De dødrige

ELVIS PRESLEY er atter øverst på Forbes’ liste over døde stjerner, der har den største indtjening. Kurt Cobains økonomiske efterliv synes til gengæld at være rindet ud, mens andre stjerners eftermæle som James Brown og Bob Marleys skæmmes af juridiske slagsmål mellem deres familier og musikindustrien.

Elvis Presley topper guldlisten over de berømte døde. Og det ændres der næppe på de kommende mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Tusinder af fans valfarter stadig til Elvis Presleys hjem, Graceland i Memphis, hvor man både kan bese ryatæppestuerne i hans hvide palads, nyde hans samling af amerikanerbiler og fælde en tåre i meditationshaven tæt ved hans familiegravsted.

Og hver gang man besøger Graceland, køber T-shirt eller en Elvis Presley-souvenir-fluesmækker, bidrager man en lille smule til Presley-familiens fortsatte velstand.

Det har så mange Elvis-fans gjort i år, at Elvis Presley har kunnet genvinde førstepladsen på listen over de mest tjenende, afdøde stjerner i verden.

De 13 stjerner på listen, som pengemagasinet Forbes sammensætter årligt, havde i år en samlet indtjening på 232 millioner dollar, svarende til over en milliard danske kroner. Heraf har Presley bidraget med godt en femtedel, nemlig 49 millioner dollar.

Elvis Presleys fans vil formentlig kunne glæde sig over, at deres elegante rockkonge i år har genvundet sin retmæssige førsteplads, efter at den sidste år blev midlertidigt erobret af den ubarberede og lige så afdøde grungepunker Kurt Cobain, tidligere forsanger i Nirvana.

Det er den børsnoterede virksomhed CKX Entertainment, der ejer rettighederne til navnet Elvis Presley. CKX Entertainment, af hvis aktier Elvis Presleys datter Lisa Maria ejer femten procent, annoncerede i år, at hendes fars hus og gravmæle skal renoveres for millioner af dollars i anledningen af 30-års dagen for sangerens død.

Blandt andet skal der bygges et nyt hotel, et kongrescenter og et multimedium museum. Disse nyskabelser vil formentlig garantere kongen en førsteplads i mange år endnu.

Kurt Cobains »teen spirit« synes til gengæld at være brændt ud, idet han helt er forsvundet fra listen i år. Samtidig er de to henfarne beatler, John Lennon og George Harrison, kravlet højere op på listen.

John Lennon, der blev myrdet af Mark Chapman i 1980, er klatret fra plads fire til plads to med en indtjening på 44 millioner dollar, og Harrison er næsten lige i hælene på plads fire med en indtægt på 22 millioner dollar.

I begge tilfælde skyldes de bedre placeringer indtægter, der strømmede ind, efter at der blev indgået forlig med et prominent computerfirma om retten til navnet Apple (Beatles-forretningen varetages af et firma der også hedder Apple). Samtidig har de overlevende Beatler og efterkommerne af de to døde indgået en aftale med EMI om udestående royalties.

Mellem de to Beatler finder man på årets plads nummer tre tegneren Charles M. Schulz, der opfandt avistegneserien »Peanuts« (på dansk: »Radiserne«). Serien indbringer stadig 35 millioner dollar om året fra de hundreder af aviser, der nu genbruger gamle striber, samt fra tegnefilm og merchandise. På hvert femte lykønskningskort fra branchegiganten Hallmark, er der er en Radise-figur - otte år efter at Schulz tegnede sin sidste stribe.

Uden så meget som at have optrådt på hitlisterne bare en enkelt gang, er det lykkedes den afdøde fysiker Albert Einstein at komme relativt højt på Forbes’ liste med en femteplads og en indtægt i 2007 på 18 millioner dollars. Indtjeningen stammer fra det Disney-ejede legetøjsfirma Baby Einstein, og overskuddet fra salg af Einsteins navn og karakteristiske image går til The Hebrew University i Jerusalem.

På sjette- og syvendepladsen finder man henholdsvis kunstneren Andy Warhol og børnebogsforfatteren Theodor Geisel (bedre kendt som Dr. Seuss). På trods af at han har været død i over tyve år, tjente Warhol i år 15 millioner dollars ved at lade sit navn blive brugt i reklamekampagner for Seiko-ure og Levi’s jeans. Pengene går først og fremmest til at finansiere legater til yngre kunstnere.

