Den store flyttedag

Når man fra 7. februar vil besøge Experimentarium, skal man ikke længere sætte kurs mod Tuborg Havnevej i Hellerup. I stedet skal man køre mod Christiansholms Ø ved Operaen. Berlingske var med, da et af de første flyttelæs ankom til de nye lokaler.

Experimentarium skal moderniseres og flytter derfor midlertidigt til Christiansholms Ø ved Operaen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hver dag, flyttefolk flytter en organdukke, en lysvæg og diverse andre naturvidenskabelige installationer. I alt 13,5 ton udstilling bliver i disse dage flyttet fra Experimentariums lokaler i Hellerup til det gamle papirlager på Christiansholms Ø, også kendt som Papirøen, fordi der indtil 1. december sidste år stod kæmperuller til avisproduktion i øens 3000 kvadratmeter store, rå haller. Her skal Experimentarium ligge i to år, for de gamle bygninger skal bygges ud - eller rettere op. Experimentarium i Hellerup får yderligere to etager til eksperimenter, lege og udstillinger.

»Vi fik et hint om, at de her haller blev ledige. Frem for at være i udkanten af København, har vi nu fået mulighed for at være lige midt i centrum af byen med en fantastisk udsigt til Skuespilhuset og med Operaen som nabo. Det er jo en af Danmarks bedste adresser, så det er vi rigtig glade for,« siger viceadministrerende direktør i Experimentarium Kim Herlev, hvorefter han kaster sig ud i at demonstrere, hvordan den nye ishockey-simulator fungerer.

Når Experimentarium genåbner op til vinterferien, bliver det med en ny særudstilling. Udstillingen »Vintersport« åbner samtidig med årets vinter-OL. Her kan gæsterne prøve forskellige former for sportsgrene - som interaktiv ishockey, langrend og curling. Der vil fortsat være to særudstillinger hvert år.

Gamle lagerhaller

Inden flytningen gik i gang, fik Experimentarium dog gjort de gamle lagerhaller mere egnede til udstillingsbrug. De store jernporte blev udskiftet med glaspartier, så man kan kigge direkte over på Skuespilhuset. Desuden har man lavet direkte gennemgang mellem de to haller, man har rådighed over, og der er lavet justeringer, så bygningen er brandsikker. Udstillingen »Opfindelser«, der viser danske opfindelser gennem tiden, er allerede på plads.

Når Experimentarium genåbner i vinterferien, er det ikke kun de kendte udstillinger og nye særudstillinger, der rykker med. Experimentarium ser det også som en mulighed for at prøve nogle nye ting af, som kan tages med tilbage de nyrenoverede bygninger i Hellerup. Eksempelvis har Experimentarium på dets midlertidige nye adresse også adgang til udendørsarealerne, så det er muligt at forsøge sig med nogle aktiviteter der, inden man vender tilbage til den ombyggede udgave af Experimentarium i Hellerup, hvor det vil være muligt at inddrage taget til udendørs udstillinger.

I alt 40 lastbiler med flyttelæs skal i løbet af 14 dage køres fra Tuborg Havnevej til Papirøen. Det er dog ikke alle ting, der kan lade sig gøre at flytte. Noget er bygget ind i lokalerne i Hellerup og kan ikke flyttes uden at blive ødelagt.

»Vi har for eksempel en stor vandudstilling, som er støbt ned i gulvene. Den bliver stående under hele ombygningen. Den bliver pakket ind i bobleplast og beskyttet på alle mulige måder,« siger Kim Herlev.

Men slv om meget er nyt, er målet for Experimentarium stadig det samme.

»Vi skal skabe interesse for naturvidenskab og teknik. Så en lille gnist af lyst til at gå dybere ind i det,« siger Kim Herlev.

»Vi skal skabe en interesse, og hvis vi kan give læring samtidig, så er det fantastisk.«