for, at Det Svenske Akademi kan samle sig igen, endsige læge sine sår«, mens hendes forfatterkollega Jan Guillou til det svenske P1 Morgen siger, »at hvis ikke Frostenson går af, så går akademiet under«.

I så fald går også Sveriges fornemmeste kulturinstitution under, så i sidste ende handler det for mange om det, som kulturredaktør Lisa Irenius var inde på, nemlig om Sveriges image. Eller som Expressens kulturredaktør, Karin Olsson, formulerer det til svt.se:

»Tænk, at vi, det her lille, lille land i det nordlige Europa, uden nogen stor dannelsestradition, har denne institution, som hele verden forholder sig til, når den uddeler nobelprisen i litteratur! Den er lidt anakronistisk, lidt snobbet og lidt gammeldags, den har ligesom stukket ud i vores egalitære samfund, og det er ganske fantastisk. Derfor synes jeg, at det er sørgeligt, det vi ser.«