Derfor er Vinterberg blevet Oscar-nomineret

Nyhedsanalyse: Der er tre grunde til, at Thomas Vinterberg bliver Oscarnomineret for »Jagten«.

Foto: CANNES FILM FESTIVAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en Oscar-nominering til Thomas Vinterbergs »Jagten« er vejen åben for, at den danske filminstruktør kan gå i fodsporene på andre toneangivende danskere som Bille August og senest Susanne Bier, der tidligere har tryllebundet Hollywood. 

Oscar-statuetterne, der uddeles ved et storslået TV-transmitteret show 2. marts, er verdens mest populære filmfest, og priserne er blandt de mest prestigefylte. Langt de fleste priser uddeles til amerikanske film, men der er også en kategori for Bedste ikke-engelsksprogede film, og det er her, at Thomas Vinterbergs "Jagten" er nomineret.

At Thomas Vinterberg, som tidligere har lavet flere engelsksprogede film, for alvor slår igennem med en dansksproget film med noget så dagligdagsagtigt som en pædagogmedhjælper i hovedrollen, er ikke en tilfældighed. Vinterbergs »Jagten« indeholder nemlig tre komponenter, som fænger i USA:

1. En velskrevet og universel genkendelig historie. 

2. Et eksotisk touch af Skandinavien. 

3. En kendt hovedrolleskuespiller i en glansrolle. 

»Jagten« handler om pædagogmedhjælperen Lucas, der spilles af Mads Mikkelsen. Han anklages fejlagtigt for at have misbrugt en lille pige og får hurtigt hele det lille bysamfund, han bor i, på nakken. Manuskriptet, som Vinterberg har skrevet sammen med Tobias Lindholm, er ekstremt præcis og veldrejet med stor respekt for de dramaturgiske virkemidler, som også kendetegner en klassisk Hollywood-film.

Samtidig behandler filmen universelle temaer som skyld, straf, gengældelse og uretfærdighed, ligesom den skriver sig ind i en tradition af film, der handler om hovedpersoner, som må kæmpe imod alle odds. 

»Jagten« har derudover et klart touch af Skandinavien over sig, der kan virke eksotisk og spændende for et amerikansk publikum. Figurerne agerer i et velfærdssamfund, hvor en mand sagtens kan arbejde med at passe børn. I det hele taget spiller Mads Mikkelsen en blød mand, der i lang tid lader sig kue af de uretfærdige beskyldninger og har svært ved at håndtere det massive pres, han er udsat for.

Da »Jagten« i 2012 havde verdenspremiere ved filmfestivalen i Cannes, hvor Mads Mikkelsen vandt prisen for bedste skuespillere, talte jeg med en række franske og amerikanske filmkritikere, som simpelthen ikke kunne forstå, hvordan Mads Mikkelsens figur kunne være så »nosseløs«.

»Hvorfor hyrer han ikke en advokat, hvorfor kæmper han ikke, hvorfor giver han ikke dem allesammen bank, ør man sådan i Danmark?« lød nogle af spørgsmålene.

Disse spørgsmål giver for et udenlandsk publikum »Jagten« et skær af kunstfilm over sig, uagtet at historien stadig er fortalt lige ud af landevejen. 

Endelig er det et scoop - set med amerikanske øjne - at Mads Mikkelsen spiller hovedrollen. Han er for alvor brudt igennem over there, senest i rollen som Hannibal Lecter i TV-serien »Hannibal«, og i »Jagten« leverer han en fremragende, følelsesladet præstation - en ren »Oscar-performance«.

Er der noget, som klinger igennem hos amerikanske filmfolk, så er det, når en skuespiller, et kendt ansigt, der måske - som i Mads Mikkelsens tilfælde - har haft en række lidt ensidige, firskårne roller, pludselig leverer en mangefacetteret karakterrolle, hvor publikum både bliver overraskede og revet med.

Og i tilfældet »Jagten« er der ingen tvivl om, at Thomas Vinterberg skylder en del af sin Oscar-nominering til Mads Mikkelsen.

»Jagten« er oppe imod nogle formidable konkurrenter i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film, blandt dem især italienske »Den store Skønhed«, som netop har vundet en Golden Globe foran »Jagten«. Så det bliver ikke let for Vinterberg. 

Det er imidlertid værd at nævne, at den danskproducerede dokumentarfilm »The Act of Killing« er blevet Oscar-nomineret i kategorien Bedste dokumentarfilm, mens den danske kortfilm »Helium«, der er instrueret af Anders Walther, er blevet Oscar-nomineret i kategorien Bedste kortfilm. 

Dansk film kan altså fejre tredobbelt-triumf med dagens nomineringer. Oscar-drømmene må siges at være rykket et skridt nærmere, og dansk film har igen bevist, at hele filmverden i disse år har øjnene stift rettet mod vores lille land.

Se trailer til »Helium« her

Se trailer til »The Act of Killing« her

Se trailer til »Jagten« her