Derfor er kunstnere så sexede

Skaberevner, sex og sindslidelser har mere med hinanden at gøre end hidtil antaget, hævder ny videnskabelig undersøgelse.

Digteren Lord Byron (1788-1824), her på et oliemaleri fra det 19. århundrede, tilbragte den sidste del af sit liv med at kæmpe sammen med græske oprørere mod det ottomanske styre. Blandt Byrons hovedværker var »Don Juan«. Foto: Scanpix/AFP Fold sammen
Læs mere

Digteren Lord Byron, maleren Pablo Picasso og mange andre kreative berømtheder havde - og har - andet end deres store skaberkraft til fælles: I gennemsnit har de også meget mere gang i sexlivet end almindelige mennesker. Desuden har de visse psykiske træk til fælles med den del af befolkningen, der lider af skizofreni.

Det hævder en ny videnskabelig undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort af Royal Society i London, skriver den britiske avis the Guardian.

Baggrunden for undersøgelsen, der er foretaget af Daniel Nettle fra Newcastle University og Helen Clegg fra Open University i Milton Keynes, var det faktum, at mængden af skizofreni-tilfælde er nogenlunde konstant. Eftersom sygdommen ofte reducerer patientens udadvendte adfærd - herunder den seksuelle - og desuden er arvelig, burde resultatet, ifølge almindelig logik, være, at der blev færre og færre tilfælde af skizofreni.

Forskernes tese var, ifølge the Guardian, denne: At skizofrene træk ikke bare gives videre af »almindeligt« skizofrene, men også af personer, der tilhører den del af menneskeheden, der har store kunstneriske evner. Denne tese forsøgte forskerne at få sandsynliggjort, og derfor sendte de spørgeskemaer ud: Dels til en række almindeligt anerkendte britiske digtere, dels til et tilfældigt udsnit af befolkningen.

Undersøgelsen viste angiveligt følgende: At kunstnerne - i dette tilfælde digterne - siden de var 18 år havde haft dobbelt så mange sexpartnere som gennemsnittet af befolkningen, og at antallet af sexpartnere syntes at vokse med kreativiteten. Undersøgelsen viste også, at kunstnere og skizofrene har det til fælles, at de oftere føler, at de befinder sig i en tilstand mellem drøm og virkelighed, og at de oftere føler sig overvældet af deres egne tanker.

Guardian skriver, at forskerne på denne baggrund konkluderer, at de har fundet et svar på, hvorfor generne for skizofreni bliver givet videre i det omfang, det rent faktisk sker: Nogle af de pågældende gener hidrører simpelthen fra kunstnere, der har skizofrene træk, men som - fordi de er kunstnere - samtidig er udadvendte og attraktive mennesker, der af samme grund har let ved at finde sexualpartnere. Eller som dr. Nettle, ifølge the Guardian, formulerer det: »Hvis man har nogle af disse træk, men uden at de kombineres med en hæmmende social tilbagetrukkethed, kan det virke meget tiltrækkende!«