Debutantpris til en nørd fra Urbanplanen

29-årige Morten Pape fik BogForums Debutantpris 2015 for den selvbiografiske roman »Planen« om en opvækst i et betændt multikulturelt miljø på Amager.

En glad Morten Pape modtog fredag BogForums Debutantpris på 50.000 kroner. Foto: Uffe Weng. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en både overvældet, glad og stolt Morten Pape, der på BogForums første dag modtog årets debutantpris på 50.000 kroner for sin 550 sider tykke selvbiografiske roman »Planen«. Og han skyndte sig at dele æren med det sted og de mennesker, der har givet stof til bogen, nemlig bebyggelsen Urbanplanen og dens beboere. Samt – ikke mindst – med sin mor.

»Hun er min personlige helt. Jeg håber, hun er stolt, og jeg håber, hun synes, alt det her postyr har været det hele værd,« sagde han. Og fortalte så, at hans mor rent faktisk var på arbejde i går i Bella Center, hvor BogForum finder sted, og hvor hun »sørger for, at jeres skraldespande bliver tømt, og at jeres lokummer er rene,« som han udtrykte det og fortsatte: »Hvis man gerne vil læse om, hvordan man på trods af modgang, modstand og sygdom, på trods af alt alligevel gebærder sig som en Mor med stort M, så er der forhåbentlig noget at komme efter i »Planen«.«

Morten Pape er født i 1986 og voksede op i Urbanplanen på Amager – i et betændt, multikulturelt miljø og en splittet og dysfunktionel familie, hvor faderen var skredet, og moderen var ved at bukke under i depression. Selv var han en nørdet og bebrillet dreng, der måtte tåle de store drenges vold og chikane, men alligevel lykkedes det ham at finde en overlevelsesstrategi i betonkvarterets jungle.

Alt det er der ifølge formanden for debutantkomiteen, Mona Madsen, kommet en interessant og medrivende roman ud af.

»Mortens skilding af sit liv med skolegang, fritid og venskaber er overbevisende ægte og meget minutiøst affotograferet,« sagde hun i sin motivation. »Selv om synsvinklen og fortællerstemmen er barnet Mortens, lykkes det alligevel at give et samlet billede af hele miljøet og perioden og af den udvikling, der fører til, at han som voksen kan vælge sin egen vej væk fra Urban Planen. Jeg synes, det er meget flot klaret.«

Morten Pape og »Planen« blev udvalgt blandt 36 indstillinger til BogForums Debutantpris 2015.

Bøgernes juleaften

Årets BogForum er nr. 24 i rækken og det hidtil største med flere end 1400 programpunkter, forfatterinterviews, oplæsning, debatter, temaarrangementer og – som noget nyt – flere filmforevisninger i samarbejde med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX.

Derudover har bogmessen i år det hidtil største børneprogram med besøg af bl.a. Sebastian Klein, Sigurd Barrett, Manu Sareen, Kim Fupz Aakeson – og Darth Vader fra »Star Wars«. Og derfor passede det helt perfekt at lade én af de seneste års mest populære børne- og ungdomsforfattere, Lene Kaaberbøl, holde den officielle åbningstale.

Selv om hun i år kan fejre sit 40 års forfatterjubilæum, var det faktisk først i 2001, da hendes trilogi om Skammerens Datter var udkommet, at Lene Kaaberbøl selv var repræsentere på BogForum.

»Da jeg startede, fyldte børnebøger ikke meget, og mit forlag vurderede ikke, at det var umagen værd at tage børnebøger med herud,« sagde hun. »Alligevel er jeg kommet her trofast hvert eneste år, for BogForum er for mig en vigtig begivenhed, en højtid, en slags juleaften. Bøger giver glæde og indsigt, bøger kan fungere som trøst, som horisontudvidelse, som indlevelse og som løftestang. Alle vi, der læser, ved, hvordan det er at få lov til at leve sig ind i andre verdener, i andre menneskers liv og dermed gøre vores eget liv større.«

BogForum fortsætter til på søndag kl. 19.00. Se hele programmet på bogforum.dk. Og læs anmeldelsen af Morten Papes »Planen« på b.dk eller i tillægget Bøger.