Den nøgne datter

En serie malerier har skabt debat i Kina. Ikke fordi der er en nøgen kvinde på lærredet. Men fordi den nøgne kvinde har stået model for sin far.

Li Zhuangping har malet dette billede. Modellen er kunstnerens 23-årige datter Li Qin. Fold sammen
Læs mere

Kan en datter være nøgenmodel for sin far?

Det spørgsmål diskuterer kineserne lige nu. Og de er langt fra enige.

Li Zhuangping er kunstner og kommer fra Sichuan-provinsen. I midten af januar dukkede den 60-årige kunstmalers navn op i en avisartikel, som flere andre kinesiske medier siden har fulgt op på, og som har fået debatten til at sprede sig over Kina og det kinesiske internet.

Problemet er en serie malerier, der hedder »dongfang shennü shangui xilie«. Det kan oversættes til sådan noget a la »Østens Gudinde der hedder Bjergspøgelse«.

Hvad er det så for nogle malerier? Man kan sagtens kalde dem for kunst, men spørgsmålet bliver så, om det er god eller dårlig kunst. Og her vil de fleste kritiske øjne sikkert placere dem i samme kategori som airbrushede billeder fra 1980erne med farvefulde cocktails, neonbogstaver og stejlende heste.

To eksempler. På et af Li Zhuangpings billeder rider en ung og nøgen kvinde på ryggen af en løve. Med håret slået ud, der blafrer i vinden og solnedgangen. På et andet billede sidder den samme kvinde på en klippe og spiller fløjte, mens en ørn svæver over hende.

Det har forarget flere kinesere og fået dem til at poste titusinder af kommentarer på internettet. Ikke fordi billederne har et vulgært højt indhold af kunstnerisk sødemiddel, men fordi pigen på billedet er Li Zhuangpings 23-årige datter Li Qin.

»Snak om en seksuelt afvigende far,« lyder en kommentar til en artikel på Sina.com.

»Der er et gammelt ordsprog som siger, ’tag tøjet af for din mand, tag tøjet på for din far’. Både faren og datteren her er ikke så lidt syge!« står der i en kommentar til en artikel på 163.com, der fået næsten 4.000 kommentarer, og som har overskriften »Den moralske ekspert Cheng kalder opførsel for upassende«.

Men det er langt fra alle, der er enige.

»Den såkaldt moralske ekspert er en idiot,« står der i en kommentar. Andre kalder også maleriet for et tydeligt bevis på social fremgang og et opgør med traditionel tænkning. For noget har kun værdi, hvis det munder ud i debat og stridigheder, som der står i en kommentar.

Men hvorfor den stærke reaktion?

Det er ikke helt ukendt i vesten. Henri Matisse brugte sine døtre som modeller. Den amerikanske fotograf Sally Mann har brugt sine nøgne børn i flere fotografier. Og i den noget lettere kategori – under den overståede amerikanske valgkamp – malede en amerikaner et nøgenbillede af Sarah Palin, hvor han brugte sin datter som model.

»Debatten viser, hvordan den nøgne krop opfattes forskelligt i Vesten og i Kina,« siger Li Yinhe, der i årevis har forsket i kinesernes seksualitet. Hun er sociolog, har en ph.d. fra Pittsburgh University og arbejder i dag på Chinese Academy of Social Sciences.

Kinesernes opfattelse af kroppen er – generelt – konservativ. Alt hvad der har at gøre med en nøgen krop, vil skabe debat i Kina, siger Li Yinhe. Og især når den bliver fremstillet offentligt. Når der så oveni kommer dette anstrøg af incest, så kan det kun skabe debat, siger Li Yinhe.

De næste af Li Zhuangpings billeder vil nok ikke skabe lige så megen debat.

»Jeg vil gerne fortsætte med at være min fars model, men den næste serie vil ikke være nøgenstudier, så jeg kommer ikke til at være nøgen,« siger Li Qin i et interview til Chengdu Nanbao.

Se malerierne her