»Det gør vi hvert år, så de ikke skal stå og tisse på døren«

Efter onsdag aftens Distortion-brag på Nørrebro var de lokale til formiddag i gang med at fjerne afskærmningen fra butiksvinduer og trappeskakter og rydde gader og gårde for de sidste knuste flasker og smadrede øldåser. Mangel på toiletter og tisseri i portene er nok stadig festens største problem.

Annemette Dreyer fra Harald Herretøj i Guldbergsgade har travlt med at fjerne de afskærmningsplader, der har beskyttet hendes butik mod tissetrængende Distortion-gæster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Det nytter jo ikke at være sådan en gammel sur harpe. Vi har nogle søde kunder her på Nørrebro, og så er man nødt til at være moderne og ikke stå i vejen for det der festværk,« siger Annette Dreyer.

Det er torsdag formiddag, og hun står foran sin forretning, Harald Herretøj i Guldbergsgade, med en boremaskine i hånden, travlt optaget af at fjerne de solide masonitplader, der de sidste 24 timer har skærmet forretningen mod Distortions festende masser.

»Det gør vi hvert år, så de ikke skal stå og tisse på døren, og så der i det hele taget ikke kommer nogen skader,« siger hun og går videre til den næste plade, hvor hun har skrevet en lille hilsen til festivalgæsterne: »Hyg jer – vi ses torsdag kl. 11,« står der.

»Jeg vil ikke sige, at jeg er grædefærdig over Distortion,« siger hun. »Men vi taber en dags omsætning, fordi vi er nødt til at holde lukket hele dagen. Det er jo lige her udenfor, det foregår.«

Efter festen - et forladt havemøblement i Elmegade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men nu er de dunkende rytmer og hujende horder af festende unge afløst af solskin og stille eftertænksomhed i gaderne omkring Sankt Hans Torv, der var festens epicenter onsdag aften. Caféejerne er så småt begyndt at stille borde og stole ud på fortovet, hvor der stadig flyder med en hel del tomme øldåser, plasticposer og engangsglas.

»I betragtning af, at kommunen har været i gang med at rydde op i fem timer, synes jeg ikke, her ser så pænt ud,« siger Zeiar Shaker fra Café Zees i Elmegade. »Det var hyggeligt i aftes, men det er lidt slemt at stå op til.«

Signe Mynborg står ved disken og venter på sin kaffe. Hun bor i en karré mellem Elmegade og Fælledvej, og her er beboerne godt trætte af, at Distortionfolket bryder ind i gården og både fester og tisser over det hele.

Især trappeskakterne er udsatte, når affald af enhver slags skal skaffes af vejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Jeg synes jo, det er fint at bo i en by, hvor der også er plads til sådan en gadefest. Men det er lidt svært at være positiv, når man har to små børn, der lige pludselig står midt i en kæmpe fest nede i gården, og legehuset bliver brugt til mojito-bar,« siger hun.

»Når folk så også tisser i rabarberne eller lige der, hvor børnene leger, kan man godt blive lidt gammel-agtig og synes, at nu er det nok. Jeg prøver at være glad for, at de unge mennesker kan få sådan en fest. Men jeg synes også, det kunne være dejligt, hvis Distortion appellerede til nogle flere aldersklasser. Efterhånden er det næsten kun de 17-25 årige, der er med.«

Henrik Due er gårdmand i Birkegade og blev på arbejde det meste af aftenen for at forhindre, at det skulle gå ligesom sidste år, hvor en stor flok slog sig ned i gården og først langt ud på natten blev fjernet med politiets hjælp.

Sådan en smule plasticstrimmel hjælper næppe meget, hvis man er virkelig tissetrængende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»I aftes skete der ikke så meget, først til sidst var der lidt bøvl med en flok, der ville mase sig ind gennem porten. »Må jeg pisse her?« var der en, der spurgte – og nej, det måtte han selvfølgelig ikke. De var temmelig aggressive, så jeg ringede efter politiet. Men de kunne selvfølgelig slet ikke komme frem, fordi der var så mange mennesker derude,« siger han.

Distortion-arrangørerne har lovet, at antallet af toiletter i år vil være fordoblet i forhold til sidste år, netop for at begrænse tisseriet i porte og trappeskakter.

»Men når der er så mange mennesker, kan det være svært at få øje på pissoirerne. Det er et problem,« siger Henrik Due.

Romaerne har kronede dage - Distortion er lig med sækkevis af pant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Matylda Rosenbæk bor i Birkegade med sin to-årige datter og er enig i, at manglen på toiletter nok er det største problem ved Distortion – især er der for få toiletter til kvinderne, mener hun.

»En af mine veninder skulle ned med skraldeposen, og hun var ved at få et chok, da der sad en pige og tissede inde mellem affaldscontainerne. Hun troede, det var en rotte,« fortæller hun.

»Men ellers synes jeg ikke, det var så slemt i år. Jeg tror, folk er ved at vænne sig til Distortion og tager deres forholdsregler. Selvfølgelig var musikken rigtig høj, det var lige så hele huset rystede. Men de holdt op med at spille på slaget 22, som de skulle. At der så var nogle af naboerne, der festede videre, kan man jo ikke laste Distortion for.«

Hun synes dog, det er lidt synd, at Distortion bliver større ogh større for hvert år.

»I starten var det mest små fester i indre by. Det var meget mere hyggeligt.«

I aften går det løs på Vesterbro.

Affald og tomme øldåser præger gadebilledet på Nørrebro efter distortion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.