»Det er godt at være Dorthe«

Den danske forfatter Dorthe Nors var onsdag aften i spil til en af verdens største litteraturpriser, The Man Booker International Prize, for sin roman »Spejl, skulder, blink«. Her fortæller hun om de nervepirrende timer op til prisuddelingen i London.

08.30
Så er dagen her. Selve dagen, alt har peget henimod de sidste måneder. Den starter med en ildevarslende røgsøjle i det vestlige London. Grenfell Tower brænder, og mit interview hos BBC World Television er aflyst af den grund. Jeg står i morgenvarmen på Blackfriars Bridge og ser helikopterne svirre, røgen stige, flodens løb.

09.30
Sidder i solen ved Saint Pauls med Stephen Frys erindringer, men har svært ved at fokusere. Jeg har sommerfugle i maven. Jeg ved ikke, hvilken retning mit liv tager i aften. Det er underligt ubehageligt. Kommer jeg til at kunne skrive det næste år, eller bliver alt ballade? Hvad kommer det alt sammen til at betyde på sigt? Jeg lægger Fry i tasken og beslutter mig for at gå på museum.

10.40
Jeg går ind ad porten til Tate Modern. Jeg går tit på kunstmuseum, når jeg er ude at lancere. Har sidefag i kunsthistorie og elsker at gå rundt og se, lære, være i billeder i stedet for ord.

11.05
Står og kigger på et værk af Lorna Simpson og har glemt både røgsøjlen, prismiddagen og følelsen af usikker fremtid i det øjeblik. Tænker på at være kvinde og kunstner, på de kampe der er i det. lorna Simpson kender de kampe, kan jeg se.

11.45
Køber i gavebutikken en plakat af Guerilla Girls: »THE ADVANTAGES OF BEING A WOMAN ARTIST« lyder overskriften. Punkt ét er som følger: »Working without the pressure of succes.« Det er så ikke min situation i dag. Jeg mærker en slags pres. Prismiddagen venter. Jeg tror, en af israelerne vinder, men hvem ved, og hvad med røgsøjlen?

13.15:
Jeg går ind i en lille kirke på Blackfriars Road, sidder lidt, tænder et lys. Det stille rum og eftertanken gør godt.

14.00:
Jeg hviler på min seng til musikken fra Lynch’s »The Straight Story«.

15.00:
Påklædningen går i gang. Jeg, der altid er i flade sko, gerne gummistøvler, stavrer rundt på høje hæle, men det er godt at være på vej nu. Ikke vente længere. Det hjælper på sommerfuglene. »Let’s do this,« siger jeg til mig selv. »Let’s have fun«.

Dorthe Nors og hendes agent Astri Ahlander. Fold sammen
Læs mere

16.00:
Kører i taxi til min agent Astri Ahlanders hotel. Bilradioen spilller hits fra min konfirmationstid. Min kjole er finere i aften, end den var dengang, synes jeg, eller også er jeg bare mindre kejtet nu. Der er nyt om branden mellem sangene. Dødstallet stiger. Jeg skal til fest. Solen skinner. Der er brandbiler.

 

17.15
Min agent, min gode ven Søren, min mednominerede Misha Hoekstra og min britiske publicist Tabitha og jeg begynder festen med champagne i en smuk gårdhave i Kensington. Vi er glade, vi giver slip, for nu er det fest, og Misha er i smoking og Astri i sit fædreland, Sveriges, farver.

17.20
Misha kæmper med at binde sin butterfly.

17.25
Misha får hjælp af flink brite med butterflyen.

 

18.45
Vi ankommer til Victoria and Albert Museum. Smukke rammer, smukke mennesker, og Misha og jeg bliver fotograferet ved en såkaldt Photo Wall. Det lugter lidt af Hollywood og rigtig meget af Storbritannien. Vi er i gang.

Dorthe Nors og hendes oversætter Misha Hoekstra Fold sammen
Læs mere

 

19.15
Vi kaldes til bords, og en baronesse holder tale. Om røgsøjlen, om terroren, om nødvendigheden af oversat litteratur i en tid, hvor forståelse over grænser er essentiel. Misha og jeg kaldes derefter på scenen for at modtage vores finalistpræmie. Neje, bukke, ned igen.

ccc Fold sammen
Læs mere

20.30
Spise, drikke, mand, kvinde. Min agent Astri griber den britiske forfatter Joanna Trollope, der er ved at snuble, og en mand klædt ud i kusketøj sørger for det ceremonielle. Rule Britania!

21.30
Chefen for juryen, Nick Barley, rejser sig for at holde sin tale og annoncere vinderen. Det er nu. Nu sker det. Hvor jeg var nervøs i morges, har jeg været i ro, siden jeg fik venner og team omkring mig. Jeg tror stadig, Grossman eller Oz vinder, men Oz er ikke til stede, så Grossman måske ... jeg er i zen. Min agent og min britiske redaktør Adam Freudenheim ser spændt på mig, og uden stor trommesolo fortæller Barley, at David Grossman og oversætter Jessica Cohen vinder. Jeg løfter mit glas, Misha og jeg giver hinanden et kram, og så er der klapsalver til et fortjent vinderpar.

21.45
Vi ønsker Grossman og Cohen tillykke i kulissen, inden jeg skal ud i presserummet og lave et par interviews med dansk presse. Norske Roy Jacobsen og jeg aftaler, at vi vil mødes over en øl og læse vores takketaler højt for hinanden, så intet er spildt. Det bliver sjovt. Jeg glæder mig allerede.

 

22.30
Vi forlader festen for at få en drink i sluttet kreds i nærheden. Det sidste, jeg ser fra festen, er chefen for Man Booker Foundation på vej ned ad gaden med en stor blomsterdekoration under armen. Han har taget den fra et af bordene. Det er helt fint for mig. På den måde har han fået noget for pengene, og Misha og jeg har fået en fantastisk oplevelse, en finale med masser af fremtid og nye eventyr i. Dørene åbner sig, sommeren venter, skrivetid. Jeg er glad. Så glad.

 

00.30

Det er godt at være Dorthe og få lov at ligge ned. Under guldglimmer og røgsøjler, taknemmelig og med fremtiden i behold.