De 5 havnebade

Sommeren er endelig over os, og heldigvis er København spækket med lækre havnebade, der bare venter på, at du hopper i. AOK giver dig fem bud på, hvor du skal tage hen og bade i København.

Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den på Vesterbro

Foto: Martin Sylvest.

Glade vandhunde boltrer sig i vandet ud for Fisketorvet, når det er sommer. Copencabana har tre bassiner, et børnebassin, et almindeligt bassin og et udspringsbassin med vipper på en, to og tre meter. Der findes også en lille sandstrand, hvor det blandt andet er muligt at spille volley. Efter vandet i Københavns Havn blev erklæret rent kort efter årtusindskiftet, gik det hurtigt med at etablere havnebade.

Anlægget på Vesterbro var Københavns andet havnebad. Det første åbnede i 2002 på Islands Brygge, men i 2003 blev det sejlet tværs over havnen til Havneholmen, hvor Copencabanai dag ligger. Vandet i Københavns Havn er i dag ligeså rent som i Øresund, og det er et resultat af en større indsats i de senere år for at forbedre vandkvaliteten

Faktisk findes der ikke mange andre storbyer, hvor sommervarme storbybeboere kan hoppe i rent havnevand. Så der er ingen undskyldning for ikke at soppe, svømme eller springe i havnen og sommerglæderne. Det er gratis og åbent for alle.

Hvad: Copencabana
Hvor: Kalvebod Brygge 55, København V
Hvornår: 15. juni til 31. August kl. 11-19

Den på Bryggen

Havnebadet Islands Brygge tilbyder københavnerne en mulighed for at få en dukkert i sommerhalvråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen.

Med sin centrale placering og udkig til Københavns havnefront er Havnebadet Islands Brygge et oplagt sted at tage sig en sommerdukkert. På solskinsdage kan du være sikker på at finde letpåklædte københavnere i alle aldre, der skal have luftet sommerhuden. Hovedbassinet er 75 meter langt, ogtil børnene findes to bassiner, et soppebassin og et lidt dybere børnebassin.

Havnebadets udspringstårn er blevet et vartegn. Formet som stævnen på et skib tårner det sig op, og her kan vovehalse prøve kræfter med tre- og femmeteren, mens de mindre vovehalse kan tage hoppet på en meter. Der er ingen omklædningsrum, men 100 meter henne ad kajen findes offentlige toiletter.

Har man brug for en skyller efter saltvandsturen, kan man brugeferskvandsbruserne. Anlægget er under opsyn af livreddere, og der er gode muligheder for at købe is lige om hjørnet. På plænen foran havnebadet er der plads til at spise frokost eller drikke en øl efter svømmeturen.

Hvad: Islands Brygge Havnebad
Hvor: Islands Brygge, København S
Hvornår: 15. jun.-31. aug. Man-fre: 7-19, lør-søn: 11-19

Den på Amager

Foto: Helgoland er nu bygget op igen og stråler flot og turkis. Foto: Rune Evensen.

Badeanstalten Helgoland måtte i 2004 lade livet for skabelsen af Amager Strandpark, men i 2008 blev en del af stedet genopført i samme størrelse, stil og grøn-turkise farve.

Badet er inddelt i fællesbad, damebad og herrebad, samt en stor trappe ned i det åbne Øresund. I herre- og dameafdelingen er nøgenbadning tilladt, men i fællesbassinet er du nødt til at hive badetøjet på. Kan du ikke vente til Helgoland åbner, er Amager Strandparkåben døgnet rundt med sand, klitter og vand.

Strandparken er Københavns største strand med sine fire kilometers badekyst, en 400 meter bred lagune og hele Øresund. Skinner solen, og viser termometeret en nogenlunde anstændig temperatur, kan man være sikker på, at stranden tiltrækker sommerhungrende danskere i massevis. Kajak, strandgolf, og kitesurfing er bare noget af det, strandparken byder på. Er man sulten eller bare lidt lækkersulten, er der masser af muligheder for både kaffe, is, mad og cocktails.

Hvad: Amager Helgoland
Hvor: Amager Strandpark, København S
Hvornår: 23. jun.- 31. aug. kl 10-18

Den på Østerbro

Svanemøllenstranden fotograferet i maj 2010 før åbningen Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Phil Christiansen.

Synes man der er for langt til Amager og øens strandpark, men vil man ikke gå på kompromis med sand- og strandfølelsen, er Svanemøllestranden stedet at tage hen. Den mere end 130 meter lange mole ud i vandet med en ligeså lang bænk deler vandet i to. På den ene side kan man soppe og bade stille og roligt, mens man fra molens anden side kan hoppe i vandet, hvor der er også er badestiger ned i vandet.

Stranden er et trækplaster og yderst velbesøgt på varme sommerdage, og det er ikke så mærkeligt. Selvom flere havnebade er dukket op de seneste år, er sandstrande stadig en sjældenhed i København. Sandet er fint, vandet rent og mens stranden egner sig til børn og solbadere, er der fri leg for større vandhunde ude på molen.

I påsken 2013 åbnede Strandkiosken, så man nu kan slukke tørsten, stille sulten eller nedkøle sig med en is. Har man brug for en lille gåtur, kan man tage kæresten eller børnene i hånden og gå over og kigge på den hyggelige Svanemølle Havn.

Hvad: Svanemøllestranden
Hvor: Strandpromenaden, København Ø
Hvornår: Hele året

Den i Sydhavnen

Københavns nyeste skud på havnebadsstammen er Koralbadet, der åbnede i 2012. Det ligger ved Sluseholmen i Sydhavnen, og er bygget på flydende træpontoner, der danner en lille lagune. Koralbadet er fri af kajen, og for at komme derud skal man over en lille landgangsbro, der bølger med vandet. Sammen med resten af arkitekturen leder det tankerne hen på korallers former og bølger.

På pontonerne kan man ligge og nyde solen, når man ikke er i vandet. Er der optaget eller vil man gerne spise sin frokost, uden at det hele vugger under en, kan man lægge sig ind på det såkaldte bagland, som er græsplænen på land. Koralbadet er en tumleplads for svømmere, motionister, udspringere, børn og barnlige sjæle.

Havnebadet består af tre bassiner, et lege- og soppebassin til de mindste, et børne- og ungdomsbassin med en meter dybt vand og et hovedbassin. I det store bassin kan man svømme 25 meter på langs, og de modige kan prøve kræfter med udspring fra 3,5 meter i den ene ende af bassinet.

Hvad: Koralbadet
Hvor: Teglholmshavnen, København SV
Hvornår: 15. jun-31. aug kl. 11-19