Der kommer for mange og for tynde bøger. Støn.

Der udkommer for mange bøger, stønnede jeg, da endnu et par kasser med nyudgivelser landede på redaktionen.

Søren Kassebeer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Udbruddet var ikke et resultat af akut udmattelse. Jeg mener det virkelig. Jeg kan mærke det. Jeg kan mærke det rent fysisk, på den mængde af bøger, der hober sig op på, ved, under og bagved mit skrivebord. Og jeg kan mærke det på kvaliteten af de bøger, jeg læser eller skimmer eller bladrer i.

Der er simpelthen for meget, der forekommer mig ligegyldigt, unødvendigt, overfladisk og tyndt. Der er for meget, der virker, som om det er udgivet, fordi noget skal man jo udgive. Som virker, som om det er udgivet hurtigt, så forlagene kan at nå at ride med på en bølge og få lidt udbytte af denne bølge, inden den erstattes af en ny. Som er udgivet uden nødvendighed, hvis man må være så fri. Og blandt de bøger, der så ikke forekommer mig ligegyldige, og dem er der da heldigvis stadig mange af, er der for mange, synes jeg, der ikke har fået lige netop dén sidste finpudsning, som en bog som bog efter min mening har fortjent. For eksempel en ordentlig korrekturlæsning.

Nu kan man så indvende mod ovenstående, at jeg bare er en gammel nostalgiker, der drømmer om en tid, hvor bøger var størrelser, som der stod en særlig respekt omkring. Som blev skrevet og redigeret med respekt for alle led i processen. Som man bragte med sig hjem fra boghandleren og læste og stillede på reolen, og måske,hvis det var i gamle dage, efter først omhyggeligt at have sprættet siderne op med en fin papirkniv. Og måske endda, som min gamle far, efter at have fået dem fint indbundet hos en rigtig bogbinder.

Uanset hvad, så har bøger ikke den aura, de havde engang, det har de altså ikke, og hvad dét betyder for kommende generationers forhold til bogen som bog, kan vi ikke vide, men men kan jo have sine formodninger og sine bange anelser.

Selv tror jeg, at bøger som sådan bliver mindre tiltrækkende for potentielt nye læsere, når de, altså bøgerne, i stigende grad fremstår som hurtigt producerede brugsgenstande af nogle gange tvivlsom kvalitet, og det kan godt gå hen og blive til en nedadgående spiral: Færre læsere læser færre titler, og i et forsøg på at fange så mange bogkøbere som muligt, udgiver forlagene endnu flere titler, der læses af endnu færre, og hvad skal det ikke ende med?

Risikoen er, tænker jeg, at den gode litteratur ikke får som fortjent, og det har den ikke fortjent. Den gode litteratur fortjener kærlighed og respekt, men jo mere samlebånd, der går i forlæggeriet, jo mindre får den gode litteratur det, den bør have. Sådan er dét.

Løsningen? Den skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg er sikker på, at mange forlag gør, hvad de kan, for både at tilgodese forretningen og idealismen, hvorfor overproduktionen ikke skyldes ond vilje, og hvis i øvrigt litteraturredaktøren personligt og til tider er ved at segne under bogbjerget, så skyldes det naturligvis de helt særlige omstændigheder, der knytter sig til hans job. Det er ikke de andres problem. Slet ikke. Støn.