Desperat gik Sally ind i Scientology Kirken Danmark for at få hjælp. Der skulle gå 21 år, før hun gik ud ad den dør igen

Mediekommentar: Uanset hvor mange dokumentarer, podcasts og beretninger, man ser og hører fra Scientologys hemmelighedsfulde kirke, bliver man aldrig helt mæt. Det gælder også podcasten »Sallys Scientology«.

I en ny podcast på DR fortæller Sally Kragh Andersen om sine 21 år i Scientology. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sally Kragh Andersen var i 21 år en del af Scientology Kirken Danmark. Og ikke blot som menigt medlem.

Hun var en såkaldt »auditor«, altså en af dem, der med et e-meter (også kaldet elektropsykometer, et pseudovidenskabeligt, religiøst redskab) skulle have medlemmerne af kirken til at bekende deres synder.

Med andre ord har hun stået midt i alt det allermest slibrige, som med jævne mellemrum siver ud af Scientology-kirken, når nogen forlader den og vælger at dele deres oplevelser med offentligheden.

Som auditor står man nemlig for de såkaldte »sikkerhedstjek«, hvis erklærede formål er at hjælpe medlemmerne med at opnå lettelse og i sidste ende blive et succesrigt menneske.

Man bliver sat ved et bord, hvorpå der står et e-meter, som er et apparat med en måler tilsluttet to ledninger med hver sin metaldåse i enden. Den skal personen, der sikkerhedstjekkes, holde i hænderne og samtidig besvare en længere række spørgsmål, der skal afdække alle syndige tanker og handlinger.

Seksualitet, identitet, perversion, incest og det, der er værre. Under Sallys fortælling hører vi i øvrigt om, hvordan et uhørt antal medlemmer bekendte, at de i tidligere liv havde været SS-officerer, og hvad de havde gjort af forfærdeligheder under krigen. Meget bizart.

I sin essens har en auditor til opgave at bringe alt, hvad et medlem skammer sig over, frem i lyset. Og set i det lys forbliver »Sallys Scientology« en smule uforløst.

Man når aldrig rigtigt at få fornemmelsen af, at Sally deler ud af sin insiderviden. Selvom hun åbenlyst må besidde helt enorme mængder viden om alt det, Scientology ikke viser offentligheden. Det kommer bare ikke ud.

Alle scener fra diverse sikkerhedstjek er fabrikerede, tænkte eksempler, hvor en skuespiller er sat til at tale i replikker om fiktive synder. Og man får hverken viden eller indsigt i Scientologi-kirken, ud over hvad en simpel google-søgning også ville afsløre.

Heller ikke historien om Sallys barndom og ungdom giver svar eller indsigt. Først tages vi med gennem en barndom, hvor en streng mor fyldte meget, og antydningen af nogle traumer. Så en ungdom, hvor Sally læste meget på det lokale bibliotek.

Og pludselig er Sally på et bjerg i Spanien med sin mor, hvor de er taget ned for at deltage i en slags Scientologi-kursus. Det interessante er jo, hvordan i alverden Sallys mor fandt det kursus?

Havde familien i forvejen en relation til Scientologi-kirken? Hvad fik moren til at tage Sally med til det kursus i Spanien? Og hvorfor ville Sally med? Ingen af spørgsmålene får vi svar på.

De små og få fabrikerede eksempler tegner langtfra et helt billede af, hvad der er foregået de 21 år, Sally var en del af kirken.

Opsummerende kan man sige, at DR har begået en podcast om Scientologi, hvor den personlige fortælling driver værket, men hvor hverken den personlige fortælling eller viden om Scientologi når helt ud til lytteren.

Det er dog altid interessant at høre, hvordan Scientology Kirken Danmark opererer. Og at stille sig selv spørgsmålet; hvad ville et sikkerhedstjek af mig grave frem?

»Sallys Scientology« består af to afsnit af hver 30 minutter. Begge afsnit kan høres hos DR Lyd.