De glemte helte

»Ærens dage«, er en klassisk og en anelse klichéfyldt krigsfilm, hvis skuespilpræstationer er så gode, at man bærer over med uoriginaliteten.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Selv her efter mere end tres år efter dens afslutning, er der stadig mange ufortalte historier fra Anden Verdenskrig, og i kølvandet på Clint Eastwoods »Flags of Our fathers« og »Iwo Jima« dukker endnu en op, filmen »Ærens dage« af Rachid Bouchareb. Den om de nordafrikanske soldater, der i drømmen om et bedre liv, håbet om frihed, lighed og broderskab og troen på at kæmpe for en god sag, meldte sig under den franske hærs faner for at bekæmpe nazismen. Men som, på trods af at risikere liv og lemmer på lige fod med de franske soldater, blev forskelsbehandlet, både under og efter krigen. Blandt andet ved ikke at blive forfremmet, ved ikke at få orlov og ved, efter krigen, at få frataget deres pension. Og som efterfølgende er blevet et af de kapitler, der er blevet sprunget hen over og glemt. I hvert fald lige indtil filmen, der fik præsident Chirac til at ændre loven, så de veteran-pensioner, der blev fastfrosset i 1959 ved Algeriets selvstændighed, blev udbetalt.

I »Ærens dage« møder vi i 1943 de fire hovedpersoner, Saïd, Messaoud (Roschdy Zem), Yassir (Samy Naceri) og Abdelkar (Sami Boujila), der med forskellige baggrunde ender i det samme regiment. Gennem de slag, de er med til og især livet ind imellem, lærer vi dem at kende på godt og ondt, gennem personlige op- og nedture.

Selv om Boucharebs persontegning er sporadisk, gør de fire alligevel indtryk, og det skyldes først og fremmest skuespillet. Skuespillerne bag er da også nogle af de store nordafrikanske-franske navne. Som Saïd ses Jamel Debbouze, der har været med i »Den fabelagtige Amélie fra Montmatre« og Luc Bessons »Angel-A«. Det er også de fire hovedrolleindehavere, der har sørget for filmens finansiering, og for præstationen vandt de alle fire prisen for Bedste Skuespiller på Cannes Filmfestivalen sidste år - efterfulgt i år af en Oscar-nominering i kategorien Bedste udenlandske film.

Og med sit klassiske snit udi stor episk krigsfilm, der på medrivende vis koncentrerer sig om det menneskelige drama soldaterne imellem, fortjener »Ærens dage« både hæder og ære og at blive set af publikum.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse