De fem skæve på PIX

CPH PIX hærger byen fra 12.-24 april. Foruden at vise film i alle genrer og former, har festivalen en god tradition for at præsentere skæve arrangementer, der vender mediet på hovedet.

Foto: Splatterfilmen »Frankenstein’s Army« vises i en hemmelig bunker under CPH PIX.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gys på VJ pulten

Foto: Torben Christensen.

»Ana - Official Remix of Amer« hedder arrangementet, og det lyder vel umiddelbart ikke så skræmmende? Men bag titlen gemmer sig et festfyrværkeri af gruopvækkende lyde og billeder. CPH PIX har nemlig inviteret den canadiske VJ og visuelle ekvilibrist Ouananiche til København for at klippe den franske gyserfilm »Amer« i stumper og stykker - for at sætte den sammen igen i et nyt visuelt musikshow. »Amer« vandt hovedprisen på CPH PIX i 2010, men bliver nu vist i en ganske anden form. Filmen er centreret om pigen Ana og hendes bizarre fantasier og drømme, som bliver mere og mere virkelige. Ouananiche har remixet filmens scener og vil livefremføre sin egen nyfortolkning af den i forvejen mosaiske film. Efter filmen klipper og klistrer Ouananiche videre i Asta Bar, hvor han mixer makabre scener fra ni af 60’ernes og 70’ernes horror film sammen til en formodentlig spektakulær video-performance under titlen »Melody Of Terror«. Det er gratis at kigge med på »Melody Of Terror,« mens remixet af Amer koster 80 kroner.

Hvad: Ana - Official Remix of Amer
Hvor: Cinemateket
Hvornår: 13. april, kl. 21
Hvordan: 80 kr.

Zombiefilm i bunker

Foto: Linda Kastrup.

Et af filmfestivalens sjove påfund er at sætte filmvisninger op på anderledes steder, der kan fremhæve handling og billeder, og disse visninger fungerer særdeles godt, når der er tale om gys og gru. Således har PIX tidligere blandt andet præsenteret natvisning af zombiefilmen »28 Days Later« i katakomberne under Trekroner. I år er der også en skræmmende »On Location« gys i programmet. Hvis man tør, kan man kigge med på den nye splatter-mocumentary »Frankenstein’s Army«, hvor en gal videnskabsmand laver mekaniske nazi-zombie-robotter af gamle kropsdele under 2. verdenskrig. Det sker i en gammel bunker, og CPH PIX hævder at have fundet stedet, hvor de grusomme hændelser fandt sted. Filmen vises netop der. Stedet er hemmeligt, men nysgerrige til de to visninger mødes ved HF Dano busstoppet på Jyllingevej, hvor man i samlet flok kører til visningen. Husk billetter, som kan købes i 7/11 på Rådhuspladsen.

Hvad: Intet nyt fra Vestvolden - Frankenstein’s Army
Hvor: Hemmeligt sted
Hvornår: 21. april, kl. 18.30 og 21.30
Hvordan: 150 kr. – 7/11 på Rådhuspladsen

Film på bingopladen

Vinder af Byens Bedste Filmoplevelse 2013: Grand Teateret Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann.

Der er hverken zombier, død eller ødelæggelse i Grand Teatret 14. april, hvor tv-programmet Filmselskabets vært, Maria Månson, i stedet hiver bingo pladerne frem. Der er i bund og grund tale om bingo i helt traditionel form, og så alligevel ikke. For dette Bingo spil, som PIX har importeret fra New York, er bygget op omkring filminstruktøren Wes Andersons underfundige univers. Det var Wes Anderson, der skabte de herlige »The Darjeeling Limited«, »The Royal Tennenbaums« samt en række andre højst personlige film, senest »Moonrise Kingdom« fra sidste år. Det hjælper at være Wes Anderson fan, hvis man skal deltage i Bingospillet, men det er ikke en nødvendighed. Spillet er nemlig bygget op omkring de faste elementer, der går igennem Andersons film, og det gælder derfor i højere grad om at være opmærksom, hvis man ser instruktørens film. Men PIX har sørget for spilleplader, hvor alle kan være med. Kommer man udklædt som en figur fra en Wes Anderson film, udløser det en ekstra spilleplade.

Hvad: Wes Anderson Bingo
Hvor: Grand Teatret
Hvornår: 14. april, kl. 19
Hvordan: 80 kr.

Løb ind i filmen

Foto: AOK, PR.

Hører du til den slags filmkiggere, der synes, det er sjovt at genkende steder - eller locations - fra din by når du ser film, så er »Run This Town« måske noget for dig. Begivenheden går i al sin enkelthed ud på at tage en løbetur gennem Københavns gader for at kigge nærmere på nogle af de mange locations, som optræder i danske film. Det er filmentusiaster fra Running Tours Copenhagen, som vil guide nysgerrige gennem byen og fortælle om en række steder, der er blevet brugt i filmisk sammenhæng. Sidste år kunne man også tage denne tur under CPH PIX, men i år har de løbende tourguider sammensat en helt ny række af filmlocations, som er blevet lagt ind i ruten. Turen varer 150 minutter, og ruten er på 7.5 kilometer, men der vil være rigeligt med pauser, når guiderne stopper op og fortæller om de filmiske seværdigheder, så det burde være muligt at følge med, også for de utrænede løbere. Måske er turen god som opvarmning til at se Michael Noers nye drama, »Nordvest,« som var åbningsfilm for årets festival?

Hvad: Run This Town
Hvor: Mødested: Enghaveparken
Hvornår: 23. og 24. april, kl. 19
Hvordan: 85 kr.

Stand-up film

Den engelske komiker Richard Sandling mener ikke, der er den store forskel på film og stand-up, og det postulat har han sat sig for at bevise under CPH PIX. Richard Sandling er manden bag comedy showet »Perfect Movie,« som opstod i Londons komikermiljø, og som har haft fast månedlig scene på udvalgte pubber i London i flere år. CPH PIX har allieret sig med Bispebjerg Comedy Corner om denne begivenhed, som kan opleves to gange samme aften. Det bliver første gang fænomenet kan opleves i Danmark. Richard Sandlings show tager udgangspungt i en lang række filmfavoritter, klassikere og tv-serier, som han kommer gennem en komisk vridemaskine og for eksempel giver nye slutninger. Der er ingen hellige køer i Sandlings show, men alt tager udgangspunkt i kærlighed til film. Sandling har anmeldt film og optrådte øvrigt i dokumentarfilmen »The People vs. George Lucas«, som blev vist under CPH:DOX i 2010 og tegner et pudsigt billede af fankulturen bag »Star Wars«.

Hvad: Richard Sandling’s Perfect Movie
Hvor: Bispebjerg Comedy Corner
Hvornår: 17. april, kl. 19 og 21
Hvordan: 115 kr.