Den skønne TV-ungdom - med vold, sex og overgreb

Der er nostalgi fra både de i dag knap så unge Beverly Hills-fans og fra et nyt udspil fra Kim Larsen.

Beverly Hills 90210 - fylder rundt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til ugens sidste Kulturnyhederne, hvor vi skal en tur rundt om både det tunge, men smukt forløste stof , som når døden bliver gjort nærværende i stor litteratur, og det lette, som når en flok unge mennesker i californisk overflod sætter nye standarder for ungdoms-TV. Heller ikke det er det bare sjov, viser det sig, men mere om det senere.

Først et comeback: Hyggelige Søren Dahl vender tilbage til radioverdenen - dog ikke æteren, for radioværtens tilbagekomst sker på You Sees-kanaler, så der skal kabel eller internet til. Men konceptet bliver helt det samme, forstås det på pressemeddelelsen - kendte mennesker og klirrende kopper i hyggelig snak på Cafe Hack i Aarhus. Søren Dahl fik jo sparket af DR, for at kræve penge til optagelser fra værtsstederne på programmets sommerturne. I strid med DRs regler, mener DR, mens Dahl og co. påpeger, at statsradiofonien aldrig selv gjorde mine til at betale for ekstraudgifterne til rejse rundt i landet. Nu ses parterne gennem advokater.

Et andet kulturslagsmål foregår på anderledes tung baggrund omkring det internationale Melodi Grand Prix i øjeblikket. Det afvikles som bekendt i Ukraine, som de facto ligger i krig med Rusland. Der er ingen sød musik mellem de to lande, og Ukraine har i denne uge forbudt det russiske indslag i grand prixet indrejse. Det kan betyde, at russiske Julia Samoilova kommer til at synge sit nummer hjemme fra Moskva, live-transmitteret pr. satellit til nabolandet, har arrangørerne nu meddelt. Det vil i givet fald være første gang i Eurovision-konkurrencens historie.

Mærkedage og jubilæer er altid godt stof i kulturverdenen, og en af de store markeringer i denne uge har været 25-året for TV-serien Beverly Hills 90210 - hvor de gamle episoder stadig kan ses på skæve tidspunkter rundt omkring. Her i Berlingske kunne man læse både den personlige indgang om, hvad Brandon, Brenda, Dylan, Kelly og alle de andre betød for skribenten - drømmen om et mere spændende teenagerliv. Samt hvad der ellers var blevet af dem, hvor det vildeste nok var, at Brian Austin Green, der spillede David i dag har tre børn med Megan Fox. Læs det her:

I Jyllands-Posten har man lektor Karen Klitgaard Povlsen til at udrede seriens fascinationskraft og konsekvenser. Blandet andet får den medansvar for lille-fredagen: »De unge mennesker begyndte at gå i byen om torsdagen, når de havde set Beverly Hills. Så serien fik gjort torsdag til lille-fredag. Gymnasierne fik pludselig problemer med, at de unge kom for sent eller slet ikke kom i skole om fredagen. Det er ikke set tidligere,« siger lektoren i JP.

Men den mest perspektiverende jubilæumsomtale er nok på DR, der har lavet en grafik over forekomsten af misbrug, mord og romancer i »Beverly Hills 90210«. Som DR skriver så overstiger antallet af voldsepisoder klart antallet af leverpostejsmandage i serien, og der er gjort op,  hvor meget hovedpersonerne er involveret i stoffer og slagsmål i løbet af seriens år. Og romancer på kryds og tværs, så bare rolig: de sidste er der dog flest af. Se grafikken her:

Og nu til noget helt andet og ganske anderledes alvorligt. Ugens mest omtalte og mest roste bog er Naja Marie Aidts »Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog«. Bogen er fortællingen om sorgen ved at miste et barn. Forfatterens 25-årige søn Carl kastede sig i døden i et vanvittigt syretrip, og bogen »skildrer illusionsløst, skånselsløst og insisterende, hvor langt ind i krop og sjæl døden rækker. »Det skriver Jyllands-Posten, der giver bogen seks stjerner i sin anmeldelse.

Her i Berlingske får bogen fem stjerner: »Aidt har valgt at dele Carl og sit tab af ham med os. Nogle vil måske mene, at den slags er for privat til at dele. Men det er ikke den oplevelse, man sidder tilbage med. Jovist er det en meget personlig bog, men den gør os alle klogere på såvel døden som kærligheden. I al sin tristhed er den et lille mesterværk,« lyder det i anmeldelsen. I Politiken får bogen fem hjerter med sig, mens Weekendavisens anmelder betegner Naja Marie Aidts bog som en moderne græsk tragedie - og et uafrysteligt vidnesbyrd om sorgens inderste væsen.

Den store kulturdebat har ikke præget medierne de sidste dage - dog fortæller Berlingske i dag om en kritik af Bodil-komiteen for at give en sær-Bodil til filminstruktørernes formand, Christina Rosendahl, for sit engagement i ligestillingsproblematikken i dansk film. Men der er slet ingen problemer der, skriver kritikerne Niels Nørløv og Kåre Fog i filmmagasinet Ekko under overskriften »Feministisk luskeri honoreres med Bodil-pris«. Konklusionen fra de to er kort opsummeret, at kvinder får rigeligt med støtte og opmærksomhed i forhold til, hvor mange kvinder, der søger støtten. Men ingen af dem ønsker dog at optræder udenfor Ekkos spalter, så debatten bliver lidt tam.

Men lad os slutte af med en glad nyhed, som man kan læse i BT. Kim Larsen er ude med en ny single med titlen »Nostalgi« og om en lille månde udkommer albummet »Øst for Vesterled« efter den angiveligt længste pause i nationalskjaldens karriere. Du kan høre Lune Larsens nye nummer lige her: