»Det, der gør mig så forbandet arrig, er alle de ubegavede og intetanende politikere, der findes i USA«

Den amerikanske stand up-komiker Lewis Black er kendt som sidekick på talkshowet »The Daily Show«, men optræder nu i Danmark, hvor han giver republikanske politikere og højreorienterede kommentatorer tørt på.

Lewis Black Fold sammen
Læs mere

Når den amerikanske komiker og samfundskritiker Lewis Black lægger vejen forbi København på onsdag for at give et af sine sjældne stand up -hows på europæisk jord, bliver det med karakteristisk vredesudbrud, fægtende fingre og tilsvining af det politiske etablissement i USA.

Black har nemlig gjort en dyd ud af at være sur og tvær, når han optræder. Han er den, som taler om emner, andre komikere ikke nænner at tale om. Alt det, der er mangelfuldt eller galt med USA. En slags tabubrydende, politisk ukorrekt og nytænkende nichekomiker, der taler på vegne af de oplyste og dannede amerikanske borgere.

Men hvorfor egentlig? Og hvad er der i grunden galt med USA, og hvorfor være så knotten, når først man er på scenen for at underholde, spurgte Berlingske den 65-årige komiker, de fleste danskere vel bedst kender som gæstekomiker i Jon Stewarts populære TV-program »The Daily Show«, hvor Black skælder ud under overskriften »Back in Black«.

»Det, der gør mig så forbandet arrig, er alle de ubegavede og intetanende politikere, der findes i USA. Jeg plejer at sige, at der er nok med folk i det politiske etablissement i USA til konstant at begå stupide fejl og sige vanvittige ting til, at jeg aldrig står og mangler materiale til mine stand up-shows. Det er faktisk næsten for nemt. Ren foræring,« siger Lewis Black.

Det er især repræsentanter fra USAs konservative parti Republikanerne og de højreorienterede politiske kommentatorer, der bringer Blacks sind i kog.

»Rush Limbaugh, den amerikanske radiovært, der har flest lyttere i hele USA, er virkelig en joke. Han var for nylig ud med en kritik af Paven, der ville dele ud af velfærden, så også de mindrebemidlede i samfundet fik del i de materielle goder. Det gav ham anledning til at kalde Paven for en kommunist, og det er jo bare så fucking dumt sagt,« siger Lewis Black og fortsætter:

»Jeg mener: Vi lever i det 21. århundrede. Og så hører man sådan en gang bullshit. Man skulle ellers næsten tro, at sådan en udtalelse kun kunne komme ud af munden på én, som ikke havde færdiggjort folkeskolen endnu.«

Black er én af de få amerikanske stand up-komikere, der uden større besvær kan fylde en koncertsal med plads til 10.000 tilskuere. Derfor bliver det også en anderledes intim oplevelse for ham at stå foran et mindre dansk publikum på cirka 500 i Amager Bio. Men Black glæder sig til at møde danskerne ansigt til ansigt.

»Jeg er godt klar over, at I danskere er markant mere oplyste end den gennemsnitlige amerikaner. Og selvom jeg for det meste hidser mig op over indenrigspolitiske emner i USA, er jeg sikker på, at jeg nok skal finde en ting eller to at være misfornøjet over, når jeg gæster Danmark,« siger Lewis Black.

»For selvom de skandinaviske lande er verdensberømte for deres sundhedssystemer, hvor borgere kan komme gratis til lægen og benytte sig af de indbyggede goder, der findes i velfærdssamfundet, så døjer de grundlæggende med de samme problemer, vi har i USA. Måske ikke i samme grad, men ikke desto mindre vil man kunne nikke genkendende til mange af de samme problematikker, som jeg vil tale om i mit stand up-show.«

Amerikaneren har i løbet af sin karriere haft forskellige shows på TV-kanalen Comedy Central, som er den førende inden for stand up. Her tæller blandt andet fire optrædener i programmet Comedy Central Presents, og i 2008 var han medskaber og vært på satireserien »Root of All Evil«. I 2001 modtag han prisen for »Bedste mandlige stand up-komiker«til American Comedy Awards, ligesom han to gange tidligere har vundet en Grammy for »Bedste comedy-album«. Derudover har han i løbet af sin karriere lavet adskillige stand up-shows samt haft en række gæsteroller i populære serier som »Law & Order« og »The Big Bang Theory«.

Og selvom Blacks liv har budt på en masse spændende projekter, er der stadigvæk en »helvedes masse« drømme, han endnu ikke har realiseret.

»Jeg vil – foruden at skrive bøger og teaterstykker – gerne være med i en film, hvor skuespilleren Scarlett Johansson forelsker sig i en ældre mand,« siger Lewis Black og gnækker.

Black understreger da også, at han er blidere, når han ikke står på scenen eller sidder foran TV-kameret, men det kræver ikke meget mere end en enkelt overskrift fra dagens avis, før han atter mister besindelsen, erkender han.

»I Arizona overvejer de gudhjælpemig en lov, der gør det lovligt at afvise homoseksuelle kunder af religiøse årsager. Og i Georgia er det lige blevet tilladt at tage en ladt pistol med i kirke. Er de da bare blevet fuldstændig sindssyge?« spørger Lewis Black retorisk.

Den mavesure komiker fortæller, at folk ofte spørger ham, om han er ligeså indebrændt »offstage«, som når han er »onstage«. Der er hans korte svar, at han ville være død af fysisk anstrengelse, hvis han var. Så hårdt er det, forklarer han.

»Mens den indre stemme er mig én til én, så er figuren Lewis Black mig, men uden sociale hæmninger, uden omsvøb, mere rå og lige ud af posen; mig, som jeg normalt er, ganget med tredive,« siger han og tilføjer:

»Det er faktisk så hårdt at spille mig, at jeg ofte har brug for en lille blunder for at komme mig, efter at jeg optrådt.«

Lewis Black optræder i Amager Bio 18. juni klokken 20.00. Den danske komiker Brian Mørk står for opvarmningen.