»Den varme, vi har mødt, er overvældende«

Gnags er efter otte års pause på triumftog i Danmark. I går fik de Smukfest til at synge, danse og græde sig en tur ned ad mindernes boulevard.

Gnags flyver igen. Foto: Axel Schütt Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er I der? Kan I høre noget? Peter A.G. Nielsens gamle slagord kan besvares med et fuldtonet ja. I hvert fald når det gælder ham selv - og Gnags.

Efter en pause på seks år rejser det 49 år gamle band igen rundt i sommerdanmark. Nu med det næsten oprindelige medlem, guitaristen Per Frost. Og saxofonisten Niels Mathiasen, der har været med i 30 år.

Og det har vist sig at være et overraskende stort triumftog op til fredagens koncert på scenen, der tidligere gik under navnet Rytmehans.

Det er otte år siden, Gnags sidst udsendte et album. I mellemtiden har A.G. været på soloturné.

’Det er vigtigt med pauserne’

»Den varme og begejstring, vi har mødt, er overvældende. Folk er nærværende. Der er ingen, der står med ryggen til. Man kan mærke det på bifaldet. Jeg kan se smilet. Det er mærkeligt. Min teori har været: hvis vi holder os længe nok væk, så bliver man attraktiv. Det er vigtigt med pauserne. Gud, eksisterer de endnu? Når du står alene, som jeg har gjort i nogle år, opdager man, hvor meget man savner at stå sammen med et band. Man er nødt til at bryde ned for at fatte, hvor meget det andet betyder,« siger Peter A.G., som vi møder inden fredagens koncert.

»Det er en gave for mig, at jeg har fået Per Frost med igen. Han er fremragende til at iscenesætte det, jeg gerne vil have frem på scenen. Per er en fantastisk musiker. Det kan de unge ikke tilsvarende. De er slet ikke lige så gode. Per har tjek på det teknologiske også,« siger Peter A.G.

Unge mænd med skæg

Det betyder vel også noget, at du i dag står som manden, alle de nye dancehall- og reggaenavne står på skuldrene af?

»Jeg kan se på de unge, der er kommet til, at det gør det. Vores eget publikum er fra omkring 70 til 30-40 års alderen. Nu begynder der også at komme unge mænd med skæg, de der hipstere, til vores koncerter - og reggaefolket. De kender sangene, skråler med, uden at vide hvad Gnags er. De var jo dårlig nok født, da vi skrev sangene.

Nu kommer de unge også, når Peter A.G. & Co. spiller. Foto: Axel Schütt Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt.

Spillede til Ivans begravelse

Spiller I en hyldest til netop afdøde Ivan Sørensen? (oprindelig keyboard i Gnags, red.)

»Vi spillede til hans begravelse, vi troede, at vi kunne adskille det professionelle og det private. Det kunne jeg ikke. Jeg græd hele vejen igennem. Man siger, at the show must go on. Ingen skal stå og blive bekymret eller sørge, mens vi spiller. Det ville Ivan aldrig have ønsket. Så jeg taler ikke om det på scenen. Men helt sikkert. Han har haft enorm betydning for os.«

Giver det mening for en 60+mand at danse rundt på scenen?

»Jeg synes, det er mere meningsfyldt end nogensinde. Jeg har altid bare sunget, jeg har aldrig tænkt på, hvordan jeg sang. Jeg gjorde det bare. I dag er jeg faktisk begyndt at synge og frasere og trykke den af. De siger, at jeg synger og danser bedre nu,« siger Peter A.G. Nielsen.

Peter A.G. skriver sange til et nyt album for øjeblikket.