Den mest usandsynlige flugt fra Østtyskland er blevet en pædagogisk spændingsfilm

I weekenden er det præcis 30 år siden Muren faldt i Berlin. Det markeres ikke bare med en større udstilling på Nationalmuseet. I biografen kan man se dramaet »Flugten fra Østtyskland«, der er skræddersyet til jubilæet

Drømmen om frihed er lige så stor og farverig som den luftballon, som to driftige gør-det-selv-mænd lavede i 1979, hvor de forsøgte at flyve fra Øst til Vest Fold sammen
Læs mere
Foto: Marco Nagel

Husker du, hvor du var, da Muren faldt? Selvfølgelig. Hvem gør ikke det. Men på 30 års afstand kan det alligevel være svært at forklare dengang, Europa var delt i to.

Hvad foregik der i DDR? Hvorfor var det så forfærdeligt, at 38.000 østtyskere forsøgte at flygte mod vesten - på trods af deres fejlslagne forsøg blev straffet med døden eller fordømmelsen?

Lidt af forklaringen vises i den spændende »Flugten fra Østtyskland« , der tydeligt viser den overvågning og paranoia, der sidder i sprækkerne af alle diktaturer.  Pludselig er børnehavepædagogens velmente spørgsmål ikke bare nysgerrighed, men snagen. Og kigger de ikke også lidt for meget herover fra den anden side af gaden?

Forfølgelsesvanviddet præger også familien Strelzyk efter et fejlslået forsøg på at komme ud af DDR. Da først familiefaderen har givet luft for sine tanker om at komme til Vesten, føles hele DDR som en spændetrøje.

I sidste ende beslutter familien og et vennepar at gøre det umulige: Flygte over grænsen i en gigantisk hjemmelavet luftballon. Nøjagtigt ligesom to virkelige familier forsøgte i 1979.

Der er kælet for tidsbilledet med smøger, Trabanter og brede skjorteflipper, men tag ikke fejl: »Flugten fra Østtyskland« er og vil gerne være en spændringsfilm. Med hurtige klip og dramatiske klip følger vi neglebindende familiens kamp ved symaskinen, mens vi til det sidste må vente på at om se om de kommer over. Eller om de falder ned.

Enten kan man lide det eller også er det for meget. Jeg sad på det yderste af min stol i filmens sidste 100 minutter.

»Ældre publikummer kan desuden mindes ironien i de lysegrå fænglser: Som når Stasi-agenten drømmer om en ferierejse til Berlin - med direkte udsigt til det forbudte Vesten. «


Hvis man - ligesom jeg - kæmper for at forklare større børn om den mur, der faldt for ret præcist 30 år siden, vil filmen være en god hjælp.

Selv halvstore kan være med, og der er masser af tempo og action. Ældre publikummer kan desuden mindes ironien i de lysegrå fængsler: Som når Stasi-agenten drømmer om en ferierejse til Berlin - med direkte udsigt til det forbudte Vesten.

Desværre gøres der ikke specielt meget ud af personkarakteristikken og mange af de vigtige samtaler bliver lettere banale. Men drømmen om frihed vil altid bestå, som man engang sang. Den er stor og farverig som den luftballon, som bliver syet i den smalle, østtyske kælder.

Hvor svær drømmen er at gribe ud efter, og hvor indespærret frihedstrangen var »på den anden side«, får man et fint indblik i med »Flugten fra Østtyskland«.

»Flugten fra Østtyskland«. Instruktør: Michael Herbig. Medvirkende: Friedich Mücke, Karoline Schuch med flere. Varighed: 2 timer og fem minutter.