Det får vi for fondskronerne

Støtte fra de private fonde er altafgørende for kunst- og kulturlivet herhjemme. En planlagt omlægning af skattelovgivningen vil ifølge fondene selv betyde millioner af færre kroner til kulturlivet. Berlingske har samlet en række spektakulære projekter, der næppe var blevet realiseret uden fondene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Your Rainbow Panorama
Olafur Eliassons permanente kunstværk, der svæver over ARoS, er blevet til ved hjælp af fondsmidler. 62 mio. kr. kom fra Realdania og 1,7 mio. kr fra Købmand Herman Sallings Fond, der også senere betalte 20,9 mio. kr. til tagpavillonen Sunset Lounge. ARoS er afhængig af fondsmidler både til udvikling og anlæg, udstillinger og kunstindkøb. Alene i 2015 har museet modtaget ni mio. kr. fra diverse fonde.

Degas på Glyptoteket
En donation på et tocifret millionbeløb fra Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden har i år gjort det muligt for Glyptoteket at sikre sig maleriet »Jockeys før start« af den franske kunstner Edgar Degas. Donationen er en af de største i Glyptotekets nyere historie, og værket er et væsentligt supplement til museets samling af fransk impressionisme.

Renovering af Louisiana
Da Louisiana fra 2003-2006 foretog en omfattende ombygning og renovering af kunstmuseet i forhold til sikkerhed og klima for 218 mio. kr., gav Kulturministeriet 30 mio. kr. Resten kom fra en række fonde, bl.a. Augustinus Fonden, Realdania og Velux Fonden. Museets magasin til opbevaring af kunst er støttet med 27 mio. fondskroner. Louisiana har alene i år fået dansk fondsstøtte for 35 mio. kr., hvilket er mere, end museet modtager i offentlig støtte.

Indgangen til kunstmuseet Louisiana med kunstneren Louise Bourgeois skulptur Øjne Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

Ny museumsbygning på Moesgaard
Moesgaards nye museumsbygning, tegnet af Henning Larsen, stod klar sidste år og kostede ca. 400 mio. kr. Heraf kom de 300 mio. kr. fra Velux og Villum Fonden, Augustinus Fonden, OAK Foundation og Knud Højgaards Fond. Museet har derudover til udstillinger fået 110 mio. kr. fra fonde. Alene til Kina-udstillingen i 2015 modtog Moes­gaard seks mio. kr. fra A.P. Møller Fonden.

Operaen
Gave fra Mærsk Mc-Kinney Møller til 2,5 mia. kr. I tiåret for indvielsen finansierede A.P. Møller Fonden to nyproduktioner, hhv. operaen »Tryllefløjten« og balletten »Svanesøen« til i alt 25 mio. kr. A.P. Møller Fonden bidrager desuden til den løbende vedligeholdelse af bygningen.

Ind til musikken
75.000 skolebørn fra hele landet kommer i løbet af tre år til klassisk koncert i DR Koncerthuset. Projektet er muliggjort af en donation på fem mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Næsten 6.000 skolelever fra Ringkøbing-Skjern kommune besøger DR Koncerthuset som led i projektet Ind til Musikken. Fold sammen
Læs mere

Kameliadamen
Annie og Otto Johs. Detlefs’ Almennyttige Fond har givet 50 mio. kr. til en række nyopsætninger med Den Kongelige Ballet i 2013-17. Bl.a. »Kameliadamen« og Frank Sinatra-balletten »Come fly Away«. Det Kongelige Teater modtager årligt ca. 50 mio. kr. fra fonde og sponsorer. Foto viser Alban Lendorf og Susanne Grinder i »Kameliadamen«.

Læring og involvering
Det Kongelige Teaters strategi for at nå nye publikumsgrupper i hele landet, ikke mindst børn og unge, er muliggjort takket være en tre-årig bevilling på ni mio. kr. fra Det Obelske Familiefond. Blandt aktiviteterne er publikumsorkestret, hvor alle fra 12-99 år kan spille med.

Skovsnogen
Udstillingssted for 65 kunstnere under åben himmel i en skov nær Herning. Muliggjort takket være støtte på 1,3 mio. kr. fra Bikubenfonden til forprojektering og udvikling. Kæmpeedderkoppen på fotoet er skabt af kunstneren René Schmidt.

Kalkmalerier i danske kirker
Nationalmuseet har registreret og tilstandsvurderet alle danske kalkmalerier og samlet dem i en database, som er tilgængelig på nettet: I alt 662 kirker og ca. 5.800 kalkmalerier. Til projektet hører også appen »Øret til væggen« med tilhørende GPS med historier om kalkmalerier i udvalgte kirker. Projektet er finansieret af Augustinus Fonden med 8,5 mio. kr.

Eventministeriet
Det Kongelige Teaters frække lillesøster i Skuespilhuset, der med ultrakort prøvetid udforsker teatrets og improvisationens væsen, modtog i 2014 en Reumert for forestillingen »Boys don’t cry« i samarbejde med Mungo Park. Eventministeriet finansieres af Bikubenfonden med 1,5 mio. kr. årligt.

Den Gamle By - 1974-projektet
1974-kvarteret i Den gamle by med lejligheder, værksteder og butikker er blevet muligt takket være en donation på knap 300 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden. Derudover har en række mindre fonde doneret i alt 40 mio. kr. til bl.a. Pouls Radio, Broderiboden og Plakatmuseet. Endelig har Salling Fondene givet 70 mio. kr. til det helt nye underjordiske projekt »Aarhus Fortæller«. Ingen af delene havde været mulige uden fondsstøtte, understreger direktør Thomas Bloch Ravn.

Udvidelse af Ordrupgaard
Den irakiske arkitekt Zaha Hadids tilbygning til Ordrupgaard, der stod færdig i 2005, kostede omkring 50 mio. kr. 30 mio. kr. kom fra Kulturministeriet, resten var finansieret af Augustinus Fonden og fonden Realdania Himmelhaven, den udvidelse, Ordrup­gaard har på tegnebrættet, og som formentlig kommer til at koste 103 mio. kr., skal udelukkende finansieres af fondsmidler.

M/S Museet for Søfart
Museet er tegnet af den prisbelønnede tegnestue BIG og kombinerer verdensklassearkitektur med et fornemt udstillingsmiljø. Byggeriet har kostet 350 mio. kr., som er finansieret udelukkende af donationer fra i alt 11 fonde, bl.a. A.P. Møller fonden, Augustinus Fonden, Oticon Fonden. Orient Fonden og ØKs Fond. Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har bekostet alle museets udstillinger.