Den belejrede by

Skal vores nye californiske pas have en liggestol eller en filmstrimmel præget på forsiden?

Christian Mørk bylinefoto byline Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I denne nye amerikanske tidsalder, som nu har varet 14 dage, er omridset af den gamle verden allerede ved at blive udvisket. Vil himlens farve om lidt blive omdøbt til »Alternativ Blå«? Kommer der nye forbud, der igen får os til at kløjs i vores morgenkrydder? Svært at sige.

Men ét ved vi, og det er, at byerne er belejret, for de er beboet af dem, hele oprøret blev rettet imod. De er kringsat af fjender lige fra nativisterne i Det Hvide Hus til det store, endeløse præriehav, hvis politiske vindere går rundt med røde baseballkasketter og bruger tid på at hade eliten næsten lige så meget, som den hader sig selv. Land og by, lige fra San Francisco og helt til Sønderborg, er tvedelt. Tendensen er international. Vi med metro og Joe and the Juice har tabt. Vi er de blinde.

Men stop en halv: Vi har også pengene.

»Californien, hele nordvest, New York og New England og Illinois har en sådan koncentration af rigdom, at de snildt kunne trække tæppet væk under hele det føderale understøttelsessystem, som resten af staterne lukrerer på,« sagde min finansielle guru-kilde, som netop var hjemvendt fra Davos, hvor folk ellers gik rundt som halshuggede kyllinger. Han fortsatte: »Og de staters store byer er efterhånden blevet klar over, at de kan lave deres egne regler. De kan vende afhængighedssystemet på hovedet ret hurtigt.«

Hva’beha’r?

For et menneske som jeg, der får tårer i øjnene hver gang, jeg genlæser Abraham Lincolns forsvar for unionen, er det næsten kættersk at gøre opmærksom på. Men:

Alle de andre fattige, ultrakonservative stater vil tabe, hvis storbyerne beslutter sig for at smække kassen i. Stater hvis borgere er nationale storforbrugere af sovemedicin, smertestillende piller, føderal støtte til deres klinikker, deres politi, vedligeholdelsen af deres infrastruktur og af et hvidt had til os, der betaler for det hele.

Der ville sikkert rejse sig et ramaskrig om forfatningsstridighed og usolidaritet. Men faktum er, at Californien netop snart i ramme alvor skal til afstemning om, hvorvidt Amerikas mest velhavende og folkerigeste stat kan og vil løsrive sig fra De Forenede Stater og blive uafhængig. Ja, pas på, De ikke sluger krydderen. For selv om det ekstreme forslag ikke bliver stemt igennem, er tendensen klar:

Byerne ved, at de ikke længere kan stole på et politisk system, der udhuler deres økonomi og gradvist fratager deres borgere lige ret til, at deres stemme vejer lige så tungt som den, der afgives ude i et land­distrikt i Nebraska. Vi har mere arbejdskraft, flere turister, og stærkere økonomier. Hvorfor så ikke bruge dem alternativt, når nu netop dét ord er så meget på mode?

Vi kunne sagtens forestille os en ny verden, hvor bystaterne fra Renæssancen igen holder deres indtog, mens den centrale politiske magt svinder i takt med dens råben.

Jeg har kun ét spørgsmål i den forbindelse:

Skal vores nye californiske pas have en liggestol eller en filmstrimmel præget på forsiden?