Denne trold skaber vrede i Vejen

En gruppe kristne vil ikke finde sig i den planlagte udsmykning af et højhus.

En kopi af trolden løftes på plads ved Jesuskirken i Valby i 1992. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE OERSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe på cirka 60 borgere i Vejen er rasende over et forslag om at opføre et højhus i byen med en stor tegning af en trold på facaden.

I et høringssvar skriver de blandt andet:

- Vi, som borgere i Vejen, ønsker ikke at identificere os med denne trold og den tilhørende tekst. Vi ønsker ikke at være tvunget til at betragte den og dagligt konfronteres med det budskab, den symboliserer. Derfor vil vi på det kraftigste protestere mod projektet.

Trolden, som arkitekterne gerne vil have på facaden, er en aftegning af et kunstværk, som findes på Vejen Kunstmuseum.

Trolden er skabt af Hansen Jacobsen i 1896 og har titlen "En trold, der vejrer kristenkød". Den er en del af Vejens identitet og bliver brugt i mange sammenhænge, men en tegning af trolden på en 24 meter høj facade er for meget for de 60 borgere.

- Hansen Jacobsens trold er et kunstværk, og det skal det forblive. Det skal ikke gøres til symbol og vartegn for Vejen, siger en af de protesterende borgere, Jette Vibeke Madsen.

Men det er heller ikke meningen, lyder det fra borgmester Egon Fræhr (V).

- Arkitekterne har tænkt det som en anderledes udsmykning. Det er ikke noget vartegn. Nu læser vi høringssvarene, og så vurderer vi sagen, siger Egon Fræhr til Ritzau og tilføjer:

- Tegningen er ikke afgørende for bygningen, men jeg havde ikke forestillet mig, at der ville komme en så skarp reaktion. Det kommer bag på mig. Det otte etagers høje hus skal bygges på den nuværende parkeringsplads overfor byens gamle stationsbygning.

Høringsfristen udløber torsdag. Du kan se lokalplanen her (pdf)

.


Sådan ser det planlagte højhus i Vejen ud på Tegnestuen Mejeriets tegninger.

/ritzau/