Debutant skriver underholdende, erindringsstimulerende og perspektivgivende roman

Det er en farverig danmarksgobelin, der bliver vævet i Renés Jacobsens debutroman.

Let's dance! Lysfest i Ryesgade, København. Historisk billede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag en opgang i et arbejderkvarter. Flyt en række forskellige mennesker ind i lejlighederne og fortæl historierne om deres liv op igennem en periode af den nyere danmarkshistorie. Renere og enklere kan opskriften på en kollektivroman næsten ikke blive. Og måske kalder netop en tid med klare individualiseringstendenser og løsrivelsen fra mange slags fællesskaber som et iøjnefaldende træk også på kollektivromaner.

Det er lige præcis sådan en roman, debutanten René Jacobsen har skrevet. Men »Dengang vi var os« er ikke bare en kollektivroman efter alle traditionens regler, den leverer også krønikeskrivning og samtidsskildring med så overbevisende kraft, at en velkendt historie om udviklingen af velfærds- og forbrugersamfundet Danmark får nyt nærvær og nye nuancer. Et sted undervejs i historien om beboerne fra Ryesgade 96 sætter bilforhandleren Søren ord på det spændingsfelt, de fleste af romanens figurer befinder sig i, og som forfatteren energisk udforsker:

»Søren stryger hånden hen over kølerhjelmen. Niels, du sælger den kollektive verdensrevolution, jeg sælger det individuelle paradis…« Enhedslisten og Liberal Alliance sat på kort og enkel romanformel.

»Dengang vi var os« dækker en periode på seks årtier, og René Jacobsen spænder et net af materiel fremgang og forbrugsgoder ud over sin danmarkshistorie. Fra sømanden Niels i 1956 sender et brev hjem til konen med den profetiske linje »I Amerika har jeg set vores fremtid«, til hans søn Frank, universitetsuddannet, gift med en konservativ advokats datter og partner i et konsulentfirma sidder midt i sin velbjergethed og venter på gæsterne juleaften 2012.

En af romanens nuance- og perspektivskabende pointer er, at lige præcis sømanden Niels med forankringen i fagbevægelsen og de venstreorienterede idealer er en slags pioner med hensyn til anskaffelsen de nye forbrugsgoder: De første LP’er, køleskabet, TV-apparatet, den første bil, parcelhuset, opvaskemaskinen!

 

Genkendelsen af detaljerne i forbrugersamfundets udviklingsmønster og referencerne til den fælles nyere historie hører til de klare attraktionsværdier i »Dengang vi var os«, men først og fremmest løfter René Jacobsens kollektivroman sig i kraft af sit omfattende og solidarisk tegnede persongalleri. Gerda og sømanden Niels, der bliver forsikringsmand og typograf. Kommunisterne Karl og Nina, der bliver skilt. Børge med den umættelige appetit på roulader og verdenslitteratur. Skønheden Vivi, der begynder i bagerbutikken og ender som folkeskolelærer osv.

Romanens to vigtigste figurer er de uadskillelige venner Per og Frank, der til sidst alligevel forsvinder fra hinanden. De to er mønsterbryderne. Men mens den tilpasningsduelige Frank repræsenterer den sociale opstigning i det danske samfund, ender den originalt tænkende og talentfulde Per på en bænk på Vesterbro Torv

Per er en af de gæster Frank venter på juleaften 2012, men vennen fra de gamle dage dukker ikke op. I stedet er det Joe fra Liberia, der kommer med en besked. Symbolikken til at få øje på

Måske er der lidt af et regnestykke, der går op over René Jacobsens kollektivroman, måske lurer klicheen på enkelte af romanens figurer, men først og fremmest er det en historie, der fungerer. René Jacobsen med det tidstypiske CV, han er tidligere kommunikationschef i IBIS og direktør for Delebilfonden Lets Go, har med sit persongalleri, sit mylder af små og store detaljer og sine stikord til samfundsanalyser skabt en farverig danmarksgobelin. »Dengang vi var os« er en både underholdende, erindringsstimulerende og perspektivgivende debutroman.

Titel: Dengang vi var os
Forfatter: René Jacobsen.
Sider: 466.
Pris: 300 kr.
Forlag: Tiderne Skifter.