Dr. Seuss/Theodor Geisels børnebøger er blevet solgt i en kvart milliard eksemplarer ,og flere filmatiseringer af hans bøger, der nok er bedre kendt i USA end i Danmark, er for tiden i gang. Disse forretninger indbragte i 2007 hans enke 13 millioner dollar.

På ottendepladsen finder man rapperen Tupac Shakur, der i 1996 blev skudt ned på åben gade af ukendte gerningsmænd. Til dato har han solgt 75 millioner plader og hans musik og tøjmærke solgte i år for ni millioner dollars. Han forventes at stige i indtægt, efter at der er blevet offentligjort planer om en biograffilm, et computerspil og et broadwayshow om hans stormfulde liv.

På niendepladsen optræder et ældre, men stadigt levedygtigt ikon, nemlig Marilyn Monroe, hvis navn og image i øjeblikket er centrum for en ophavsretslig fejde.

Slagsmålet om retten til hendes image betyder måske, at Californien vil indføre en ny lov, der gør det muligt at sælge ens personlige billeder af afdøde stjerner uden at skulle tage hensyn til stjernens efterladte. Den blonde sexbombe tjente syv millioner dollar i 2007.

Nye gæster på listen er skuespilleren Steve McQueen og soulsangeren James Brown, der døde 1. Juledag 2006. Hvem der ejer rettighederne til Browns mange hits er endnu ikke afklaret.

Nummer 11 på listen, sangeren Bob Marley og hans musik, er også genstand for et retsligt slagsmål mellem familien Marley og Universal Music om, hvem der ejer retten til at bruge hans musik til mobilringetoner i reggaetakt. Marley tjente i år fire millioner dollar, mens han lå i sin grav på Jamaica. Om han også roterer i den i harme over sin musiks skæbne, vides ikke.

Den første på Forbes’ liste i år, Elvis Presley, var i levende live en stor fan af den sidste på samme liste, nemlig James Dean. Sidstnævnte tjente 3,5 millioner dollars. Hvis James Dean havde været i live i dag, ville han have været 71 år. Men det er ikke sikkert, at hans indtægt ville have været lige så stor. Det har ofte været godt for berømmelsen og kassebeholdningen at leve stærkt og dø ung.

I Danmark kunne man selvsagt producere en tilsvarende liste over de mest indtjenende, afdøde danske stjerner, hvis ikke det var, fordi at KODA tilbageholder oplysninger om stjernernes indtægter med henvisning til personoplysningsloven.

Jesper Bay, der er marketingdirektør for den danske afdeling af pladebranchens internationale organisation IFPI, siger dog, at afdøde danske stjerner ikke opnår samme enorme indtægter som de amerikanske.

»De amerikanske stjerner på listen har jo som regel en international status, der sikrer dem et langt økonomisk eftermæle. Danske stjerner og komponister har måske lavet enkelte ting, der har solgt vidt og bredt som for eksempel Jacob Gades »Tango Jalousie«, men da er det som oftest enkeltstående tilfælde og ikke livslange karrierer, der over en bred kam sælger,« siger Jesper Bay.

Nogle navne som Gustav Winckler, Otto Brandenburg, John Mogensen og »Four Jacks« er stadig så populære i Danmark, at man i dag kan sælge fornemme boxsæt, men indtægterne er begrænsede. Det skyldes, at de eksisterende danske copyright-regler ikke i samme grad er så gunstige for de efterladte som de amerikanske.

I Europa er reglerne for indspillede sange for eksempel således, at der skal betales royalties til boet i 50 år efter, at de blev indspillet.

»Det betyder, at en lang række ældre danske crooneres sange ikke længere giver indtægter, men er public domain. Alle har med andre ord ret til at genindspille dem eller spille dem uden at betale for dem,« siger Jesper Bay.

I USA er den tilsvarende periode blevet forlænget til 95 år fra indspilningsdatoen.

»De amerikanske regler er ikke blevet lavet om af hensyn til Elvis Presley og de øvrige stjerner på Forbes’ liste. De er lavet, så at mindre stjerner, der har haft glorværdige, men betydeligt kortere karrierer, også kan leve af royalties i deres pensionistalder,« siger Jesper Bay.