Den glemte TV-generation

Engang valfartede unge hjem fra skole for at se Zig-Zag eller Transit. I dag byder TV-eftermiddagen på amerikanske serier, MTV og underholdning. Ved årsskiftet forsvinder også det prisbelønnede Rundfunk fra TV 2. For ingen har pligt til at lave kvalitets-TV til de unge.

Rundfunk-værterne Sara Maria Glanowski (tv.) og Signe Molde gør klar til at sende live fra studierne på Hovedbanegården. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Så er der 30 sek til en meget kort WORM!«

Regissørens stemme skærer gennem det lampevarme TV-studie, mens sekundviseren bevæger sig de sidste hak mod sendetidspunktet. Dagens værter på ungdomsprogrammet Rundfunk, Signe Molde og Sara Maria Glanowski, der netop har øvet deres replikker, bliver tavse og kigger smilende og nypudrede hen på midterkameraet.

»Og fire...tre...to...én!«

Klokken er 17, »Worm'en«, et bånd med Rundfunks faste intro, går på. Sara Maria Glanowski vinker til kameraet:

»Hej, og velkommen til endnu en syndig dag i Rundfunk ...«

TV 2s 25 minutter lange eftermiddagsprogram til unge er i luften, som det har været det hver eftermiddag i knap to et halvt år. I dag handler det om de syv dødssynder og om ny livsstil. Om Morten, der vil have større muskler og Kira, der har meldt sig til dansetræning for at tabe sig.

»De var selvfølgelig alle sammen supertynde, og der lå jeg med min store røv ...« beretter 27-årige Kira i et båndet indslag, mens værtinderne Signe og Sara laver armbøjninger på studiegulvet i solidaritet med pindarmen Morten.

Andre dage i »Rundfunk« bliver der talt om ensomhed, om søskendemisundelse eller narkotika. Det er alvorlige emner, serveret på en ung, kæk og undertiden provokerende måde i et studie af pangfarver, som dansk ungdoms-TV har tradition for at gøre det.

Men fra årsskiftet er det slut. TV 2 har valgt at lukke og slukke for sit prisbelønnede »Rundfunk«, og programmet bliver ikke foreløbig erstattet af et nyt seriøst tilbud til de unge. Det ærgrer Bjarke Ahlstrand, redaktør på »Rundfunk«:

»Ungdomsprogrammer har en vis holdbarhed, og det er fint, at »Rundfunk«'s dage er talte. Men det er ærgerligt, at der ikke kommer noget nyt tilbud til de unge. Det har været godt af TV 2, at de har turdet fortælle nogle historier, som ikke er fikseret på en dyrkelse af »at være kendt« eller popstjerne men handler om helt almindelige unges virkelighed, problemer og tanker,« siger Bjarke Ahlstrand.

Unge kræver indsigt
Det er de såkaldte »public service-kontrakter«, der stiller krav til DRs og TV 2s programflade. Men i disse kontrakter stilles blot generelle krav om kvalitet og genremæssig mangfoldighed. Kun børn under 12 år er omfattet af særlige bestemmelser.

Derfor kan TV 2 og DR i princippet gøre, hvad de vil med ungdomsprogrammerne. Også DR har skåret sin TV-ungdomsflade helt ind til benet. Musik-og-snak-programmet »Boogie« reduceret til en hitliste - og kun et par gange om ugen er der selvproducerede, faktuelle udsendelser på programmet. DR har dog annonceret flere nye ungdomsprogrammer næste år - blandt andet et forbrugerprogram.

Men den tid, hvor eftermiddagen var fyldt op med programmer som »Zig-Zag«, »Transit« eller - længere tilbage - »Flid, fedt og snyd« er forbi. Og det er ærgerligt, mener Christa Lykke Christensen, lektor og forsker i ungdoms-TV ved Film- og medievidenskab på Københavns Universitet:

»I betragtning af, at man i dag ser ungdommen som en særlig alder, så er der vitterligt ikke mange seriøse tilbud til dem. Det er vel et pengespørgsmål og måske udtryk for en lidt nem opfattelse af de unge som hurtige forbrugere, der bare vil have erotiske musikvideoer og billeder af seje babes. Men de unge vil så meget andet, de vil gerne have indsigt,« siger hun.

På den anden side peger hun på, at dansk ungdoms-TV - måske pga. det enorme kanaludbud - ikke længere er dagsordensættende for de unge.

»Da der blev sendt »Zig-Zag« og »Transit« var det noget, de unge som en selvfølge skulle hjem og følge med i. Tonen er ikke sådan i dag, så måske mangler det helt rigtige tilbud. Og det er synd, for både DR og TV 2 har alle midler til at finde det,« siger hun.

Poul Nesgaard, der i dag er rektor for Filmskolen, var én af pionererne inden for dansk ungdoms-TV, og han kan slet ikke forestille sig, at behovet for særlige programmer, som tager de unges verden og identitet alvorligt, skulle være faldet:

»Dengang havde ungdommen kun lige fået sin egen stemme. I dag er det blevet så trendy for os alle sammen at være ung, at man meget let glemmer, hvad det egentlig indebærer. Det at være ung er virkelig sårbart, og vi bliver nødt til at tage ungdommen på ordet og skabe udsendelser og forbilleder, de kan fascineres af og spejle sig i - med al den usikkerhed og nysgerrighed, der hører til at være ung,« siger Poul Nesgaard.

Nul forpligtelse til seriøsitet
TV 2 overvejer stadig, hvad der skal lægges på eftermiddagsfladen i stedet for Rundfunk, men det ender nok, siger TV2s programchef Bo Damgaard, med en amerikansk serie. Det er billigt og har traditionelt høje seertal selv ved fjerde-femte genudsendelse.

»Vi forsømmer ikke de unge. Tværtimod. Vi har fremragende seertal blandt de 15-30-årige, som i høj grad også er med på vores prime time-tilbud,« siger han.

Men har I ikke en moralsk forpligtelse til også at lave et mere seriøst ungdomsmagasin?

»Nej. Vi har ingen forpligtelse. Vi har en almindelig kommunikationslyst og lyst til at komme vores unge seere i møde,« siger Bo Damgaard og henviser til populære prime time-titler og TV 2 Zulu med bl.a. »Gintbergs Store Aften« og TV-serien »Venner«, som har høje seertal blandt de yngre.

Men det er underholdning. Er det nok for jer?

»Programmerne skal i hvert fald være underholdende. Det er kravet herfra - også til faktaprogrammer,« siger Bo Damgaard.

Tidligst i 2007 vil TV 2 have et nyt seriøst magasin klar til de unge. TV 2 har været glade for »Rundfunk«, siger Bo Damgaard, men da programmet har haft vigende seertal i denne sin femte sæson, har TV-stationen valgt at bruge ressourcerne på børnene - som de har strenge public service-forpligtelser over for - og i prime time, der typisk er belagt med programmer a la »Vild med dans« og »Huset«.

»Det er led i en stadig overvejelse af, hvordan vi udnytter vores ressourcer bedst muligt. Og vi står fuldstændig ved, at vi har valgt at omprioritere til børnene og til prime time,« siger Bo Damgaard.

Og så må de unge leve med, at de bliver nedprioriteret?

»Den kritik er simpelthen ikke fair! TV 2 er den elektroniske koncern, som har flest TV-seere blandt de unge. Vi elsker de unge!« siger Bo Damgaard.

Flere medieordførere i Folketinget vil sætte DR og TV 2s kvalitetsansvar over for de unge seere på dagsordenen i forbindelse med det næste medieforlig. Det skal efter planen vedtages i foråret 2006.