De seneste år har været marineret i bekymringer. Men nu er bekymringerne forvandlet til »jublende lykke«

De seneste år er den danske festivalsommer blevet ofret på grund af den vedholdende coronapandemi. Men på grund af udsigten til, at nærmest alle restriktioner bliver fjernet ganske snart, lysner det. Der er dog én ting, der er helt afgørende.

De seneste år har frustrationen været stor hos de danske festivaler, som har været fanget i en tåge af usikkerhed. Nu er usikkerheden minimeret - men der er dog en melding, som Smukfest efterlyser. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år har været brolagt med bekymringer og uvished for de danske festivaler. Og først i de sene forårsmåneder fik de sidste år endegyldigt det røde lys, der betød, at de store danske festivaler blev aflyst på stribe.

Men i år tegner det til at blive et helt andet scenario – særligt fordi statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag har indkaldt til et pressemøde, hvor hun vil fortælle, at langt størstedelen af de nuværende restriktioner bliver fjernet.

Det vækker – ikke overraskende – begejstring hos de danske festivaler.

»Pilen har i nogle uger peget i retning af, at vi kunne begynde at planlægge med optimisme og tillid til, at vi kan afvikle til sommer. Jeg er sindssygt glad for, at det sker allerede nu. Vi er i januar og har fire måneder til, at sæsonen for alvor begynder. Det giver noget tillid hos vores gæster. Det er vi faktisk jublende lykkelige for,« siger Ulrik Ørum-Petersen, festivaldirektør hos Heartland Festival, der finder sted på Egeskov Slot på Fyn.

Også Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest, sænker nu skuldrene.

»Det er klart, at det er den bedst mulige udvikling i forhold til at få skabt det bedst mulige miljø at fortsætte den planlægning, vi har haft gang i så længe. Vi står et helt andet sted, fordi vi nu får en tryghed og en vished hos alle de parter, der skal til for at få en festival på dette niveau,« siger Søren Eskildsen.

Der er dog en ting, som er helt afgørende for Søren Eskildsen og Smukfest i den ikoniske bøgeskov ved Skanderborg.

»Det er en enorm god udvikling, hvis vi fra festivalerne får en helt klar udmelding om, at der selvfølgelig bliver festivaler til sommer. Det vil gøre os sikre på, at normaliteten kommer tilbage. For det er vigtigt, at vi får afholdt festivaler, som vi gjorde før corona. Det er helt afgørende, og det er det, som det hele peger på nu. Så alt i alt er det enormt glædeligt og positivt,« siger Søren Eskildsen. Til sommer er det intet mindre end tre år siden, at vi i Danmark har haft en festivalsommer, som vi kender dem fra tiden før coronapandemien.

For Ulrik Ørum-Petersen, festivaldirektør hos Heartland Festival, er det mere end kærkomment, at det nu tegner til at blive en festivalsommer, som vi kender dem fra tiden før coronapandemien. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Fik gåsehud

For Ulrik Ørum-Petersen fra Heartland Festival er der ingen tvivl om, at der har været et kulturelt tomrum.

»Vi har manglet festivalerne i det danske kulturlandskab og i det danske fællesskab generelt. Det er noget, vi har en stor tradition for i Danmark. Der er millioner af danskere, der hvert år besøger de danske festivaler og nyder godt af det sammenhold og den eksponering, de får for kulturlivet,« siger Ulrik Ørum-Petersen.

»Der er et ønske om at komme ud og være sammen på den måde, som kun festivalerne kan bringe os sammen på. Der har virkelig været et behov. Især for unge mennesker og den generation, som snart har været foruden festivaler i tre år – og de unge mennesker, som skal på festival for første gang. Det er tiltrængt og sindssygt vigtigt at give dem noget af den kulturelle dannelse.«

Tror du, at det på en anden måde end tidligere bliver en eksplosion af fest?

»Vi havde lidt af det i sommer. Sammen med de andre store festivaler var jeg med til at lave arrangementet 'Tilbage til Live', og jeg var med til at afvikle koncerten med The Minds of 99 i Parken. Der oplevede jeg noget energi og magi, fordi det er så længe siden, så mange har været samlet til store kulturelle oplevelse. Det var sådan, at jeg fik gåsehud, fordi folk havde et behov for at synge i kor og have hinanden under armen.«