De overvågede

TV-serie: Vild gang i kameraet, men knap så meget gang i handlingen: »De udvalgte« havde i går aftes premiere på DR1. Spørgsmålet er, om serien ikke hører hjemme på DR2?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv unge mennesker flytter ind i en herskabslejlighed. En vicevært kender dem bedre, end de åbenbart selv gør. Det hele ender med en indflytterfest med lidt lir og kamera i krogene og en ordentlig bøhmand på.

Første afsnit af Jens Dahls og Nicolas Winding Refns thriller-serie, »De udvalgte«, fik med andre ord sin længe ventede premiere i aftes på DR TV.

Og det kan meget vel være en tvangstanke, men alligevel: Oplægget ligner - ikke til forveksling, men i sit omdrejningspunkt - DR TVs svar på »Big Brother«.

Hvor TvDanmark leger reality-show med 117 kameraer, der lægger den kreative producer Nicolas Winding Refn (instruktør på spillefilmene »Pusher« og »Bleeder«) op til en pæn grad af dokumentarisme med, hvad der ligner mindst lige så mange - synlige og usynlige - kameraer. Handlede første afsnit ret beset om meget andet end netop overvågning?

Et ungt par reflekterer på en annonce på en stor, forfalden lejlighed på Østerbro. Bo og Rikke ringer på hos den nussede vicevært, som først er modvillig, men pludselig er mere end venlig, da han hører deres navne. Indskuddet: 1.500 kr. Det er jo foruroligende billigt.

Til gengæld er Bo ikke bleg for at tage 15.000 kr. i depositum fra hver af de fem, som senere flytter ind og omdanner forfaldet til et ungt - ret ungt! - bofællesskab. Bo er elektriker og har noget med spændinger, Rikke er litteraturvidenskabsstuderende og kan sige: Herman Bang.

Resten af kollektivet udgøres, ligesom i »Big Brother«, af både danskere og nydanskere. Der er pigen med DV-kameraet: »Er det okay, hvis jeg filmer lidt«. Og der er den amerikanske udvekslingsstudent, der dyrker sex-sites og under festen stikker det savlende kamera op i underlivet på nævnte pige.

Der er i det hele taget vild gang i voyeurismen: Fra Claus Nissens meget vidunderlige vicevært - han ser alt, han styrer alt - til den pågående og urolige billedføring, som sandt nok understreger uhyggen og det overnaturlige. Da Bo og Rikke indvier sengen, farer der formeligt et kamera gennem lejligheden for at ende ved en væg, der rører uroligt på sig: Det er jo fallisk indføring, som vil noget.

Det kniber straks mere med en potent handling. Hvad seriens forfattere åbenbart også er klar over: DV-pigen har meget belejligt fået en replik, hvor det hedder (frit citeret), at handling er noget, som kun dårlige, amerikanske film har. Av, der fik vi den!

Gårsdagens premiere blev ikke desto mindre en tynd optakt, som selv ikke en million smarte kameravinkler havde formået at skjule. De syv unges (fælles) fortid og fremtid blev kigget godt efter i kortene af den gådefulde Kaya Brüel, men dødens housewarming blev som sådan en triviel affære. Så sjovt er det heller ikke at se ungdommen drikke sig skidefuld på DR TV - og så på en søndag aften.

Og spørgsmålet er, om serien (med sin skæve, ungdommelige stil) i virkeligheden passer til en søndag aften i primetime på DR1? Hvorfor ikke DR2?

DR havde først planlagt en ny omgang »Rejseholdet« på samme tidspunkt, men valgte at udskyde det - til stor ærgrelse for den såkaldt, brede befolkning (det er mig). Efter gårsdagens afsnit forekommer valget ikke mindre uforståeligt.

De udvalgte. TV-thriller i 13 afsnit af Jens Dahl og Nicolas Winding Refn. Instruktion af første afsnit af Kenneth Kainz med bl.a. Christian Grønvall, Liv Corfixen, Claus Nissen og Kaya Brüel. Sendt i går aftes på DR1. Se også www.dr.dk/deudvalgte.