Den dårligste film er ikke set endnu

De græmmer sig over dem, fortrænger dem eller trækker bare på smilebåndet af dem. filmfiaskoer er noget, de fleste skuespillere kender til. Senest er filmen »A Viking Saga« blevet udnævnt til et kæmpe flop, inden den overhovedet er blevet vist. Men der er også mulighed for, at den som andre filmfiaskoer får kultstatus, fordi den er så ringe.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Bent Mejding husker alt for godt monsterfilmen »Reptilicus«. Selv i dag mindes han med gru premieren for 46 år siden. Den dengang 24-årige skuespiller ankom på sin scooter til den nu hedengangne biograf Palladium. Den unge Bent Mejding var fuld af forventning om, at denne film skulle blive hans gennembrud. Hidtil havde han kun kunnet skrive en enkelt birolle på sit CV som skuespiller. Men med rollen som ingeniøren Svend Dalstrup i filmen »Reptilicus«,havde han sikret sig sin første hovedrolle. Han parkerede stolt sin scooter foran biografens indgang og satte sig spændt til rette i salens bløde sæder. 92 minutter efter var Bent Mejding allerede forsvundet. Filmen var kun lige forbi, men allerede under rulleteksterne havde Bent Mejding græmmet sig så meget, at han hurtigt havde trukket sin scooterhjelm godt ned over ørerne og sneget sig ud af salen for ikke at blive genkendt.

Bent Mejding græmmer sig dog ikke i dag. For den Bodil-vindende skuespiller er »Reptilicus« bare et sjovt gammelt minde. Men for skuespillerne i den nyeste danske vikingefilm »A Viking Saga« ligger optagelserne til filmen frisk i erindringen, og det samme gør bekymringen for, at det kan skade deres karriere. Filmen har formået at blive udnævnt til en fiasko, inden den overhovedet er færdig.

Offentligheden hørte første gang om optagelserne, da Frederikssund Avis i september kunne afsløre, at der var heftig aktivitet ved byens vikingeboplads. Stjerner som Peter Gantzler, der blandt meget andet har medvirket i filmen »Italiensk for begyndere«, og Ken Vedsegaard, blandt andet kendt som »Erik« fra »Krøniken«, var trukket i vikingeudstyr på bopladsen i Frederikssund for at indspille en vikingesaga instrueret af en amerikaner, kunne avisen berette.

»A Viking Saga« er en fortælling om hævn, kærlighed og forræderi. Kort sagt alt hvad en god vikingefilm skal indeholde, kunne man læse i lokalavisens spalter. En trailer for filmen slap senere ud på hjemmesiden www.youtube.com En trailer der fik mange til at mene, at filmen var fup, fordi den så ufattelig ringe ud. Men filmen er efter alt at dømme ment meget seriøst, og den dårlige trailer var helt bevidst lavet med henblik på at give filmen opmærksomhed, siger instruktøren.

»Traileren var ment som markedsføring for filmen på internettet, og viser det totalt modsatte af hvad den endelige version rent faktisk er. På bare fire uger er traileren blevet set 45.000 gange på filmens hjemmeside og 25.000 gange på www.youtube.com Den har skabt overskrifter i både aviser og på TV, inden den overhovedet er udgivet,« siger »A Viking Saga«s dansk-amerikanske filminstruktør Michael Mouyal, der bor i Los Angeles. Michael Mouyal fortæller, at der var en fantastisk stemning omkring optagelserne til filmen, og at han sikkert vil komme til at arbejde sammen med nogle af skuespillerne igen. De færreste af de medvirkende har dog udtalt sig offentligt om »A Viking Saga«. Peter Gantzler vil hellere koncentrere sig om sit næste filmprojekt. Og Ken Vedsegaard ønsker ikke at udtale sig mere om det, der efterhånden er blevet en farce, lyder det fra de to skuespilleres agenter.

Skuespilleren Julie Ølgaard har som en af de eneste udtalt sig om filmen. Hun har kunnet berette om farceagtige optagelser, hvor instruktøren fik lov at filme en gruppe folk fra vikingemuseet ved Trelleborg i Slagelse. Gruppen var udklædt som vikinger, og optræder jævnligt med iscenesatte vikingeslag for museets besøgende. På den måde sparede filmholdet selv at lave en af de krævende kampscener, og bagefter fik de tilmed lov til at låne museets kostumer og sværd, der var langt mere virkelighedstro, end de plastic våben skuespillerne selv løb rundt med. Efter sigende tog instruktøren det heller ikke så nøje, om skuespillerne havde glemt at tage deres armbåndsure af, mens de svingede deres sværd.

»Det var et så absurd scenarium, at man enten må sige: Nu går jeg, og så tager jeg mig selv enormt højtideligt, eller nu tager jeg lidt pis på mig selv, og så løber vi rundt og har det sjovt. Instruktøren (Michael Mouyal, red.) havde investeret alt i denne film og må have tabt en del penge. Det var også en af grundene til, at vi ikke gik, for man kunne ikke undgå at have lidt ondt af ham,« har Julie Ølgaard fortalt.

Vikinger var også omdrejningspunktet i filmen »Normannerne« fra 1976. Filmen var den berømte maler Per Kirkebys første og eneste spillefilm og er blevet beskrevet som en af dansk films mere bizarre katastrofer. Filmens handling var inspireret af Saxos krønike, og den genfortalte løsrevne sagnhistorier derfra, samtidig med at den sprang mellem nutid og fortid.

