Debutanternes prisfest

Det er ikke mindst de nye instruktører, heraf hele tre debutanter, der fylder blandt de nominerede til årets Robert-uddelinger 4. februar. Blandt dem er Fenar Ahmad's succesfulde »Underverden« og Hlynur Pálmarsons »Vinterbrødre« hver med hele 15 nomineringer.

Med hele 15 nomineringer - bl.a. til Dar Salim for bedste mandlige hovedrolle - er Fenar Ahmads »Underverden« et godt bud på en prismodtager ved Robert-festen 4. februar.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To film skiller sig ud, når Danmarks Film Akademi 4. februar for 34. gang uddeler Robert-priserne til de ypperste præstationer inden for dansk film og TV. Nemlig Fenar Ahmads »Underverden« og Hlynur Pálmarsons »Vinterbrødre«, der begge har modtaget ikke færre end 15 nomineringer, bl.a. for Årets danske spillefilm, Årets instruktør, Årets originale manuskript, Årets mandlige hovedrolle og Årets mandlige birolle.

Til titlen som Årets danske spillefilm konkurrerer de med Christian Tafdrups »En frygtelig kvinde«, Philip Einstein Lispskis »Den utrolige historie om den kæmpestore pære« og Mehdi Avaz' »Mens vi lever«.

Filmakademiets formand Kim Magnusson glæder sig over, at nomineringerne i år spænder bredt og ikke mindst levner plads til flere debutanter og førstegangsnominerede.

»Det er skønt at se, at akademiets medlemmer virkelig har taget den nomineringsprocedure, som vi indførte sidste år, til sig. Rekordmange medlemmer har deltaget i nomineringen, og det er tydeligt, at de enkelte filmfagfolk har taget opgaven seriøst og grebet muligheden for at nominere deres kollegaer inden for deres specifikke fagområde,« siger han. »Det sikrer den bedst mulige og faglige nomineringsproces, og det giver en spredning i nomineringerne, som er endnu større end tidligere år.«

Det er andet år i træk, at nomineringerne er afgjort af akademiets medlemmer i de respektive faggruppere.

Til Årets børne- og ungdomsfilm er nomineret findes mellem Kasper Rune Larsens »Danmark« Annika Bergts »Team Hurricane«, Jonas Elmers »Jeg er William«, Lotte Svendsens »Sikke et Cirkus« samt Philip Einstein Lipskis »Den utrolige historie om
den kæmpestore pære«, der ogås er nomioneret i denne kategori.

I aktegorien Årets kvindelige hovedrolle er Amanda Collin og Julie Christiansen begge nomineret for
første gang. De er oppe imod tre tidligere Robert-vindere, nemlig Danica Curcic, Lene Maria
Christensen og Trine Dyrholm.

I kategorien Årets mandlige hovedrolle kæmper fire nomineringsdebutanter, Dar Salim, Dejan Cukic, Elliott Crosset Hove og Sebastian Jessen mod Nikolaj Lie Kaas, der to gange tidligere har modtaget statuetten i denne kategori.

Hele tre debutanter er nomineret i kategorien Årets instruktør, nemlig Annika Berg, Hlynur Pálmason og Mehdi Avaz, som alle er nomineret for deres respektive debutfilm, mens Fenar Ahmad og Christian Tafdrup er nomineret for deres anden film som instruktører.

Også de danske tv-produktioner hædres til Robert-festen. I år står de nye serier »Herrens veje« og
»Mercur« overfor de gamle kendinge »Arvingerne III«, »Norskov 2« og »Rita 4« i kampen om prisen
for Årets tv-serie.

Til Årets mandlige hovedrolle - tv-serie er nomineret  Andreas Jessen i »Mercur«, Carsten Bjørnlund i »Arvingerne III«, Jacob Lohmann i »Norskov 2«, Lars Mikkelsen i »Herrens veje« og Youssef Wayne Hvidtfeldt i »Yes No Maybe«. Mens Ann Eleonora Jørgensen i »Herrens veje«, Marijana Jankovic i »Norskov 2«, Mille Dinesen i »Rita 4«, Neel Rønholt i »Mercur« og Trine Dyrholm i »Arvingerne III« dyster om prisent for Årets kvindelige hovedrolle i TV-serie.

Endelig er fem film nomineret til Årets dokumentarfilm, nemlig »At elske Pia«, »De sidste mænd i Aleppo« »Land of the Free«,
»Venus - Let’s Talk About Sex« og »Vold - i kærlighedens navn«.

Det er nu op til Danmarks Film Akademis 2000 medlemmer at stemme om de endelige vindere i samtlige kategorier.

Publikum har også noget at skulle have sagt. Fra denne uge kan man afgive sin stemme til Blockbuster Publikumsprisen på www.blockbuster.dk/robertprisen.