De vil gerne rykke folks kunstopfattelse

På Galleri Pi er det Merete Hertz og Marie-Louise Kristensen, der bestemmer. Som henholdsvis ejer og udstillingsleder er de altid på udkig efter nye og unge kunstnere.

»Kunst er inspirerende og åbner ens øjne for verden på en ny måde,« mener Merete Hertz (tv.), ejer af galleri Pi ¿ her sammen med udstillingsleder Marie-Louise Kristensen.<br>Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Galleri Pi ligger på en af Københavns skønneste adresser, Dag Hammarskjölds Allé, som er en af de få gader i København, der i pragt og størrelse kan måle sig med de parisiske avenuer.

Kigger man ud ad galleriets store vindue mod gaden, er der udsigt til et bredt fortov og en cykelsti omkranset af to rækker lindetræer. Cyklister og gående passerer forbi i god afstand af den tætte biltrafik ude midt på alléen. På den modsatte side af gaden er der endnu to rækker lindetræer og bag dem ligger den smukke Unitarisk Kirke og lidt længere oppe mod Østerport den amerikanske ambassade. Bedre kan det næsten ikke blive.

Inde i det lille hyggelige galleri er det ejeren Merete Hertz og den udstillingsansvarlige Marie-Louise Kristensen, der bestemmer, hvor billederne skal hænge.

Det er otte år siden, at Merete Hertz impulsivt åbnede sit galleri. Butikslokalet i nr. 33 blev ledigt, og så besluttede den foretagsomme kvinde sig for, at nu skulle det være.

»Jeg ville gerne lave et galleri med nye, unge kunstnere, som ikke nødvendigvis behøvede at være uddannet på Kunstakademiet,« siger Merete Hertz.

Hendes baggrund som gallerist er usædvanlig. Hun er selv aktiv billedkunstner og sælger sine billeder via Bredgade Kunsthandel. Hun er uddannet indretningsarkitekt, og i 30 år har hun drevet dametøjsforretningen Kolorit på Dag Hammarskjölds Alle 31.

»Jeg har altid været interesseret i kunst og gået på udstillinger. Siden jeg var 20 år, har jeg selv tegnet og malet, men først da jeg blev 40 - for 15 år siden - blev jeg professionel udøvende kunstner,« siger Merete Hertz, som synes, at kunst er langt mere end blot kolorit på hverdagen.

»Kunst er inspirerende og åbner ens øjne for verden på en ny måde. Den får en til at reflektere over ting, man ellers ikke ville have reflekteret over. Det flytter noget i mig,« siger Merete Hertz.

Galleriet, der er præget af enkle og omhyggelige ophængninger, består i stueplan af to højloftede rum til de aktuelle udstillinger. Fra det forreste rum fører en trappe ned til en lille hyggelig og rustik kælder med nøgne murstensvægge, hvor kunderne kan bladre i værker fra tidligere udstillinger.

Galleri Pi udstiller danske kunstnere som f.eks. Annemette Lichtenberg, Niels Rahbæk og Finn Richardt. Også lettiske Franceska Kirke, der laver meget spændende moderne malerier med referencer til bl.a. Vermeer og Rembrandt, er en af galleriets fast tilknyttede kunstnere, og det samme er landsmanden Edite Gornova, der er er galleriets bedst sælgende kunstner. I øjeblikket vises en udstilling med fotos af Priscilla Carver, bl.a. med en serie med hotelsenge hun har sovet i over hele verden fra Cape Town til Texas og Bordeaux, billedkunstneren Sofie Hertz, der maler med masser af farver og humor, og billedkunstneren Lotte Agger, der arbejder med fotos.

Vi vil flytte folk lidt
Galleriet har 11-12 udstillinger årligt, og publikummet er fortrinsvis unge. Priserne går fra 900 kr. til 60.000 kr.. Når det gælder malerier, sælges der flest i prisklassen 8.000-9.000 kr. For grafik er det 1.600-2.000 kr.

»Det er sjovt at formidle og vise det, vi har i galleriet. Vi vil gerne flytte folk lidt i deres opfattelse af, hvad de kan lide, og åbne deres øjne for noget noget nyt, og det lykkes ofte. Nogle gange anbefaler jeg kunder at tage et maleri, som de måske ikke umiddelbart ville have valgt, med hjem på prøve. Nogle gange kommer de tilbage og siger, at det var det helt rigtige, og det er tilfredsstillende,« siger Marie-Louise Kristensen, der er uddannet smykkedesigner og udøvende smykkekunstner. Hun har arbejdet på galleriet i fem som udstillingsansvarlig. Kunstnerne finder hun og Merete Hertz i fællesskab.

»Vi går på udstillinger sammen, besøger atelier eller kunstnerne kommer her på galleriet for at vise deres værker. Vi har fundet kunstnere, som var helt ukendte, men som nu blevet meget anerkendte. F.eks. ireren Eamon O'Kane, som nu udstiller på Galerie Mikael Andersen. Han kom her som helt spæd kunstner, og det er en cadeau til os,« siger Marie-Louise Kristensen.

»Det var svært at starte galleriet, fordi kunstnerne ikke kender dig, og man finder ud af, at der er langt mellem guldkornene. Vi bliver konfronteret med rigtig meget dårlig kunst,« siger Merete Hertz, der nu næsten dagligt får besøg af kunstnere, der gerne vil udstille.

Merete Hertz kan nu ligesom mange af sine kolleger i galleribranchen glæde sig over, at kunstinteressen er stigende.

»Det sidste trekvart år er det gået rigtigt godt. Folk er ikke så bange for at bruge penge. De vil gerne sættes deres eget præg på tingene og være individuelle, og det kan man gøre med kunst,« siger Merete Hertz.