Den er ikke større end en post-it. Alligevel blev den solgt for mere end 75 millioner kroner

En tegning af et bjørnehoved, som kunstneren Leonardo da Vinci tegnede for mere end 500 år siden, er netop solgt til rekordpris hos Christie´s.

Tegningen »Head of af bear« af Leonardo da Vinci er solgt til mere end 75 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De højeste salgspriser i kunstens verden har for vane at mane forbløffelse frem. Det sker formentlig også denne gang.

En tegning med en signatur af den italienske renæssancekunstner Leonardo da Vinci er netop solgt til rekordpris hos auktionshuset Christie's.

Der er tale om en tegning af et bjørnehoved. Tegningen er på størrelse med en post-it. Den er blevet solgt til i underkanten af ni millioner britiske pund – altså mere end 75 millioner danske kroner.

Det er den højeste hammerslagspris nogensinde for en tegning fra Leonardo da Vincis hånd, til trods for, at tegningen måler mindre end otte centimeter på hver led.

Formodningen er, at da Vinci tegnede bjørnehovedet omkring 1480. Den er tegnet med et teknik, der på italiensk kaldes punta d'argento.

Man formoder, at da Vincis bjørnetegning blev tegnet omkring 1480. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIE'S HANDOUT.

Leonardo da Vinci skabte i samme periode tre tegninger med samme teknik: én af en hundepote, én af en kat og en hund og én af en bjørn, der går.

Ifølge mediet The Hill er bjørnehovedet en af i alt otte tegninger, skabt af da Vinci, der fortsat er på private hænder.

Vinci lærte angiveligt tegneteknikken af den florentinske kunstner Andrea del Verrocchio, som han var i lære hos. Sammen skabte de i øvrigt maleriet »Battesimo di Cristo« – eller på dansk: »Kristi dåb«.

Ifølge Christie's var den forventede hammerslagspris på bjørnetegningen mellem otte og 12 millioner britiske pund. Hvem der har erhvervet sig tegningen, er fortsat en hemmelighed.

Leonardo da Vinci, der levede fra 1452 til 1519, var en genial multikunstner. Til hans kendteste værker hører »Mona Lisa« fra 1503, »Den sidste nadver« fra 1498 og »Homo vitruvianus« fra 1490. En kopi af »Mona Lisa«, formentlig malet af en italiensk maler i begyndelsen af det 17. århundrede, blev for nylig solgt for 3,4 millioner dollars.

»Det er vanvid. Det er absolut rekord for en Mona Lisa-reproduktion,« lød det i den forbindelse fra en talsperson for Christie's, der stod for salget.