»Det grænser til det arrogante«

Ingen kan være tjent med, at den traditionelle Dansktop forsvinder fra DRs FM-kanaler, mener Venstres kulturordfører.

Spilles Birthe Kjær og co. nok i radioen? Meningerne er delte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Dansktoppen fyldte 40 år, gav det anledning til kritik af DRs dækning af den folkekære genre. Ikke mindst Keld Heick rettede et angreb mod institutionen, der efter hans opfattelse ignorerer de licensbetalere, som holder af sange som »Smilende Susie« og »Pas på den knaldrøde gummibåd«.

Siden fulgte Katrine Winkel Holm op og krævede for nylig sagen taget op i DRs bestyrelse, som hun selv er medlem af. Nu melder Venstres kulturordfører sig i diskussionen.

»Vi skal som politikere ikke blande os i public service-stationernes dispositioner, men i situationer som denne er vi forpligtede til at gøre opmærksom på problematikken,« siger Troels Christensen, der blandt andet er betænkelig ved DRs placering af Dansktoppen på en digital kanal:

»Mange af Dansktoppens lyttere har ikke mod på at sætte sig ind i DAB-radioens tekniske funktioner, og det skal de ikke straffes for. I dag har kun 20 procent af befolkningen en DAB-radio, og vi ved, at mange nyder at lytte til musik, mens de kører bil, hvor DAB-kanalerne slet ikke er tilgængelige. Public service skal i sin natur være offentligt tilgængelig, og derfor er det også vigtigt, at DR ikke tvinger sine lyttere til at bruge bestemte teknologier.«

At Dansktop-glade lyttere udover licensen skal bruge penge på DAB-radioer, bekymrer også Troels Christensen.

»Det er stærkt problematisk, at lyttere med kærlighed til den traditionsrige dansktopmusik skal købe DAB-radioer for at kunne høre deres musik. Og med den brede vifte af FM-kanaler, DR råder over, bør der altså være plads til alle genrer – også dem der muligvis ikke er ’trendy’ lige nu. Det grænser til det arrogante, når en public service-station på den måde ignorerer lytternes ønsker,« siger han.

Ole Mølgaard er chefredaktør for musik i DR og er - ikke overraskende - uenig.

»Arrogante synes jeg ikke, vi er, men der er da beklageligt, hvis vi opfattes sådan,« siger han, og dementerer, at dansktop-lyttere ikke er i stand til at bruge en digital radio:

»Faktisk er det mest de ældre, der køber DAB-radioerne, som i dag kan fås for 300 kr., og vi informerer altså også en del om, hvordan de skal bruges. Men det er da rigtigt nok, at man bliver nødt til at betale noget ekstra udover licenspengene for at høre Dansktop hele dagen.«

Og mistanken om, at DR er ved at udfase Dansktop fra de alment tilgængelige FM-bånd, afviser Ole Mølgaard:

»Det er vi bestemt ikke. Men skal Dansktoppen overleve, bliver vi nødt til primært at spille den fornyende del af den på P4. Den kan lokke nye lyttere til, og gør vi ikke det, er der heller ikke nogen til at høre den gamle del af Dansktoppen i fremtiden. Og i debatten glemmer man lidt, at det var DR, der dannede grundlag for genren for 40 år siden. Så hvorfor skulle vi modarbejde den i dag?«