»Det bliver svært ...«

Anna Schram Vejlby, inspektør på Den Hirschsprungske Samling, var på mission til London i onsdags: Et maleri af P.S. Krøyer skulle hjem til Danmark igen. Men havde hun penge nok med?

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

4.40

Nørrebro. Vækkeuret ringer. Decembermørke. Natstilhed.

5.15

Pakke pas, flybillet og selvfølgelig kataloget fra Sotheby’s. I dag holder huset auktion over »Vinhøst i Tyrol« fra 1901 af P.S. Krøyer. Vores museum har en stor skitse til det fremragende maleri, og at få fingre i det færdige værk vil passe os utrolig godt her i huset - vi har i forvejen nogle af Krøyers bedste malerier. Vinbønderne er vurderet til mellem 80.000 og 120.000 britiske pund, og selv om pundet er faldet siden brexitafstemningen, har et statsligt museum ikke lige den slags penge. Men to fonde rykkede hurtigt ud med generøse tilsagn om støtte!

6.50

»Last Christmas« over de klatøjede rejsende i lufthavnen. Jeg drikker kaffe og læser auk­tionshusets artikel om Krøyer og hans samtidige kolleger: tyske Max Liebermann og spanske Joaquín Sorolla. Nogle af deres værker er også med på auktionen. Jeg håber ikke, artiklen gør udenlandske samlere mere sultne efter Krøyermaleriet.

Heldigvis er det ikke et af de typiske blå billeder fra Skagens strand – for så kunne vi nok skyde en hvid pil efter det. Maleriet fra Tyrol er anderledes spraglet. Det er stadig typisk for Krøyer med det flimrende lys ned gennem vinstokkenes blade og den diagonale række af bønder, der giver ham anledning til at male mange forskellige stillinger og typer. Men det er måske ikke det, man forbinder med Krøyer i udlandet. Jeg håber, vi har en reel chance for at få maleriet op i museets Krøyersal.

7.20

Vinduesplads. Fuldmånen hænger stor og gul over Kastrup. Bachs juleoratorium i ørerne og så en lur under flyveturen.

8.03

London. Solopgangen fanger en lav tåge over det engelske landskabs marker og stengærder. Krøyer kunne godt have malet det syn. Landing i Gatwick.

9.47

Togstrejke. Lettere panik i lufthavnen. Men lufthavnstoget går da som det eneste. Og selvom alle andre også skal med, lykkes det mig at komme på. Endestation: London Victoria. Ganske pludseligt røde dobbeltdækkere og sorte taxaer over det hele. Spadserer hen til Buckingham Palace. Jeg kan lige nå en udstilling, mens jeg venter på, at auktionshammeren falder kl. 14.30. The Queen’s Gallery har en udstilling om kunstnerportrætter – lige noget for mig!

12.24

Solen skinner. Netop som jeg krydser pladsen foran Buckingham Palace, kommer dronningens yngste søn, prins Edward, slentrende! Lidt kongerøgelse må være et godt tegn. Jeg fortsætter gennem Green Park og finder New Bond Street 34-35. Auktionshuset er omgivet af de dyreste mærkevarebutikker og juvelerer. Jeg skynder mig videre uden at skæve for meget til diamanterne. Er tilbage om et par timer, men først frokost.

14.01

Registreret på Sotheby’s! Har fået nummeret 614 i form af et stort skilt. Får en SMS fra Hirschsprungs nye direktør, Gertrud Oelsner, der ønsker mig held og lykke.

14.24

Salen er to tredjedele fuld af folk fra hele verden. Jeg har sat mig bagest, så jeg kan se, hvem der ellers byder. Krøyer vil komme op som nummer 11. Rart at kunne se, hvordan det foregår, inden det bliver alvor.

14.27

Auktionarius er ankommet og med ham en lind strøm af godmodige vitser.

14.36

Auktionen er i fuld gang og går lynhurtigt – omkring et minut pr. værk. Et ældre par har lige spenderet én mio. på et maleri af norske Harald Sohlberg. I britiske pund altså. De forlader straks lokalet og var altså ikke konkurrenter til Krøyer. Pyh.

14.40

Nu bliver Krøyermaleriet båret ind af auktionarius’ hjælpere med de fine forklæder på. Det er første gang, jeg ser maleriet, siden vores udstilling på Hirschsprung i 2011. Hvor er det dog et godt billede! Gid, det kunne vende tilbage!

14.41

Budene flyver gennem lokalet. Auktionarius bevæger sig hurtigt opad med hele 5000 pund ad gangen. Da han nærmer sig mit maksimum, falder budene stadig hurtigt. Frygteligt mange er interesserede. Jeg kan mærke, det bliver svært.

14.42

Hammerslag! 236.750 pund - inkl. salær. Det var noget mere end ventet. For meget for os. Øv!

14.48

Ringer til Gertrud med den kedelige nyhed. Vi bliver enige om, at det trods alt er en trøst, at vi end ikke var tæt på – det havde næsten været for ærgerligt.

21.32

Fly hjem til København. Jeg er blevet en ærgrelse rigere – men har også oplevet et af verdens ældste auktionshuse i aktion. Ville rigtig gerne have haft det maleri i statens eje, katalogiseret det og hængt det pænt op på Den Hirschsprungske Samling. Gid, vi støder på Krøyers tyrolske vinbønder igen en anden gang. Hvem ved?