De skal grueligt meget mere igennem

Optagelserne til Borgen II er i fuld gang. Seriens hovedforfatter - Adam Price - forudser masser af moralske dilemmaer for hovedpersonerne.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, medgiver Adam Price.

- Vi har efterladt vores hovedpersoner i nogle udsatte positioner.

Adam Price er Tv-serien Borgens hovedforfatter. Det sidste af de første ti afsnit sluttede i søndags - og optagelserne er i fuld gang til de næste ti, der sendes af DR i efteråret 2011.

Adam Price er imidlertid noget tilbageholdende med at afsløre, hvad der sker med statsminister Birgitte Nyborg og hendes mand Philip, statsministerens spindoktor, Kasper Juul og Tv-journalisten Katrine Fønsmark. Sidstnævnte gik endda i sidste afsnit fra det, alle vil være nemlig berømt, siger Adam Price:

- Hun vælger faktisk nogle journalistiske principper frem for karrieren, siger Adam Price.

- Det er klart, at sådan en figur kan vi ikke skrive ud af serien. Vi må se, hvad hun så finder på.

På samme vis med statsminister Nyborgs presserådgiver, Kasper Juul spillet af Pilou Asbæk:

- Alle mener, at han er mørk og kynisk. Men sidste afsnit pegede i retning af, at han også kan agere anderledes - og at han er en karakter under udvikling.

- Inspirationen kommer både fra virkeligheden og medievirkeligheden, og der bliver jo løbende leveret godt materiale, mener Adam Price, der afviser på nogen måde at gå ind i emner og temaer i de kommende ti afsnit.

- Men det er jo en serie, der handler om magt og autoritet, og hvordan man får det. Så det er klart, at vi skal arbejde os længere ned i statsministerens sjæl. Hun er hele tiden udsat for et voldsomt pres i begge de arenaer, hun forsøger at agere i. På Borgen og i hjemmet. Og spørgsmålet bliver. Hvor meget vil vi ofre for at få magten?

Kan hun ofre meget mere?

- Ja, det kan hun helt sikkert. Vi er ikke nået til enden på skruen. Regningen er langt fra betalt endnu. Jeg har læst, at der er nogle, der mener, at hun er blevet et koldt og kynisk menneske. Det er en betragtning, jeg er uenig i. Hun er et udsat og trængt menneske, men hun har stadig sin menneskelighed. Hvem der har ansvaret? Det har hun selv. Det er jo også det, vi forventer af en hovedperson.

Nogle har ment, statsminister Birgitte Nyborg minder om Helle Thorning Schmidt?

- Enhver lighed er et tilfælde, som der står i film og bøger. Sådan er personen i Borgen ikke tænkt fra min side - men det er da klart, at det ligger lige til højrebenet. Fordi begge personer er kvinder. Og fordi Helle Thorning Schmidt er det første seriøse bud på en kvindelig statsminister i Danmark. Men tilsigtet, nej, det er det ikke.

Udover Adam Price er Jeppe Gjervig Gram og Tobias Lindholm medforfattere til Borgen. Netop nu er forfatterne i færd med at lægge sidste hånd på de to sidste afsnit, mens skuespillerne ved ved at indspille 13. og 14. afsnit.