Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Andrej Gavrilov er klassisk musiks særeste snegl. Producenter i Hollywood planlægger ligefrem en spillefilm om hans liv:
En film om hans tidlige kometkarriere på klaver. Om den hårde straf for hans kritik af sovjetbosserne derhjemme og generalsekretær Gorbatjovs personlige indblanding. Om hans kaos i privaten, tvangsindlæggelse på en psykiatrisk klinik og fuldstændige sammenbrud midt i 1980erne.
Da han optrådte i Tivoli for ti år siden, havde han lige rejst sig igen. Eller rettere: Manden stillede lettere manisk og med en tøjstil som i Las Vegas’ sceneshow.
Kritikerne kunne knap nok blive enige om hans spil bagefter, kun at det lød virkelig mærkeligt.
Gavrilov var heller ikke selv tilfreds med den aften. Han har faktisk haft dårlig samvittighed lige siden og vil gøre det godt igen med et kæmpe program 12. maj i år.
Endda uden at kræve en rubel for sin ulejlighed, hvor hans standardtarif ellers ligger på seks cifre.
Tivoli tilbyder i alt 82 arrangementer under årets festival. 63 af dem har fri adgang for indehavere af årskort til haven. De resterende 19 er allerede til salg og kører ifølge musikchefen Henrik Engelbrecht så udmærket.
»Men vi har også skåret lidt i prisen på nogle af billetterne,« siger Henrik Engelbrecht.
»Hvor den dyreste koncert lå på 1.250 kroner sidste år, tager vi kun 750 kroner i år, og de fleste koster væsentlig mindre.«
At dét regnskab aldrig vil gå i sorte tal, siger sig selv. Tivoli A/S forbliver landets største privatmæcen af klassisk musik. Den reelle udgift er hemmelig, men løber op i et tocifret millionbeløb.
Internetfænomen besøger haven
Årets dyreste arrangement bliver også sommerens sidste: Lawrence Brownlee med sølvstemmen vender tilbage. Den sorte tenor viste sit uforglemmelige bel canto sidste år og lukker haven 1. september med en helt anden slags musik, herunder et nummer fra »Tryllefløjten« af Mozart. Spændende hvordan dét vil lyde.
En anden gentagelse fra sidste sæson bliver serien Con Amore, to dusin koncerter med børn, yngre talenter og amatører fra hele landet.
Ballet åbnes for eksempel med finalekoncerten for Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence. Sæt kryds i kalenderen ved 1. maj, glem alt om bannere og bayerske øl, og oplev unge solister med fart på fingrene.
Også en lang række marchband, studieorkestre og selvfølgelig Tivoli-Gardens dygtige drenge medvirker i serien. For ikke at glemme finalisterne i den stadig mere ambitiøse konkurrence ved navn Øresunds Solist. De optræder 6. juli.
Årets nye tiltag handler om unge stjerner, der aldrig eller kun sjældent har optrådt på dansk jord. Listen byder på navne som violinisten Ning Feng, pianisten Benjamin Grosvenor og cellisten Alisa Weilerstein, sidstnævnte er søster til elskelige Joshua Weilerstein.
Seriens mest spændende bliver vel Valentina Lisitsa på klaver. Den snart 40-årige ukrainer fik mand og barn, orkede ikke de mange og lange nætter på turné, havde til sidst hverken agent eller pladekontrakt. En ellers så lovende karriere var ved at gå i stå.
Hvad gør man så? Man optager da bare sig selv og lægger resultatet ud på YouTube.
Fødselsdag med Mahler
Valentina fik historisk succes, passerede for nylig 50 millioner klik og regnes i dag for klassisk musiks første YouTube-stjerne. Oplev hende på egen hånd 6. august eller i Rakhmaninovs tredje koncert for klaver og orkester to dage senere.
Målet af strubekunst har vekslet meget fra år til år. Hvis man ser bort fra Lawrence Brownlee, glimter den kommende sommer ikke ved store stjerner feltet. De få arrangementer med sang er til gengæld både sjove og anderledes:
Tag bare arierne og duetterne af Bellini med Kari Postma og Andrea Pellegrini på grundlovsdag. Eller operetten »Farinelli« i koncertant udgave med Adam Frandsen og Sofie Elkjær Jensen. Eller kontratenoren Andreas Scholl i sange af Haydn, Schubert og Brahms. Barokstemme i romantiske lieder.
Og når Michael Schønwandt fylder 60 år, fejres det med dejlige Dénise Beck i en arie af Mozart. Fødselaren selv vil samtidig lede Tivolis Symfoniorkester gennem Mahlers fjerde symfoni, det selvsamme værk han debuterede med i 1977. Begivenheden finder sted 22. august og er af tekniske grunde henlagt til Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg.
Tiden er heller ikke til millionsatsninger i form af gæsteorkestre fra udlandet. Lige på dét punkt kunne gamle dage altså noget, Uha, uha. Men man får dog fantastiske Freiburger Barockorchester 3. maj i hele fire af J.S. Bachs blændende »Brandenburgerkoncerter« plus ikke så lidt mere.
82 aftener i alt, ja.
Det er op imod 200 timers musik. Og da næsten alt udspiller sig inde i Tivolis Koncertsal, behøver man ikke bekymre sig om vejret.
Så vidt, så godt.