Den Gamle By i Aarhus må fremover på smalkost

Friluftsmuseet i Aarhus mister et tilskud fra staten på en femtedel af sit budget.

Den Gamle By i Aarhus er en af landets største turistattraktioner. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Foto: Den Gamle By
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Gamle By vil få mindre støtte fra Staten fremover. Museet i Aarhus mister tre mio. kr. ved udløbet af den nuværende fireårsaftale i 2017.

Aftalen mellem museet og Kulturministeriet har indtil nu lydt på 15,7 mio. kr. i støtte om året plus et tilskud på tre mio. kr. – og det er de ekstra penge, der nu falder væk.

Den Gamle By blev oprindeligt opgraderet under forhandlinger i 2008. Museet ville satse på mere indhold og innovativ formidling. Og der fulgte penge med. Støtten kom i form af en aftale med en foreløbig løbetid på fire år.

Da de år var gået, sad andre politikere på pengekassen. Kulturministeren i 2012 hed Uffe Elbæk – dengang var han medlem af Radikale Venstre – og han ville tage penge fra både Den Gamle By i Aarhus og Fregatten Jylland i Ebeltoft.

Begge museer klarede frisag efter et historisk forlig mellem Enhedslisten og regeringspartierne S, R og SF under ledelse af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Forliget forankrede altså ikke bare det hidtidige støttebeløb, men også de tre ekstra millioner kroner. Der nu vil falde væk.

Thomas Bloch Ravn, der er direktør for Den Gamle By, er dybt frustreret over bortfaldet af de mange penge.

»Politikerne mente helt klart de tre mio. kr. som en fast ordning,« siger Thomas Bloch Ravn. »Men vi fik det desværre ikke på skrift.«

Direktøren fremhæver alt det, man har fået for pengene. Herunder en fordobling af hele oplevelsesområdet og store udstillinger for ældre med demens eller unge med mentale handicap.

»Vi har faktisk opfundet en helt ny måde at drive museum på,« siger han.

Thomas Bloch Ravn kan ikke se rationalet bag beslutningen og henviser til museets vellykkede resultat som virksomhed.

»Politikerne ser pengene som udgifter, ikke som investering. For hver krone, vi får fra det offentlige, har vi skabt omsætning på omkring fire kroner!« siger han.

Direktøren bakkes op af Katarina Frost fra Association of European Open Air Museums. Brancheorganisationen har sendt en protestskrivelse til kulturminister Bertel Haarder (V) om besparelsens konsekvenser.

Skrivelsen er på otte punkter og inkluderer museets vellykkede formidling og betydning for forskningsinstitutioner over hele verden.

»Den Gamle By sender prestige til Danmark og er hele støtten fra regeringen værd,« slutter brevet.

Heller ikke tidligere medlem af Folketinget for Venstre Eyvind Vesselbo forstår sit partis holdning. Den kendte kulturpolitiker sad syv år som folketingsmand med Aarhus som valgkreds og husker Den Gamle Bys økonomiske udfordringer i 2008.

»Jeg var selv med til at finde pengene,« siger Eyvind Vesselbo. »Absolut intet tydede på, de ekstra tre millioner ikke skulle fortsætte.«

Så det ligner aftalebrud?

»Både ja og nej. At prioritere om er jo enhver regerings ret. Men jeg havde ikke ventet det fra en regering med Venstre i spidsen.«

Kulturministeren er på efterårsferie. Ministeriet beskriver museets vilkår i en mail til Berlingske: At der hele tiden har været tale om en midlertidig ekstrabevilling med udløb i 2016. Og at driftstilskuddet til museet i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2013 blev hævet med 1,2 mio. kr. årligt permanent.

»Der er ikke nye penge til Den Gamle By på regeringens finanslovsforslag,« hedder det.