Den mest elskede filmskurk fylder rundt

Ove Verner Hansen er så meget andet og mere, men alle danskere kender ham bare som skurk i Olsen-banden-filmene.

Ove Verner Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ove Verner Hansen er operasanger, visesanger, TV-kok, værtshusholder og skuespiller, men først og fremmest er han Danmarks mest elskede filmskurk.

Han er født og opvokset i Helsingør, hvor han stadig bor, han er søn af modelsnedker Evald Verner Hansen, og fik først en kontoruddannelse og arbejdede både som sømand, skovhugger, minearbejder og Falckredder inden han blev medlem af Radio- og Operakoret. Han var elev af Chr. Riis og Stefan Islandi og gik på Det kgl. Teaters Operaskole.

I 1963 debuterede han som Osmin i Mozarts opera Bortførelsen fra Seraillet og blev samme år fast ansat på Det kgl. Teater. Han har haft engagementer bl.a. på Den Jyske Opera, ligesom han har givet koncerter i de nordiske hovedstæder. Han har desuden sunget både danske og svenske viser og han har udgivet plader med salmer, viser og arbejdersange.

I 1987 blev han pensioneret fra Det kgl. Teater, men alle i Danmark kender ham som den replikløse figur Bøffen i Olsen-banden-filmene.

Bøffen er de skumle bagmænds håndlanger, når der skal udøves rå vold. Han er tyksak og muskelbundt og sættes ind for at standse udførelsen af Egon Olsens altid udsøgt raffinerede planer. Og han betænker sig ikke på at bruge grove metoder. I Olsen-banden ser rødt (1976) prøver han f.eks. at mure Egon inde. Ellers slår han ham i hovedet med alt muligt tungt - fra knipler til skruenøgler i overstørrelse - prøver at drukne ham i havnen med fødderne i cement, sprænge ham i luften, knuse ham i skærveknusere og opløse ham i syre. Altsammen heldigvis forgæves.

I filmene betegnes Bøffen af Benny lidet flatterende som »Det dumme svin«.

Ove Verner Hansen er tilmed den eneste medvirkende, der ikke kun spillede med i den danske udgave af Olsen-banden-filmene, men også deltog i flere af de norske Olsen-banden-film, der blev lavet efter de danske manuskripter. »Så jeg er den skuespiller, der har medvirket i flest Olsen-bande-film,« siger Ove Verner Hansen stolt.

På norsk blev Bøffen til »Biffen«.

»I den norske kontrakt, jeg blev præsenteret for, stod der, at det var fyringsgrund, hvis man drak øl under optagelserne. Det gik jeg ikke med til. På Nordisk Film fik vi en øl i pauserne, så jeg fik som den eneste lavet det om til, at jeg skulle drikke øl under optagelserne,« fortæller han veloplagt forud for sin runde dag.

Ove Verner Hansen har angiveligt aldrig selv set en Olsen-banden-film.

Også sin engang så trinde skikkelse har han efterhånden lagt af sig. På fire år har han tabt 40 kilo og fået det lettere og i dag nyder han livet som pensionist og har stadig sin gang blandt kammeraterne på havnen, selv om han har solgt sin båd, som han havde i 15 lykkelige år. Han skriver stadig lidt og tegner og kommenterer tidens forunderligheder: »Forleden læste jeg, at forskellige halvaber var udryddelsestruede. Så kan vi måske slippe af med de fleste af vores politikere?«

Ove Verner Hansen er gift med Birthe Verner Hansen på 52. år, og de har to børn og tre børnebørn.