De fem pladebutikker med vinyl

Hvor køber man den gode vinyl i København? AOK guider dig til de bedste retro pladepushere i byen.

Kaffebaren Sort Kaffe og Vinyl Fold sammen
Læs mere
Foto: Ty Stange, Scanpix

Dancehall i tre farver

Stemningsfoto, arkiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen.

...

På Glentevej i det københavnske Nordvest ligger en af de butikker, der for alvor markerer Record Store Day. Run For Cover er ikke bare en pladebutik. Det er også et pladeselskab.

I år udgiver det sin egen Record Store Day-plade. Det bliver en opsamling med dansk dancehall, og tro mod Record Store Day-traditionen bliver det på alle måder en ekstraordinær udgivelse. LPen har fået navnet »Røgalarm«. Den udkommer i 300 eksemplarer fordelt på tre forskellige farver. 100 kommer på grøn vinyl, 100 på gul og 100 på rød.

Coverkunsten er trykt i hånden, og i rillerne finder pickuppen musik med kunstnere som Raske Penge, TopGunn og Ham Der Hasse. »Røgalarm« kommer også til salg i andre af byens uafhængige butikker. Men er man til hiphop og dancehall er det alligevel en god idé at lægge vejen forbi hovedkilden på Glentevej. Udover de mange CDer og LPer har butikken alt, hvad man skal bruge for at imponere de andre i gadekulturen. Her er skateboards, bøger om graffiti og masser af tøj, man kan vokse i.

Hvad: Run For Cover
Hvor: Glentevej 47, 1. th.
Hvornår: Man-fre 10-17, lør 12-16

Alt på lager

Foto: Malte Kristiansen.

...

Det kan være uoverskueligt at gå i gang. Man kan begynde i den store jazz-afdeling, men de nye plader på rock-hylderne trækker. Der kunne også være noget i reolerne med disco eller afdelingen for nyankomne pop-plader. Men hvis man shopper i den rækkefølge, er der lang vej til de afrikanske funkplader.

Sound Station har det meste. Findes det ikke i selve butikken, står det sikkert i den sagnomspundne kælder. Hvis det heller ikke står der, findes det sikker slet ikke. Den bugnende pladebutik på Gammel Kongevej kræver tålmodighed af kunderne. De skal holde tungen lige i munden. Lykkes det, er Sound Station til gengæld enhver samlers drøm – og enhver bankrådgivers mareridt.

Ikke alene spænder udvalget over alle tænkelige genrer. Det er også et sandt paradis for dem, der ved, om de vil have det europæiske genoptryk eller gå efter det hundedyre førstetryk fra USA. Butikken sælger også CDer, bøger og magasiner. Og som om udvalget ikke var stort nok, har butikken bestilt omkring 100 af de særlige Record Store Day-udgivelser til lageret.

Hvad: Sound Station
Hvor: Gammel Kongevej 94
Hvornår: Man-tor 10-18, fre 10-19, lør 10-16

Kaffe til pladekøbet

...

I den hyggelige Skydebanegade på Vesterbro ligger Sound Stations modsætning. Den lille kombinerede kaffebar og pladebutik har ikke ret mange plader. Men på sin egen måde er udvalget alligevel imponerende. Hvad biksen mangler i kvantitet har den i kvalitet.

Ejeren er feinschmecker. Han sælger kun det bedste. Til gengæld er det lige meget, om det er jazz fra 50’erne, iransk folkemusik, punk eller moderne indierock. Samme perfektionisme hersker i resten af det lille foretagende. Så godt som hver dag tjekker ejeren personligt kaffen. Den skal være perfekt. Hvis den ikke er det, må han tage affære. Han må finde ud af, om det er bønnerne, kværnen eller maskinen, han skal skrue på.

På den måde er Sort Kaffe og Vinyl ligeså stille blevet et samlingspunkt i kvarteret. Nørden tager sin kaffeelskende kærresten med. Barselsramte Vesterbro-forældre bliver hængende ved bordene på gaden med deres børn. Og personalet er altid klar til en sludder om den nyeste afro beat-plade på det fede franske pladeselskab med de flotte omslag og den gode lyd.

Hvad: Sort Kaffe og Vinyl
Hvor: Skydebanegade 4
Hvornår: Man 9-17, tirs 12-20, ons-fre 8-21, lør-søn 10-2

Billig outsidermusik

Stemningsfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele, Scanpix.

...

Hvis du vil have »den de spiller i radioen« eller noget med »ham fra X Factor«, er det ikke Insula Music, du skal i. Hvis du til gengæld er ude efter glemte milepæle eller den nye plade, med det nye band, der spiller den nye genre på en ny måde, er den lille butik i Blågårdsgade det rigtige valg.

Den entusiastiske ejer kender sin outsidermusik. Han ved, hvor det rører sig. Derfor får han ofte de små nicheudgivelser længe før de fleste andre.

I Insula Music finder kenderne den nyeste lydkunst og de glemte jazzpionerer fra sluttressernes Paris. De finder de mest rustikke optagelser af pygmæsang og de mest brutale udgivelser fra den københavnske scene for støjmusik. Mange af pladerne kommer i håndlavede omslag og små oplæg.

De færreste nørder genkender mere end en brøkdel. Men området bag disken er fyldt med ekspertise, så de finder alligevel sagtens de plader, de ikke vidste, de elskede. Udover nye og gamle vinyler fører butikken et mindre udvalgt af kassettebånd, magasinet og CDer. Samtidig ligger priserne en anelse under det normale.

Hvad: Insula Music
Hvor: Blågårdsgade 31
Hvornår: Man-fre 11-17.30, lør 10-16

De gode køb

Stemningsfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Christians.

...

Det uheldige ved LP-formatet er prisen. Det er dyrt at produceret LPer. Og når selskaberne endelig har produceret dem, er det er dyrt at sende dem videre ud i verden. Derfor er nye LPer tit en anelse dyrere end nye CDer. Heldigvis er der masser af muligheder for at gøre gode brugte køb.

Vinylpladerne er moderne disse år. Det var de også i 60’erne, 70’erne og 80’erne. Men i 90’erne var fremtiden CDer og minidiscs. Mange solgte alle de plader, de havde købt i årtierne før, og lagrene bugner stadig af brugt vinyl til ofte meget billige penge.

Mint Records på Gammel Kongevej har et af de lagre. Udvalget er broget, men hvis man leder grundigt nok, er der masser af skjulte perler til priser helt nede omkring 10-20 kroner. Måske er hjørnerne på omslaget lidt bøjede. Måske knaser det også lidt i højtalerne, når nålen bevæger sig i de tyste riller mellem numrene. Men måske er begge dele en del af charmen.

Er du til gamle kendinge som Cohen, Dylan, Presley, Springsteen eller Bamse Jørgensen, er det her, du gør kuppet.

Hvad: Mint Records
Hvor: Gammel Kongevej 140A
Hvornår: Man-fre 10-20, lør 10-17, søn 12-18