Den stilfærdige guitarist sparkede nyt liv i rocken

Jimmy Page var en musikernes musiker. Men så skruede han op for forstærkeren.

Jimmy Page regnes blandt verdens bedste guitarister. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Skulle man falde over et af de gamle danske popblade fra midt-1960erne i et antikvariat, kan man være heldig at se en annonce, hvor en pæn, ung englænder med tilbagestrøget hår, jakke og slips reklamerer for guitarer for en af tidens mange musikforretninger.

Jimmy Page, 75 år 9. januar, hed det unge talent, som var et kendt, men ikke ligefrem verdensberømt navn, som studiemusiker og medlem af den britiske bluesgruppe The Yardbirds. Få år efter så både han og musikscenen helt anderledes ud. Håret var blevet langt og krøllet, jakken var blevet til en flower power-skjorte knappet op til navlen og guitaren koblet til en 100-watt-forstærker med volumenknappen skruet helt op. Heavy metal – eller betonrocken – var født.

Den blev døbt ved en koncert i Danmark i efteråret 1968, da Jimmy Page skulle opfylde en kontrakt og stillede op med et par i hast indkaldte kammerater under navnet The New Yardbirds. Kort efter blev det navn ændret til Led Zeppelin, og resten af verden lå åben.

Jimmy Page, forrest til højre, i de store dage med Led Zeppelin ved en koncert i Madison Square Garden, New York, 1973. Foto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Rockmusikken, som i de år bevægede sig mod det mere symfoniske og komplekse – for ikke at sige fortænkte i visse tilfælde – fik et ordentligt los bagi. Led Zeppelin med Page på guitar, John Paul Jones, bas, John Bonham, trommer, og Robert Plant, sang, satte nye standarder med voldsomt pumpende, bluesbaseret rock, men med tiden og flere albums også mere nuancerede udtryk, bl.a. inspireret af keltisk folkemusik, som havde Jimmy Pages store interesse.

Selv var James Patrick Page i årene inden Led Zeppelin en guitaristernes guitarist. En overordentlig dygtig studiemusiker, der blev flittigt benyttet af 1960ernes navne. Page har bl.a. medvirket på indspilninger med The Kinks, The Who, The Rolling Stones og Donovan. Om det så er Tom Jones, har hans stemme fået ledsagelse af Pages kompetente strengeleg.

Æresdoktor

Page begyndte at spille som 12-årig, fik lidt undervisning i guitar, men er hovedsagelig selvlært ved at spille så meget som muligt i sine unge år på Londons pubber og små musikscener. Her mødte han to andre store fra den britiske musikbølge, Eric Clapton og Jeff Beck. Alle tre har efter tur været medlem af The Yardbirds, og de har ved enkelte lejligheder optrådt sammen.

Led Zeppelin blev opløst i 1980 efter John Bonhams død, men Robert Plant og Jimmy Page har et par gange fundet sammen. Page har siden været involveret i flere musikprojekter, solo eller sammen med andre, og han har komponeret musik til film. Han har været involveret i velgørende arbejde, modtaget hædersbevisningen Officer of the Order of the British Empire og er blevet udnævnt til æresdoktor ved Berklee College Of Music i Boston, USA.

Pengene, der er strømmet ind i karrierens løb, har han bl.a. investeret i flere historiske ejendomme, som han har gjort meget ud af at bevare. Han har været gift et par gange og har børn fra flere forhold. I 1970erne havde han et længerevarende forhold til teenage-modellen Lori Mattix. Det blev indledt, da hun blot var 13-14 år, og det forhold fik offentlighedens fornyede interesse i kølvandet på #MeToo-bevægelsen.