Den Lille Havfrue får ny nabo

En stor figur lavet af skrot vil fra 25. august sidde på en nøgle og stirre udover Københavns havn. Et vartegn, der taler til københavnsk strategi, mener kultur- og fritidsborgmester, mens arkitekter beskylder værket for ikke at tage hensyn til det område, det er placeret i.

Værket ved navn »Zinkglobal – nøglen til fremtiden«, som bliver præsenteret på Københavns Havn lørdag 25. august, kommer til at ligge klods op ad A. P. Møllers hovedsæde. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

...

Den 25. august får Københavns Havn en ny beboer. Den hedder »Den globale visionær« og er en tre en halv meter høj skulptur på 2,5 tons lavet af 8.500 metaldele fra bl.a. biler, maskiner, produktionsanlæg og hospitalsudstyr fra hele verden. Den tunge herre er placeret oven på en ni meter lang, abstrakt nøgle, og tilsammen udgør de værket »Zinkglobal – nøglen til fremtiden«.

Kunstneren bag værket, THEZINKER, er stadig relativ ukendt. Han arbejder fra alle verdenshjørner, men har base i Danmark, hvor han udstiller malerier, skulpturer, installationer, fotokunst og computergrafik. Kim Michael er manden bag kunstnernavnet, og gennem flere år har han arbejdet for at få muliggjort en specifik placering til »Zinkglobal – nøglen til fremtiden«.

Det er lykkedes, og fra 25. august vil det derfor være muligt at se skulpturen på Nordre Toldbod imellem Den Lille Havfrue og Amalienborg. Derudover kommer værket til at ligge klods op ad A. P. Møllers hovedsæde og By & Havns domicil

For kunstneren Kim Michael er den prominente placering helt speciel: »Lige de kvadratmeter er nøje udvalgt. Området er et af de mest danske, man kan finde, og det har ligesom manglet noget. Det er et fedt sted at være, for der kommer mange turister, men også erhvervsfolk og almindelige københavnere. Derudover er det omkranset af virksomheder, som er med til at tegne Danmark ude i verden,« siger Kim Michael.

Internationalt installationsprojekt
Men det er ikke kun i København, at man vil kunne stifte bekendtskab med kunstværket. Planen er, at den københavnske version blot bliver den første i en international serie af installationer.

»Tanken er, at figuren, der sidder ovenpå nøglen, rykker videre til en ny by måske i løbet af et halvt års tid. Så vil den blive erstattet med en ny figur, og dermed udskiftes figurerne i takt med, at nye byer verden over kommer til. Figuren hedder »Den globale visionær«, og derfor skal han ikke sidde stille,« siger Kim Michael.

Han har ikke modtaget nogen offentlige kroner til projektet, men selv skaffet finansieringen ved at søge privat støtte fra Ecco A/S, Arbejdernes Landsbank A/S, Tage Sørensens Fond og By & Havn. Tilsammen har de bidraget med 500.000 kroner, og foreløbig skal værket være placeret på By & Havns domicil de næste ti år med mulighed for forlængelse.

En sjov souvenir snarere end et værk
Værket, der om halvanden uge kan betragtes af Københavns indbyggere og gæster, møder imidlertid kritik, inden det overhovedet er opstillet. Formand for Foreningen for Hovedstadens Forskønnelse, Henrik Terkelsen, kan nemlig ikke se fidusen i »Zinkglobal – nøglen til fremtiden«: »Det er en slags international aktion, en performanceagtig ting, hvor man laver en skulptur og stiller den rundt omkring i verden. Jeg kan ikke se, at værket er skabt til at stå ved denne placering, da det ikke forholder sig til stedet,« siger han.

Henrik Terkelsen peger på kunstnerduoen Elmgreen & Dragsets værk, »Han«, der er en mandlig pendant til Den Lille Havfrue, og som er placeret ved Helsingørs havn, som et eksempel på et værk, der står i overensstemmelse med omgivelserne – i modsætning til Kim Michaels værk.

»Skulpturen er valgt til at stå på Nordre Toldbod, fordi der kommer mange turister. Det er mere en sjov turistoplevelse end et kunstnerisk udsagn,« siger han. Christoffer Harlang, arkitekt og professor ved Kunstakademiet, er enig. »Skulpturen er grov og generel i sin karakter. Den er ikke stedsspecifik og forholder sig ikke til det konkrete, men alene til nogle generelle og meget forenklede problemstillinger. En slags tegneserie i metal,« siger han.

»Folk er altid uenige om kunst«
Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) bliver en af talerne, når »Zinkglobal – nøglen til fremtiden« præsenteres ved Nordre Toldbod 25. august. Hun er i modsætning til Henrik Terkelsen og Christoffer Harlang både glad for værkets udseende og dets placering.

»Det er et meget fint vartegn for den del af byen. Og i titlen – nøglen til fremtiden – taler den til den strategi, som vi har i København om at skabe mere vækst. Dermed taler værket direkte til erhvervscentre som Mærsk, der ligger lige i nærheden. Og til turisterne sender det en besked om, at vi tænker over, hvad vi gør med fremtiden«, siger hun.

Den københavnske borgmester ser frem til at følge reaktionerne på den 2,5 tons tunge metalskulptur og dens placering. »Folk er altid uenige om kunst. Det er det, som kunst kan, nemlig skabe debat og få folk til at tænke og debattere. Man kan altid tale om placering og udformning, størrelse og rigtighed. Den debat glæder jeg mig rigtig meget til,« siger Pia Allerslev.

Kunstneren bag værket er ligeledes fortrøstningsfuld med hensyn til kritikken: »Det kan ikke undgås. Når man stikker næsen frem, er der altid nogen, der ikke synes, at det er fedt. Men hvis folk synes, det er noget lort, skal de da bare sige det.«

Hvad: »Den globale visionær«
Hvor: Københavns Havn
Hvornår: Fra 25. august