Den første Netflix-serie på arabisk møder kritik og foragt: Vi er ikke et land med løs moral

I sidste uge var der premiere på Netflix' første originalserie fra Mellemøsten. Serien møder sønderlemmende kritik i Jordan, hvor den foregår, og politikere arbejder på at censurere den.

Serien »Jinn« foregår i Jordan og følger en gruppe unge mennesker, hvis liv ændrer sig, da en Jinn, et arabisk sagnvæsen, viser sig for dem i den jordanske oldtidsby Petra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et overnaturligt teenagedrama fra den verdensomspændende streamingtjeneste Netflix vækker opsigt.

Serien hedder »Jinn« og er streamingtjenestens første originalserie, der finder sted i et mellemøstligt land, og hvor skuespillerne serverer deres replikker på arabisk. Netflix vil gerne afspejle diversitet og vække identifikationer hos de mange nationaliteter, der binger på hjemmesiden. Således kender vi til originalserier på blandt andet dansk og tysk, men disse serier har ikke været genstand for så megen kritik, som netop »Jinn« har.

Da serien havde premiere i sidste uge, blev mange jordanere forfærdede over dens indhold, skriver nyhedsbureauet AP. Det skyldes, at de unge mennesker i serien bander med jordansk dialekt, drikker øl og ryger marihuana. Og der er scener, hvor unge, ugifte personer kysser – noget, som den jordanske medieanalytiker Saed Hattar ifølge AP ikke har set på jordansk TV før, til trods for at landet ser sig selv som et progressivt sted i Mellemøsten. Ministre fra Jordan har lovet at censurere serien, Jordans stormufti har erklæret, at serien er »en moralsk nedbrydning«, og landets afdeling for cyberkriminalitet forsøger at fjerne serien fra jordansk Netflix.

Det er kærlighedsscener med ugifte personer og de unges brug af skældsord, der er årsag til kritikken af Netflix' første originalserie fra Mellemøsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Ibrahim Bdour, parlamentsmedlem i Jordan

»Der er mange scener og ord, som ikke accepteres, og som forbryder sig mod vores sociale værdier og traditioner.«


Det jordanske parlamentsmedlem Ibrahim Bdour, der er formand for landets Uddannelses- og Kulturkomité, fordømmer serien over for The Jordan Times.

»Der er mange scener og ord, som ikke accepteres, og som forbryder sig mod vores sociale værdier og traditioner,« siger han til avisen og fortæller ligeledes, at der skal samarbejdes med bekymrede ministre for at sikre, at lignende scenarier ikke finder sted i den nærmeste fremtid.

På sociale medier bliver seriens indhold betegnet som pornografi. Reem Mohammed, en 28-årig mor til to, siger til mediet The National, at serien giver et misvisende billede af jordanske kvinder.

»Jeg vil ikke have, at personer verden over tænker, at jeg, mine søstre og andre jordanske kvinder har løs moral på grund af en serie, der ikke har bund i virkeligheden,« siger hun.