Den tidligere norske statsminister kaldte det »lidt uretfærdigt«. Snart kan fænomenet blive en realitet i Danmark

I valgkampen er der ikke blot to, men tre statsministerkandidater. Det kan komme til at ændre på, hvad du ser i fjernsynet, når du tænder for TV 2, skriver Politiken. Og det kan indeholde en faldgrube, lyder vurderingen.

Under partilederdebatten i forbindelse med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet stod statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes borgerlige modstandere Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V ) side om side og debatterede. Til det kommende folketingsvalg kan vi komme til at se dem i »trieller«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har set det i Norge, når politikerne har kæmpet om magten. Og vi har set det i Tyskland.

Og nu skal vi formentlig til at vænne os til at se det på dansk jord. Sædvanligvis dyster danske statsministerkandidater i valgdueller. Fogh versus Thorning. Thorning versus Løkke. Løkke versus Frederiksen.

Men når valgkampen banker på døren, bliver det muligvis »trieller«, vi skal se i fjernsynet. Det er i hvert fald det, TV 2 lægger op til, skriver Politiken. Avisen har talt med TV 2s nyhedschef, Jacob Kwon, der siger, at de inviterer de tre statsministerkandidater, der er nu. Skulle der komme flere til, vil kanalen lave »en redaktionel vurdering« af det. DR oplyser til Politiken, at man ikke har lagt sig fast på noget endnu.

Baggrunden er, at De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mandag officielt smed sit navn i puljen af statsministerkandidater.

»Vi skal passe på Danmark, vores værdier og identitet. Det går jeg til valg på, og det gør jeg som statsministerkandidat,« sagde Søren Pape Poulsen (K) på et pressemøde mandag formiddag.

I Norge har vi som nævnt allerede set den slags konstellationer, nemlig sidste år, da Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Høyres Erna Solberg alle gik efter statsministerposten.

»Lidt uretfærdigt«

Politiken skriver, at det ikke nødvendigvis er en fordel at være to mod én. Den tidligere norske statsminister Erna Solberg har tidligere sagt til VG, at den konstellation var »lidt uretfærdig«.

Eller som Harald Stanghelle, kommentator på den norske avis Aftenposten, siger til Politiken:

»Den, der har et problem, er den side i det politiske billede, der stiller med flere statsministerkandidater. Den side med kun én statsministerkandidat kan tjene på, at der hersker en slags kaos på den anden side. Det var ingen fordel for Senterpartiet. De mistede en god del tilslutning.«