De er vilde med Sivas i Nakskov

Dansk musik hitter i usædvanlig grad på Spotify. Det viser en helt ny analyse, som verdens største musiktjeneste har lavet for Berlingske.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brugen af musikalske streamingtjenester som Spotify, WiMP og TDC Play er steget voldsomt og er efterhånden blevet hverdagseje, når vi skal lytte til musik.

Tjenesterne har samtidig gjort hele verden til ét stort marked. I dag kan alle i princippet få et globalt superhit ved selv at lægge et nummer ud på en streamingtjeneste eller på YouTube og Soundcloud.

Streamingtjenesternes store fremmarch har samtidig gjort det muligt at finde ud af, hvad man lytter til helt lokalt, og om der er forskel på, hvem der er forbrugernes favoritter i Jylland eller på Sjælland.

Verdens største musiktjeneste, Spotify, der samtidig er den mest benyttede herhjemme, har for Berlingske analyseret de seneste tre måneders mest populære sange og kunstnere i ti danske byer. Naturligvis er de største fra Esbjerg og op til København med, men også væsentlige musikbyer som Skanderborg og Tønder er der, sammen med mindre byer som Nakskov og Rønne. Målet har været at komme så vidt omkring i landet som muligt for at vise den mulige diversitet, der hvor musikstreaming er mest udbredt.

Download kort over, hvad der hitter fra Tønder til hovedstaden

Ved første øjekast er der ikke de store udsving, når man kigger de forskellige topti-lister igennem. Stort set alle de internationale artister er de samme som dem, der i de seneste måneder har ligget i top på de konventionelle hitlister. Først og fremmest gælder det det engelske fænomen Ed Sheeran, der de seneste par år er blevet voldsomt populær, ikke mindst i Skandinavien. Sheeran går åbenbart rent ind, uanset hvor man bor i landet. Senest med nummeret »Don’t« fra albummet »X«, men selv om den sang på ingen måde er blandt de mest lyttede lige nu, går han i samtlige ti byer suverænt ind på en førsteplads som den mest populære kunstner.

Men der, hvor Spotifys liste for alvor bliver interessant, er, når man begynder at kigge på de danske navnes placering. Først og fremmest er der overraskende meget dansk musik præsenteret, næsten uanset hvor man kigger hen i landet.

»Jeg synes, det er fantastisk at se, hvor stor en del af musikken der kommer fra lokale artister rundt om i Danmark. Vi kan eksempelvis se Lukas Grahams nummer »Mama Said« slå mange af de internationale artister i flere af byerne. Det er imponerende,« siger Eva Kirstine Lægdsgaard, direktør for Label Relations i Norden hos Spotify.

Dansk musik er stærkt rodfæstet

Det samme mener man hos organisationen Spil Dansk, som har til formål at udbrede, udvikle og sætte fokus på dansk musik, men samtidig har direktør Ricco Victor ikke nogen umiddelbar forklaring på, hvorfor dansk musik er så stærkt rodfæstet hos de danske streamingbrugere.

»Vi kan bare konstatere, at siden vi startede med Spil Dansk tilbage i 2001, så er der herhjemme sket et boom i udbredelsen af dansk musik. Også på streamingtjenesterne, der jo for alvor har medvind nu. Samtidig er der faktisk blevet færre nationale artister på streaminglisterne i de lande, som vi ynder at sammenligne os med. Måske har vi herhjemme bare været gode til at fange talenterne i musikskoler og konservatorier og i de led i fødekæden, hvor man kan sætte ind, men jeg tror også, det handler om, at mange danske musikere og sangskrivere er mindre berøringsangste over for det danske, end de har været tidligere. Det handler ikke om det at synge på dansk, men måske mere om at satse målrettet på noget og gå efter det,« siger Ricco Victor.

Regionale forskelle

Til gengæld afslører tallene også, at der, alt efter hvor folk bor, er stor forskel på, hvem der er mest populær. En kunstner som Medina kan stadig snige sig ind på topti i Aarhus og København, men ikke i mindre byer som Ringkjøbing, Tønder og Skanderborg. Og hvis man kigger på toptyve, kan man se, at en sangerinde som Tina Dickow er langt mere populær i Aarhus end store navne som Calvin Harris, David Guetta, John Mayer og John Legend, mens hun end ikke kommer på toptyve i nogle af de andre ni byer. Fanskaren er således stadig stor og trofast i sangerindens hjemby, selv om hun for længst har bosat sig i udlandet.

Et af tidens mest populære hiphop-navne er Sivas, der med sit selvopfundne ghetto-slang og sin bevidste storby-lyrik ikke overraskende har et stort publikum i byer som Aarhus og København. Mere overraskende er det imidlertid, at han i Nakskov er den næstmest lyttede kunstner af alle på Spotify.

I musikbranchen er man enige om, at de nye data fra streamingtjenesterne åbner nye døre for, hvordan man for fremtiden kan planlægge turnéer og strømline markedsføringen af nye kunstnere.

»De her data giver nye muligheder for, at artisterne kan komme tæt på deres fans. Er man ekstra populær i en speciel by, kan man overveje, om man skal lægge den ind i sin turnéplan eller køre markedsføringskampagner for et nyt album, der matcher den geografiske interesse. Da salget af CDer var det bærende, vidste man ikke rigtigt, hvornår og hvor fansene lyttede til musikken. Med de nye data får du indsigt i, hvordan dine fans lytter, og det gør det meget enklere at planlægge din promotion,« siger Eva Kirstine Lægdsgaard.