De fem landsdelsorkestre håber på et samarbejde med DR

Landsdelsorkestre er parate til at erstatte nogle af de koncerter, som det lukningsdømte DR UnderholdningsOrkestret hidtil har taget sig af. Men der skal følge penge med.

Tina Dickow og DR Underholdnings­Orkestret fra Koncerthuset i 2011. En dokumentar om koncerten blev sendt på DR K 1. marts. Foto:Agnete Schlichtkrull Fold sammen
Læs mere

De fem klassiske landsdelsorkestre ser positivt på, at DRs ledelse planlægger at styrke samarbejdet med dem, efter at man har besluttet at lukke DR UnderholdningsOrkestret med årets udgang.

Lukningen betyder, at DR fremover skal enten aflyse eller finde erstatning for en række populære koncerter og begivenheder som f.eks. DRs Store Juleshow, slotskoncerterne på Ledreborg og »X Factor«-finalen.

»Vi har savnet et samarbejde med DR. Antallet af transmissioner af vores koncerter er faldet kraftigt, og vi håber, at vi fremover i højere grad kan levere indhold til DR,« siger Rasmus Adrian, talsmand for LandsdelsOrkesterForeningen og musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester.

De fem orkestre – Odense Symfoniorkester, Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester – har tilsammen 335 musikere og står hvert år bag tilsammen godt 1.100 koncerter og arrangementer fordelt på forskellige musikalske genrer.

DRs ensemblechef, Kim Bohr, sagde forleden til Berlingske, at DR fremover vil invitere landsdelsorkestrene til at spille, når DR har shows og transmissioner ude i landet, og at landsdelsorkestrene måske også kan påtage sig andre opgaver, f.eks. de koncerter med kendte solister som Tina Dickow, Tommy Seebach og Tim Christensen, som UnderholdningsOrkestret hidtil har haft stor succes med.

»Vi er åbne over for samarbejde, men der skal følge penge med fra DR, fordi vi i dag bruger alle vores ressourcer på at klare de opgaver, vi er pålagt at løse. Vi har ikke penge til at dække de huller, som opstår, når UnderholdningsOrkestret lukker,« siger Rasmus Adrian.

Landsdelsorkestre håber på mere DR-tid

DRs ledelse har samtidig med meddelelsen om lukningen bebudet en ny musikplan til ti millioner kroner. Planen er endnu ikke parat, men det ligger fast, at man ønsker at invitere landsdelsorkestrene til et regionalt samarbejde. Hvad det indebærer, ligger ikke fast, men DRs bestyrelse skal behandle planen på sit næste møde.

»Vi vil være utroligt glade, hvis DR vil skrue op for dækningen af vores koncerter. Det ser vi nogle rigtig fine perspektiver i. Vi er afhængige af at have en mediedækning, så vores publikum har mulighed for at få oplevelser med os imellem vores koncerter,« siger Rasmus Adrian og understreger, at man samtidig er ked af lukningen af UnderholdningsOrkestret.

»Vi er selvfølgelig chokerede over, at DRs ledelse har besluttet at lukke UnderholdningsOrkestret. Det berører os dybt, for det er jo vores kolleger, der mister deres job, men det er jo ikke en beslutning, vi har nogen andel i,« siger han.

Landsdelsorkestrene beskæftiger sig med musik i mange genrer og spiller også den slags musik, som UnderholdningsOrkestret har beskæftiget sig med.

»Vi dækker meget bredt og spiller alt lige fra store symfoniske værker til julekoncerter, skolekoncerter og underholdningskoncerter, og det er også vores opgave,« siger Rasmus Adrian.