»Jeg tror ikke helt, jeg forstod, hvad filmen var, da jeg læste manuskriptet, og det blev i hvert fald noget helt andet, end jeg havde forestillet mig,« fortæller Lisbet Dahl, der havde en af hovedrollerne i filmen.

I et af filmens mange makabre højdepunkter har skuespilleren Lene Tiemroth samleje med Troels Kløvedal og en del andre, inden hun går ind til en frivillig død. En scene der i dag er forsvundet fra Lisbet Dahls hukommelse.

»Det var en meget mærkelig film. Jeg husker slet ikke handlingen i dag. Det eneste, jeg rigtig husker, er, at jeg skulle kysse med skuespilleren Henning Jensen, som jeg overhovedet ikke kendte. Det var underligt, men meget hyggeligt. Jeg husker den ikke som en decideret dårlig film som »Reptilicus«. Det var jo et kunstnerisk eksperiment, som folk ikke tog til sig,« fortæller Lisbet Dahl.

Eksperiment eller ej. Filmen blev et af 70ernes største kommercielle flop med kun 3.633 solgte billetter. Og det kunstneriske udtryk i filmen havde journalist Peter Schepelern følgende kommentar til i filmtidsskriftet Kosmorama i 1976:

»Per Kirkebys forhold til filmmediet har altid haft præg af ulykkelig kærlighed. »Normannerne« er resultatet af denne kærlighed, når den er mest ulykkelig«.

Hvad der for nogle danske skuespillere bare var en komisk oplevelse, er for andre stadig et ubehageligt minde. En af dem er skuespilleren og komikeren Gordon Kennedy, der sammen med sin kollega Tim Vladimir havde hovedrollen i filmen »Stjerner uden hjerner« fra 1997. Halvdelen af budgettet var statsfinansieret, og filmen skildrer det dengang berømte komikerpar Tim & Gordons forsøg på at tackle pressen. Allerede inden filmen blev vist i biografen, havde de to hovedrolleindehavere dog erklæret filmen for mislykket. Det samme gjorde biografgængerne, da kun 2.192 personer valgte at se filmen på det store lærred.

»Oplevelsen omkring »Stjerner uden hjerner« var virkelig trist og dårlig. Det var en ufattelig ringe film, der aldrig nogensinde skulle være lavet,« siger Gordon Kennedy. For ham var filmen en oplevelse, han helst ville have været foruden.

»For mig er den film død og borte, og jeg ønsker ikke at bruge mere tid på den,« siger Gordon Kennedy.

Anderledes er fortælleglæden hos Bent Mejding, når det gælder »Reptilicus«. Science fiction-filmen foregår i Danmark og fortæller historien om et kæmpemæssigt forhistorisk monster, der bliver vækket til live midt på Rådhuspladsen. Selv efter datidens standarder var filmen ufattelig ringe lavet, og det overraskede faktisk Bent Mejding.

»Vi fik jo at vide fra den amerikanske instruktør Sidney Pink, at monstret var utrolig realistisk. Men vi så jo aldrig filmen før til premieren. Man har ikke altid den store fornemmelse af, hvad det er man laver, og det havde jeg så sandelig heller ikke dengang. Den var simpelthen så frygtelig komisk, både når det gælder effekter og replikker. Det eneste positive omkring filmen var, at den hurtigt blev trukket ud af biograferne igen, fordi den var så ringe,« fortæller Bent Mejding.

Filmen blev en økonomisk katastrofe for de daværende Saga Studier, og i mange år kunne medarbejderne risikere at få bødestraf for overhovedet at nævne »Reptilicus«. Senere har filmens ringe plot og effekter opnået kultstatus i både ind- og udland. Og Bent Mejding kan da også kun trække på smilebåndet af filmen i dag.

»Jeg husker for eksempel, at vi fik glycerin på panden, så vi kunne svede angstens sved, som instruktøren kaldte det. Desuden var der jo nogle replikker, som var næsten usigelige i dag. Jeg kan huske en replik, jeg havde som lød: »Jeg har dette dyrs blod på mine hænder«. Når jeg arbejder med instruktører i dag, kommer de hen og spørger mig, om jeg stadig har dyrets blod på hænderne. Jeg må nok indse, at jeg aldrig slipper ud af den rolle,« griner Bent Mejding.

Om skuespillerne i »The Viking Saga« opnår samme kultstatus er endnu uklart. Instruktøren af filmen, Michael Mouyal beskrives af filmholdet bag »A Viking Saga« som en sympatisk fantast, der absolut intet begreb har om at lave film.

»Jeg har sat alle de penge, som jeg har sparet op de seneste tyve år, af til det her projekt. Jeg har endda måttet låne lidt ekstra, fordi filmen blev dyrere, end jeg troede. Men hvis du har en drøm, skal du fører den ud i livet,« lyder det fra Michael Mouyal.

Om og hvornår filmen nogensinde bliver udgivet vides endnu ikke. Men Michael Mouyal er dog ikke i tvivl.

»Når filmen bliver færdig, vil den blive alt, jeg håbede, den ville være. En simpel romantisk, eventyrlig, oplysende vikingefilm for hele familien - med et tvist«.

www.imdb.com

Læs mere om danske filmfiaskoer og de medvirkende på den internationale film­database.