Det Gyldne Kompas begejstrer

Berlingske Tidendes filmanmelder Ebbe Iversen er tryllebundet af eventyrfilmen ”Det Gyldne Kompas”, som han giver fem stjerner ud af seks.

Nicole Kidman spiller en af hovedrollerne i »Det Gyldne Kompas«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film

Filmen, der har premiere i morgen, er ifølge Iversen en blanding mellem ”Harry Potter” og ”Da Vinci Mysteriet”, og det fungerer ualmindeligt godt, mener han.

- ”Det Gyldne Kompas” er fremragende underholdning – forfatteren Philip Pullman, hvis medrivende roman fra 1995 bogen er baseret på, er gudskelov ikke nær så omstændelig som Tolkien og skriver langt bedre end Dan Brown, så filmens litterære basis fejler absolut ingenting, skriver Ebbe Iversen.

Filmen handler om den 12-årige Lyra, der som (tror vi da) forældreløs bor blandt de lærde herrer på Jordan-Kollegiet i Oxford, men snart kommer på en farefuld ekspedition til Svalbard for at redde børn, som er blevet bortført af de frygtede Snappere, og samtidig for at finde sin forsvundne onkel, den med Indiana Jones beslægtede Lord Asriel, samt for måske at få opklaret gåden om, hvad det mystiske Støv egentlig er. Lille Lyras ambitioner er ikke små.

- ”Det Gyldne Kompas” foregår i en forunderlig og fascinerende verden, der minder om vores egen og samtidig er helt fremmedartet. Tilsyneladende er vi på én gang i fortiden og i fremtiden, for der flyves i zeppelinere og skydes med bue og pil, men arkitekturen er futuristisk, og den avancerede videnskab er i færd med at udforske eksistensen af parallelle universer, hvad den tyranniske religiøse øvrighed kaldet Disciplinærkommissionen i bogen og Magistraten i filmen imidlertid ikke vil tolerere, skriver Ebbe Iversen, der ikke tøver med at konkludere:

- Beretningen om Lyras heroiske bedrifter i det iskolde Nord er nok enkelte steder for skræmmende voldsom til, at man bør udsætte mindre børn for den, men de større samt deres forældre og bedsteforældre vil alle kunne værdsætte, at her fortælles en mærkelig og spændende historie i fantastiske billeder.

Læs hele Ebbe Iversens anmeldelse af ”Det Gyldne Kompas” i Berlingske Tidende i morgen.