De stille eksistenser inde i den robuste krop

60 år fredag. Peter Gantzer er en skuespiller, man ikke kan undgå at bemærke, når han toner frem på film og TV.

Peter Gantzler har en krakteristisk fysiognomi og sans for de stille iblandt os. Foto: Jens Nørgaard Larsen /Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En af de elskeligste replikker i en dansk film er den, som er lagt i munden på skuespilleren Peter Gantzlers karakter, en forsagt bedemand i komedien »At klappe med een hånd«. Da en pige, som bedemanden er forelsket i, spørger til hans fag, og om det da ikke er uhyggeligt at køre rundt med kister, siger han genert og uden tanke for udsagnets absurditet:

»Nej da. Det er jo bare døde mennesker…«

At fremstille den stille eksistens, der står i kontrast til den robuste kropsbygning, er blevet den nu 60-årige skuespiller Peter Gantzlers varemærke – han fylder rundt 28. september – og som også kan ses i det store publikumshit »Italiensk for begyndere«, hvor han atter har rollen som en forsigtig mand. Han har dog også andre kort på hånden, som når han spiller en kokainsnusende krejleradvokat (»den eneste advokat der er undsluppet fra et dansk fængsel«) i Casper Christensen-filmen »Dan-Dream«.

Peter Gantzler er født i København, tog bifagseksamen i dansk og arbejdede som lærervikar og regissør på teatret, inden han kom på Statens Teaterskole, hvor han blev færdiguddannet i 1990. De følgende år havde han en række gode roller på film og teatret. Et stort gennembrud fik han med den stildannende danske TV-serie »Taxa«, hvor han fik lagt mange fine nuancer ind i sin maskuline fremstilling af karakteren Taxa-Mike.

Gantzler modtog en Robert for sit portræt af den generte og kontaktsøgende hotelportier i Lone Scherfigs dogmefilm »Italiensk for begyndere«, ligesom førnævnte »At klappe med een hånd« fik stor opmærksomhed.

Han har dog også oplevet at blive overset, som i kammerspillet »Spillets regler«, der foregår blandt intrigerende akademikere i universitetsmiljøet, ligesom han var en af de uheldige skuespillere, som i 2006 blev lokket til at medvirke i »A Viking Saga« – globalt kendt som verdens ringeste vikingefilm.

Den levende kunst

På TV har han i de senere år spillet en række gode roller, bl.a. i den internationale BBC-serie »The Last Kingdom« som Earl Ragnar (2015), i satireserien »Mens vi presser citronen« (2016), i DR1 serien »Bankerot« (2014) samt i DR1s »Arvingerne« (2014-17) som bonden Jensen. Og sidst i TV 2-serien »Mercur« (2017).

I Sverige medvirkede han i mini-serien »Gentlemen & Gangsters« (2016).

Trods mange film- og Tv-roller står teatret Gantzlers hjerte nær.

»Jeg holder meget af den levende kunst og det, der sker nu og her. I teateret kan du ikke gøre noget om. Det går, som det går. Der viser man sig for alvor som skuespiller,« har han tidligere udtalt i et interview.

Blandt de teaterstykker, han har optrådt i, skal nævnes hovedrollen i »Faderen« (Teatret ved Sorte Hest 2012) og rollen som Jack Wheeler i »Den Grønne Elevator« (Tivoli 2014/turné), samt »Diktatoren« i rollen som Göring (Nørrebro Teater 2017). Ligeledes har han sit eget show med kollegaen Jesper Lohmann »Late Night Bukowski« (fra Teatret ved Sorte Hest 2013 samt turné).

Peter Gantzler er gift med skuespillerinden Xenia Lach-Nielsen og bosat på Frederiksberg.