De bedste historier slutter aldrig

Den hurtigst voksende litteraturgenre lige nu er skrevet af fans, der digter videre på deres favorithistorier.

Laura Bøgelund Gravesen skriver ofte om popidolet Justin Bieber. I hendes univers er han charmerende og generøs. Hun har dog enkelte historier, hvor han, som hun selv siger, er lidt af en »bad boy«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu går den erotiske roman »Fifty Shades of Grey« sin sejrsgang over det meste af kloden som den mest sælgende paperbackroman nogensinde. Romanen om det sadomasokistiske forhold mellem en ung studine og en lidt ældre rigmand har overhalet megasællerter som Harry Potter og »Twilight«.

Men faktisk kan forfatteren E.L. James, der står bag sex-romanen, takke vampyruniverset »Twilight« for en stor del af sin succes – ja, hun skylder faktisk vampyr-kærlighedshistorien alt. For Erika Leonard (E.L. James) startede nemlig sin erotiske fortælling som en videredigtning på Stephanie Meyers kærlighedsforhold mellem en menneskekvinde og en vampyrmand, som hun lagde ud på nettet til andres fri afbenyttelse.

Først ville ingen forlag røre hendes saftige historie, men da flere og flere online-læsere fik øjnene op for den klassiske kærlighedshistorie tilsat lidt S/M, begyndte forlæggerne at tigge hende om rettighederne til »Fifty Shades«-triologien. Og efter den overvældende succes og de tårnhøje salgstal er de store forlag især i England og USA begyndt at holde ekstra godt øje med den litteratur, hvor fans digter videre på deres yndlingspersoner eller universer.

Genren hedder fanfiktion, og lige nu er det ifølge litteraturforskere verden over den hurtigst voksende litteraturgenre.

Også i Danmark er fanfiktionen begyndt at spire frem. På den danske webside Movellas lægger især unge piger i tusindvis af historier om Justin Bieber, »Hunger Games«, Harry Potter, boybandet One Direction og »Twilight« ud. Her får de kritik og gode råd fra andre brugere om alt fra plot til karaktertegning og sprog.

Da Movellas blev stiftet for fire år siden, var der ikke megen trafik, men det har ændret sig nu.

- Vi har omkring 40.000 registrerede forfattere, hvoraf 25.000 er danske brugere mellem 12 og 17 år. Fanfiktion er traditionelt blevet set ned på, men det er ved at trænge igennem nu. Nogle af historierne derinde er blevet læst samlet 100.000 gange, siger Joram Felbert, der er stifter af Movellas.

Men selv om fanfiktion først for alvor er kommet i søgelyset efter »Fifty Shades«-succesen, er det ikke nyt at skrive videre på allerede kendte historier.

Fanfiktion kan føres helt tilbage til Jesu tid, hvor Matthæus og Lukas-evangeliet indeholder to temmelig forskellige bud på Jesu fødsel, siger Kasper Bro Larsen, der er ph.d. og lektor ved Institut for Samfund og Kultur ved Aarhus Universitet.

Han har beskæftiget sig med fanfiktion i forbindelse med Det Nye og Gamle Testamente og mener, at de to evangelier er skrevet af to tilhængere af Jesus, der har lavet to vidt forskellige fortællinger om deres idol.

- Man har nogle basale fortællinger om Jesus, og så bliver der lavet forhistorier og videredigtning på – som på mange måder minder om nutidens fanfiktion. Ordet »fanfiktion« kommer fra 1930-40ernes USA, hvor fans af superhelteuniverser begyndte at lave »fanzines«, deres egne fan-magasiner« hvor de selv tegnede videre på tegneserien. Men det er først med internettet, at det boom, vi ser nu, er kommet, siger Kasper Bro Larsen.

Mens tidligere tiders skabsforfattere kun skrev til skrivebordsskuffen, gør internettet det muligt for fanfiktionskribenterne at dele deres ting med andre brugere. Netop den umiddelbare respons og efterkritik er noget af det, der gør fanfiktion til en populær genre. Det mener Anne Petersen, der for nylig udgav bogen »Fankultur og fanfiktion«, den første bog på dansk om fænomenet.

- Vi har her at gøre med en ungdomskultur, der er kritikere og redaktører for hinanden og læser tingene langt mere indgående end nogen skolelærer. Og det kan ses på teksterne, for rigtig meget fanfiktion er simpelthen bare godt skrevet. Man kan se, at der er arbejdet indgående med sproget. Det er en slags online forfatterskole, siger Anne Petersen.

Men pigerne skriver ikke kun for at blive bedre skribenter. Det er ligeså meget for at skabe identifikation gennem litteraturen. Der findes eksempler på piger, der har skrevet videre på Star Wars gennem en kvindelig Jedi-ridders øjne, og homoseksuelle, som har skrevet Indiana Jones om til bøsse.

- Rigtig mange fanfiktionskribenter skriver om pardannelse og afsøger, hvad det vil sige at være i et parforhold gennem litteraturen. Det er en måde at undersøge emner som kærester og sex på en ufarlig måde, siger Anne Petersen.

Men fanfiktion afspejler en større tendens end som så. En tendens, der gælder for flere områder end bare litteratur.

- Vi er gået fra en betragterkultur til deltagerkultur. Hvor man før gik i teatret og kiggede på nogle skuespillere eller læste en bog, vil vi i dag være med til at lave produktet. Flere og flere ting skal være interaktive – i computerspil skal vi være med til at skabe handlingen. Der er heller ikke nogen fjernsynsprogrammer tilbage, hvor seerne ikke kan være med til at afgøre programmets udfald. Der sidder måske nogle dommere, men seerne kan via sms-afstemninger også være med til at afgøre resultatet som i X-Factor og Vild med Dans. Det er den tendens, fanfiktion følger, siger Kasper Bro Larsen.

Med »Fifty Shades of Grey« har fanfiktion tvunget sig ud af rollen som undergrundsfænomen, som kun nørdede superhelte-fans beskæftiger sig med og blevet mere mainstream.

- Harry Potter var noget af det første, der gjorde fanfiktion til mainstream, men også som en børne- og ungdomskultur. Med »Fifty Shades of Grey« er det måske på vej til at blive et voksenfænomen. Der er flere eksempler på forfattere, der er startet som fanfiktionskribenter, siger Anne Petersen, og måske er den første danske fanfiktionforfatter allerede på vej.

På Movellas samarbejder folkene bag sitet med flere forlag i Danmark og udlandet. De har blandt andet lavet en konkurrence, hvor vinderen har vundet et møde med Forlaget Carlsen. Lige nu er sitet i dialog med et filmproduktionsselskab om, at brugerne kan skrive et idéoplæg til en ungdomsfilm og vinde et møde med instruktøren.

- Den tid, hvor en enkelt person i et bogforlag, et pladeselskab eller for den sags skyld et filmproduktionsselskab afgør, hvad der er godt og talentfuldt, og hvad der ikke burde se dagens lys, er snart forbi, spår Joram Felbert.

- Det bliver brugere på sociale medier, som via deres likes, deling og kommentarer kommer til at skabe de næste Justin Bieber, Fifty Shades of Grey, Hunger Games.